Wednesday, February 08, 2017

Чудовището, което създадоха





Медиите много обичат да се занимават с темата ще се коалират ли БСП и ДПС. Толкова обичат, че не пропускат нито ден без да я поставят, без да се опитат да въртят някой на шиш, за да влиза в безплодни анализи на мъгливото бъдеще. И не, че въпросът не е важен, проблемът е съвсем друг. За реалната коалиция ДОСТ - ГЕРБ, която съществуваше цяла година на парламентарно ниво никой дума не обелваше. Анализатори с широко затворени очи подминаваха темата като влак малка гара и се правиха, че това е нещо незначително, дребно, несмущаващо.
Днес сънят на тези анализатори и журналисти вече роди своето чудовище. Партията на Касим Дал се отцепи от Реформаторския блок и влезе в коалиция с ДОСТ, което означава, че Ердоган лично мобилизира своите марионетки у нас, за да ни натика в парламента. И е съвсем логично, че представителите на новата коалиция се размечтаха за турски премиер в България. Това не е просто изтървана фраза, а автентичен проект. С удобни медии партиите, дирижирани отвън, няма защо да крият истинските си цели.

Никой не се опита да търси сметка от бившия премиер защо превива гръбнак пред Ердоган, никой не потърси сметка на Външно министерство, което се правеше, че не вижда как турския посланик броди из страната, за да помага за създаването на структурите на ДОСТ. Цялата държава се оказа безсилна да спре пипалата на Ердоган и на неговите алчни амбиции да дирижира българският политически живот. А през това време медиите не спираха да се занимават с най-голямата заплаха за Европа - Путин и Русия. Путин и Русия - мантрата за хвърляне на прах в очите, докато Местан и сие на практика показваха, че една съседна държава вече има политически амбиции у нас. И те бяха озвучени от бившия заместник-министър на отбраната Орхан Исмаилов - коалицията около ДОСТ ще се бори за техен премиер един ден. И при цялата политическа анализаторска слепота, при цялата кухота на това, което трябва да бъде националната ни сигурност, не бих се учудил, ако го постигнат. И какво от това, че Местан всеки месец е на килимчето пред Ердоган, за да му се отчита. Какво от това, че Касим Дал гордо се снимаше по митингите в подкрепа на турския президент в дните след преврата?
Само, че това, което днес звучи като забавен анекдот, утре може да добие зловещи политически очертания. Защото флиртът на ГЕРБ и десницата с ДОСТ, разбирай с Ердоган, тепърва предстои, тепърва ще видим страстните им въздишки и романтични стонове. Но медиите основно се интересуват само дали БСП и ДПС ще правят коалиция. Другото е  незначително, дребно, несмущаващо...



No comments: