Thursday, November 13, 2014

Второто пришествие на герберските орки




Свърши се. Театърът на псевдиалога и лъжливият конструктивен дух най-накрая изфиряса през комина и истината почука по черепите като най-банален махмурлук, съчетан с повик за повръщане.
Един по един призраците от герберското минало почнаха да се завръщат. Реставрацията тече с пълна сила. ГЕРБ си назначават ожаднелите за власт кадри и не им пука за обществено мнение, медии или пък граждански дух.
Общественото мнение е погалено по перчемчето с даването на постове на Реформаторския блок. Медиите отново станаха обичливи, еротично отдадени и нежни, а гражданският дух емигрира в серия от антикомунистическо истерясване.

И реставрацията започна отново. Върнаха старите заместник-министри. Ни дума, ни вопъл, ни стон. Назначиха пак мракобесният шеф на БДЖ Владимир Владимиров. Синдикалистите побесняха и се ужасиха. Но иначе - мълчание. Към властта като орда от орки отново се насочиха кадрите на ГЕРБ, които винаги са били от породата на калинките, но няма кой дори да изстене от ужас.
Вероятно това повторно пришествие нямаше да е толкова мрачно и нелепо, ако говорихме за партия, която си е научила туроците. Но ние имаме един монолитен ГЕРБ, цитадела на мрака, кариеристична империя на средностатистическите злобари, партия, която нито за миг не е изпитала дори малко угризение за своите чудовищни грешки от миналото. Това не е формация в разкаяние или политически организъм, който е разбрал защо навремето го изгониха с камъни и павета. Имаме едно високомерно, нарцистично формирование, което е като клонинг на своя лидер, самовлюбено и театрално. Точно заради това още на третия ден се отказаха от театъра на диалога.

Тефтерчето на Златанов изчезна и всякакви морални задръжки в ГЕРБ изчезнаха. Основният обвинителен акт срещу тяхното първо управление изчезна като в американски трилър и вече нищо не спира новото овладяване на администрацията. Сега разбира се, типично за тях, те ще ореват света, че това е Костинброд-2, което не променя факта, че изчезването на това тефтерче облагодетелства единствено и само върхушката на най-голямата партия. В онези изчезнали страници бе описана технологията на ГЕРБ - използването на държавата като инструмент за натиск, безгръбначния цинизъм на техните кадри, маниакалното желание за кинти, авторитарното отношение към политическите противници. Това тефтерче описваше паяжина, която изсмука демократичният дух от институциите и подчини цялата държавата на полицейската кубинка на Борисов.

Но нещо друго е по-важно. Тези, които ляха сълзи и сополи срещу олигархията и умно и красиво се кълняха, че никога няма да допуснат ГЕРБ да управлява и да се върнат на власт, сега се гънат пред Генерала като червеи. Прочетете стенограмата от първото заседание на кабинета Борисов - 2. Правосъдният министър Христо Иванов, човек на реформаторите, се мазни на премиера все едно сам Христос се е появил отново на земята. Никакво съпротивление, никакъв имунитет срещу завръщащото се зло. Ама никакъв.
И така орките атакуват отново точно както митологичните орки от "Властелинът на пръстените" бяха обградили крепостта "Шлемово усое". Между тях и властта вече няма никакви прегради, а моралната деградация на коалиционните партньори на ГЕРБ става все по-очевидна с всеки изминат ден. Да сте чули вопъл от страна на АБВ срещу нашествието на орките и батальоните на калинките? Устата на АБВ бе запушена с няколко заместник-министри и пускането на всички герберски тролове да си трошат пръстите с обяснения какъв държавник е Калфин?
Да сте чули Патриотичният фронт да протестира срещу тази подмяна? Нищо подобно. Основното занимание на ПФ тези дни е да бият по канчето вътрешната си опозиция в лицето на Велизар Енчев и да се опитват да му се подиграват заради това, че той има неблагоразумието да се опитва да защитава принципи, да стои верен на своите идеи и избиратели. Очевидно днес ПФ са заети с проблема "Енчев", а така или иначе устата им е запушена с мелодраматичните обещания да бъдат преместени новините на турски.
А къде са гордите реформаторите, майсторите на помпозните изявления, истеричните изцепки, господарите на нарушените обещания и крякащите фалцетно маниаци? 
Те са потопени под водата, надебеляли от власт и важни постове, подмамени и прелъстени, морално изнасилени и изнемощяли. Няма кой да нададе протестен вик, да надуе старата вувузела. А и защо им е да го правят? Те сега са част от коалиционната хунта и от тях ще чуете протест само, ако властта им бъде застрашена. Иначе, бъдете убедени, те ще преглътнат с висш еротичен майсторлък всяка дивотия, която ГЕРБ им поднесе, при това без да им мигне окото.
И заради това срещу орките няма да излезе никой. Следете новините - реставрацията започна и вероятно ще се усилва, колкото по-назад в спомените остане театърът на консултациите. Пипалата на паяка отново се намърдаха в сектора "сигурност", пълзят към всички министерства, изобщо курортът за калинките започва отново с тези властови пиршества и разгули.

Точно заради това самозабравяне, точно заради това пълно неглижиране на протестното изборно скърцане със зъби на българите, ГЕРБ сами ще паднат в своят капан на дебелоочието. Защото орките не знаят граница в своята алчност, но пък този път нервите на хората са изпилени докрай и едва ли ще простят това четворно високомерно самозабравяне. Май ще се окаже вярно, че в този парламент беше лесно да си на власт и изпитанието бе да намериш сили да останеш в опозиция, за да спасиш поне душата си пред бурята на новото лицемерие. И всички съучастниците на орките ще платят за тяхното легитимиране. Това е сигурно като поредно герберско назначение. Сигурно е като тирада на Бойко Борисов за това колко са виновни предишните. Сигурно е като любов на сутрешен блок към новата власт. 

No comments: