Monday, December 14, 2015

Политика на идеите, не на личния пиар




Новият кмет на Каварна Нина Ставрева бе сред първите новоизбрани, срещу, които бе организирана медийна атака. Моментално се опитаха да й припишат всички грехове на нейния предшественик, който остави касата на общината празна, а същевременно да й вменят отговорност да продължава неговата линия на безбожно скъпи концерти с неясен финансов ефект. Цонко Цонев беше успял да превърне Каварна в едно потьомкинско село - безплатни круизи на всички светски репортери до града, едни розови репортажи по телевизиите, а реалните проблеми оставаха скрити и наразрешени като скелет в гардероба, трупащ прахта на виновното минало.

Нина Ставрева обаче избра обратния път. Тя заложи на социалната политика. Така Каварна стана една от първите общини в които родителите ще плащат само символична такса за детска градина. Това е разликата между политиката на личния пиар и политиката в полза на хората. Едната гледа само надува балона на егото си, другата адресира реалните проблеми и търси начини да ги реши. Едната купува журналистически съвести, а другата залага на упоритата работа, реалните стъпки и истинската промяна. Точно заради това медийната атака срещу Ставрева сега изглежда смешна и безумна карикатурна - тя направи това, което много кметове не са постигнали, отмени таксите.
Нима редовните медийни любимци, в това число и Йорданка Фандъкова, са постигнали нещо подобно в своите управления? Много е лесно да режеш лентички, когато държавата ти изсипва пари. Трудно е да бъдеш кмет на идеите. 
Поне един обаче го постигна. 


No comments: