Wednesday, August 23, 2017

Предизвестеното назначение в БНТ
Изненади трагично отсъстваха. 
Всеки, който се е надявал СЕМ да надвие над своя политически инат и зависимости, за да потърси наистина нов път за БНТ през фигурата на нейния директор, трябва да се оттегли в емоционално изгнание като романтичен поет във военна епоха. Регулаторът като машина (с изключение на Иво Атанасов, който както винаги беше гласът на съвестта, за съжаление в най-мрачните медийни времена) назначи Костантин Каменаров за шеф на БНТ. Не ми се обръща езика, нито ръката, за да напиша "избра". Изборът означава наистина да е имало състезание, наистина да се оценявали идеи и качества. Тук се оценяваха задкулисни политически машинации и влияния.
Защото от три месеца насам в публичното пространство се завъртяха имената на двама фаворити за поста - Емил Кошлуков и Константин Каменаров. Двамата, разбирай, посочени от властта. Между тях имаше само една тъничка разлика - Кошлуков се представи добре на допитването пред СЕМ, показа кураж и политическа некоректност на места, докато Каменаров така затъна в баналности, че още тогава стана ясно, че бъдещият директор е той. Сега, без да проверявам в Гугъл, единственото, което си спомням като радикализъм от неговата концепция е, че искал да мести "Панорама" в събота и неделя. Каква смелост просто - политическият живот никога няма да бъде същия в отсътвието на безмилостната скука на Бойко Василев в петъчната вечер. Направо не знам как статуквото ще издържи на този изненадващ удар в гръб. Всичко останало ми се губи. Значи пред нас наистина е стоял съвършеният кандидат - равен, плосък, скучен, идеалният за всяка власт и за четворката дами в СЕМ, най-вече за Бетина Жотева. Каменаров никога няма да я ядоса, никога няма да я накара да му съска и да го заплашва със съд. Между другото това трябва да е основен мотив за съпротива - щом Жотева гласува за някого, то той със сигурност не става. Говорим за жената, която каза на журналист, който й зададе въпрос: "Ако си отворите още веднъж устата за мен, ще видиш какво става...". Тази "свободолюбива" регулаторка отдавна няма място в СЕМ, защото се дискредитира напълно и показа, че България пада в класациите за свобода на словото не само заради тоталната монополизация на пресата, но и заради политическите камшици, които разни калинки раздават. Присъствието на Жотева в моите очи напълно дискредитира избора на шеф на БНТ и фактът, че има десни журналисти, които търпят това показва, че и тяхната вина за несвободата на медиите е достатъчно голяма и набъбва с всяка минута търпение и толерантност по тази тема.
Може би това е причината да няма изненади. Хората, които застанаха срещу свободата да питаш си избраха техен образ и подобие. С което СЕМ показа, че няма никакви причини за неговото съществуване. В този си вид. С този начин за назначаване на предварително известни фаворити.

Веднага след избора яко се изкефих на едно изявление на ексшефката и настоящ обикновен член на СЕМ Мария Стоянова да гласува за избрания началник. То гласеше следното: "Константин Каменаров е с разнообразна биография". Значи разнообразието е основен принцип, който търсим така ли? Не гледаме автентичен журналистически опит, а разнообразието. Тогава се сетих за великият Шарл Фурие, който в своята философия твърдеше, че има 12 основни страсти в човешкото битие и неговата цел е да ги удовлетвори докрай. Една от тях била страстта към разнообразие, която Фурие нарича "пеперудена". Очевидно целта на СЕМ е била да назначи такава пеперудка начело на БНТ. Пърхаща, разнообразна, доволна, благодарна...
Интелектуалните експлозии на Стоянова обаче не спряха дотук. "Всички политици очакват телевизията да върви сред победителите и ако тя не го прави, те естествено са недоволни и критикуват работата журналистите и колегите там...". Интересно как така жената, която изказа тази мисъл гласува като андроид за Каменаров, именно кандидадът на властта, ако вярваме на слуховете, а в България те отдавна са автентичната информационна мрежа. С вота си Стоянова постави начело на обществената телевизия именно човек, който едва ли има намерение да е освободител, а е кандидат на статуквото. За нея било важно да се намери кандидатът, който ще гарантира независимост. Нямам сили да броя колко недомислия има в това твърдение. Назначената в СЕМ от най-слабия български президент в историята на прехода не е в състояние да даде никакви гаранции, че знае как да разпознава независимостта, особено като имаме предвид, че тя беше един от най-злостните преследвачи на предаването "Деконструкция" по БНР. И заради това признанието, което дойде накрая, че СЕМ работил за ограничаване на публичността на конкурса, дойде като логична черешка на тортата на безумието. И, да, тя го каза точно така...

Един приятел тези дни ми написа, че вероятно 97 процента от страната не дават пет пари кой е директорът на БНТ. Сигурно е така. Но именно това е начинът на властта да покварява съзнания и да пълзи като радиация в медиите. БНТ досега успя да остане информационен лидер в смисъл, че ако човек иска да научи какво се е случило в България трябва да гледа нейните новини, а не мини-сапунките в частните медии. Ако човек се интересува от политика пак трябва да си пусне БНТ, за да разбере процесите и то бързо, а не да чака дълги репортажи за спечелили от търкащите се талончета, за да се добере до политиката, която е свита в една минута. И заради това е важно да знаем кой е начело и как се е добрал до върха. Дали наистина е избран или е назначен, защото властта иска да подчини всичко и да го удави в своето върховно безвремие...Назначението беше предрешено. Жалко за свободата на словото. Не се учудвайте, че ще продължаваме да падаме надолу в класациите. А, както каза един друг приятел, дъното е само философска категория. Тоест дъно няма. 
Както и нямат край назначените пеперудки...

No comments: