Thursday, September 03, 2015

А кога най-накрая държавата ще отпуска субсидия и на собствениците на ферари?



Гилотината за бедните в България най-накрая хлопна окончателно. Народното събрание с доминация на герберско-реформаторски пъпки прие частните детски градини и училища да получават държавна субсидия. Ние претръпнахме от дивотии по време на прехода, но това е едно от най-скандалните неща, които са се случвали. Чрез това решение вече става ясно, че остатъците от държава са напълно превзети и работят в полза единствено на част от българското общество. Останалите българи са като удавници за които никой не праща помощ. Изоставени и забравени.
Идеята държавата да дава пари на частните училища от няколко години насам се пропагандира като някакъв връх на справедливостта. Опакова се като "равнопоставеност" - понеже държавните училища получавали субсидия, защо да не получават и частните. Най-добрият аргумент, който чух срещу това решение е следния - "това, че частните училища взимат държавна субсидия, защото и държавните получават, е все едно собственикът на ферари да получава пари за бензин от държавата, защото държавата отпуска такива пари и за училищни автобуси". Подобно гласуване е скандално, безумно и удивително нечестно.



Това е решение, което задълбочава неравенството и отваря широки социални пропасти в страната. Учениците в частните училища ще се един привилегирован елит пред който всички врати ще са отворени, а всички останали ще бъдат потопени на социалното дъно без никаква възможност за развитие. Това е създаване на своеобразна кастова система. Най-накрая богатите постигнаха това, което искат - бедните да не им се пречат в краката.
Само за 10 години в България са затворени над 800 училища. Според последните проучвания огромна част от останалите училища нямат физкултурни салони или добра материална база и въпреки това обаче депутатите от мнозинството гласуваха частните училища да получават държавни пари. Това означава много по-малко средства за всички общински и държавни училища, които и сега едва кретат и потопяване в лукс на някакви частни фирми, които са решили да трупат пари от образование. Но да оставим настрани икономическият проблем, политическият е по-голям. За първи път някой вече откровено провежда политика за неравенство и за създаването на двата свята. А българската просвета никога не е била елитарна. Точно обратното - още от възрожденски времена образованието се счита за специална сфера, която трябва да е достъпна за всички. Но тези, които искат бензин за фераритата си са готови да преобърнат целият свят, да вземат държавата на абордаж само и само да постигнат своето. И никой не отчита, че този модел на политика ще задълбочи и регионалните неравновесия. Още отсега може да се прогнозира, че училищата в по-малките градове ще западнат напълно, а това ще доведе до ново разделение в България. Подобно разслоение става още по-гадно, защото то вече съвсем официално се стимулира от държавата. Любослава Русева много правилно пише: "И сега неравнопоставеността между децата в големите и по-малките градове се забелязва в плачевните резултати от годишните матури, та какво остава, когато бедните училища станат още по-бедни..."
И захвърлете на боклука всички розови картини, които ви рисуват. В момента в който частните училища започнат да получават пари, те в никакъв случай няма да отворят широко вратите си за ученици от народа, а ще намерят начин да заобиколят подобно правило. И така пред очите ни едно удивително грешно решение ще върне България във времената на Смирненски.



Тази битка за неравенство не се води от днес. Можем да открием следите й малко по-назад във времето. Нека да припомним и едно изказване на министърът на транспорта от правителството на Иван Костов Вилхелм Краус. След като го бяха обвинили, че синът му се занимава с транспорт, той цинично отвърна, че е съвсем естествено синът на министъра на транспорта да се занимава с транспорт. Това звучи много красиво, но означава, че в този свят синът на таксиджията трябва да остане таксиджия, а синът на безработния най-много да си намери нископлатена работа. Образованието трябва да дава възможност за развитие, да дава шанс на всички, но ето че нашите доморасли капиталисти си представят едно кастово общество. И вече са на път да го осъществят законодателно. Унищожиш ли образованието като инструмент за постигане на равенство, тогава си извършил едно велико престъпление. И само не ми цитирайте хора, които снобски започват коментарите си с изречението: "аз мога да си позволя да плащам на детето си таксата в частно училище, но то по-неравно ли е от другите". Ето това е напълна подмяна на проблема. Трябва да мислим за децата, които не могат да си позволят да ходят дори и в държавно училище. Защото очевидно те не съществуват в погледа на законодателите от това мнозинство. За тях съществуват само тези с фераритата...



И най-накрая не мога да не се оплача от българските десни. Като говориш с тях държавата все е някакво голямо зло, направо големият лош брат на Велзевул, тя все им пречи, все нещо им бърка в здравето, все гневни статуси срещу нея пишат. Ама в края на деня единственото, което знаят е да смучат пари от нея. Дясното е алчно по дивашки начин. Лицемерно и неискрено. Проклятие е да си в страна, където десните масово цитират Айн Ранд, а пък всъщност паразитират върху държавни поръчки. Как може един десен, който се кълне в мустака на Хайек да приеме с чисто сърце държавата да дава пари в частните училища. Тия дори не могат да бъдат последователни във възгледите си. Заради това много моля да не дават акъл как да изглежда образованието у нас. Унищожат ли него няма да си осигурят безропотен персонал от потенциални слуги. Сами ще се самоунищожат, защото държава от лумпени няма да е безопасна за никого. Дори и за тези, които толкова много искат държава да им плаща бензина за фераритата.


No comments: