Wednesday, November 04, 2015

Политически димки




Общественият живот в България толко е претърпнал от постоянни шокове, сензации и интриги, че в момента единствената политическа надпревара, която е възможно е не кой ще създаде по-добра идея, а кой ще произведе по-грандиозен скандал. Това е едно безкрайно състезание, което от ден на ден придобива все по-абсурдни измерения.
Последният хит дойде от ДПС. Те официално поискаха в детските градини да има..."религиозна" храна. Трябва да им признаем - изобретателни са. Винаги успяват да пуснат политически си бомби по ефектен начин и след това да броят точно колко жертви са паднали в капана.
Няма как да не направи впечатление, че основен защитник на това предложение се оказа депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов. Същият се прочу с полуистерична реч в българския парламент през 2014 година, когато бе отказано в Изобрния кодекс да бъде записано правото да се прави кампания на майчин език, с която се обяви за последовател на Давутоглу. После уточни, че това бил Ахмед Давутоглу от село Искра, а не оня другия Давутоглу, който сега е премиер на Турция.

Но е много интересно как така в детската градина, която е светско заведение изведнъж трябва да се появи нещо "религиозно". Ако това бъде възприето като правило значи трябва да има отделна храна и за децата на адвентисти, мормони и всички други религии, които имат изисквания към храната? Как точно ще се случи това? И какъв е смисълът този въпрос да се повдига след като досега точно този проблем не е възмущавал никого, нито пък е пречил на някого.
Но това е политиката на димките. Хвърляй бомбата и гледай как капят гласове. Да не говорим за това, че най-вероятно това предложение едва ли се прави в името на религиозния избор. Кой знае колко фирми вече точат доволно ръце предвкусвайки жестоки поръчки и много пари, ако подобно предложение мине. Това е другата цел на пиротехниката. 
Тя трябва да скрие фактът кой ли ще забогатее от подобно предложение. 

No comments: