Sunday, August 13, 2017

Не обвинявайте зелените! Проблемът винаги се е наричал Борисов...


Август е най-проклетият политически месец в цялата година. Точно, когато цялата държава колективно иска да се топне във ваканция, а държавниците чиновници започват вече открито само да имитират дейност, винаги се случва нещо, което разтърсва отечеството, проваля отпуските на журналистите и осигурява храна за дълги и смешни анализи в най-горещото време. Точно миналата седмица се разгоря скандалът " Калиакра". Тогава се изясни, че на 21 юли екоминистърът Нено Димов (няколко думи за този герой ще споделим по-надолу) в която той забранява земеделието и строителството в защитаната местност "Калиакра", част от "Натура 2000". Няма да ни стигне мястото, за да обясним всички коварни и палави детайли от аферата, но в края на краищата, когато хората излязоха на протест, Димов и сие веднага побързаха да хвърлят вината върху зелените активисти. Те се оказаха виновни за всичко - настоявали за големи рестрикции, връзвали ръцете на кабинета, абе гадни еколози, които прецакват отечеството. В дните след драмата излязоха всякакви версии за скандала, защото това е тактиката на информационната война срещу българския избирател - той трябва да бъде удавен в незначителни подробности и да повярва, че властта е невинна като бельо на млада девица. И веднага се появи въпроса, допълнително усилен от дежурните по любов медии - имат ли право тия гадни еколози да се месят по този начин на управлението?

Много е яко да имаш "зелените" като универсален сапун за управленско безсилие и безчестие. Институтът за дясна политика, запъртък на който е екоминистърът Нено Димов отдавна се опитва да превърне екодвижението в своя яростен враг. Озверелият десен, особено този, който е настроен любовно-коалиционно към ГЕРБ, отдавна се опитва да заклейми зелените като носители на някаква особено перверзна форма на марксизъм, която пречи на вдъхновените капиталисти и олигарси да изсекат планините и да застроят плажните ивици, намесвейки се по този начин в мракобесния култ на "Ултрасвободния пазар". И, да, една част от българските зелени със сигурност не са на висотата на която трябва да бъде един автентичен екоактивист, защото сред тях можем да намерим всякакви броячи на делфини и грантови наблюдатели на птици в името на държавното финансиране или пресните европари. Но сами по себе си "зелените" не причиниха проблема "Калиакра", нито пък можем да ги виним за гнева на хората, които се уплашиха, че ще останат без препитание. Проблемът се нарича - партия ГЕРБ и третото й поред некадърно управление, което затъва в блатото на собствената си безпомощност. В момента в който кризата удари в медиите като гръм, а Нено Димов тръгна да се разхожда из учрежденията бледен и потен като Айн Ранд, когато е открила, че трябва да взима държавна пенсия, първата реакция на колективния ГЕРБ беше да обвини...Тройната коалиция. За проблемът бил виновен Джевдет Чакъров, екоминистърът в кабинета на Сергей Станишев. Вече 8 години Тройната коалиция е само историческа сянка, ама в миговете на интелектуална криза, когато ГЕРБ заприличват на джебчия, сгащен от по-енергичен старец в трамвай номер 22, те пак призовават този демон, за да прикрият собствените си срамотии. Дори и да приемем, че Чакъров носи цялата вина за проблема и моментално трябва да бъде овъргаляв в пух и катран, за да може ББ-3 да запази рейтинга си, то къде блееха 8 години кадрите на управляващата партия. Защо не предотвратиха кризата, имаха безкрайно време на разположение, за да реагират, да направят прехода спокоен, а хората да имат информация. ГЕРБ обаче са паразитен политически организъм, който тъне в корупционна летаргия и се събужда единствено, когато някоя социална криза се разрази като вихър на хоризонта. И заради това станахме свидетели на мерзък пиар от страна на Борисов, който постфактум спря заповедта на Нено Димов и свика хората на спешна среща за търсене на общо решение. Но това пак е част от августовското проклятие на бг-политиката - тогава се говорят глупости на килограм. "В Калиакра беше заложена бомба и тя избухна", обяви с треперливо гласче Димов, когато отменяше заповедта си. Ама защо я подписа тогава? Защо? Съучастник на бомбаджиите ли искаш да станеш? 
 
Нено Димов не е зелен. Дори напротив. Той е антизелен, контра-еко и даже не вярва в глобалното затопляне. Защо тогава не е пробвал да деактивира тази бомба, да алармира за нея? Защото, когато каруцата се обърна - оправдания много. Кризата беше предизвикана от ГЕРБ при това май е време да потърсим в решението и втори пласт. Защото бездействието на властта, която днес е убедена, че Калиакра е мина на Тройната коалиция, ни кара да се настройваме подозрително. Защото заповедта на Димов удари по селските стопани и им забрани да обработват земята, но твърде щедро разреши на инвеститорите в строежи да си завършат обектите. И, ако хората не бяха реагирали, ако не бяха излезли на улицата, за да защитят правата си, можеше да видим Добруджа запустяла и постапокалиптична само в рамките на година-две. А след това ББ-3 като едното нищо щеше да пусне "Шеврон" да дупчи житницата за шистов газ. БСП официално обяви своето съмнение и не е вярно, че то е било опровергано. Паническото сочене на външни виновници, спешните срещи, хулиганската лексика, постфактум-оправданията отново показват, че в заповедта на екоминистъра има нещо дълбоко нечисто, много съмнително, дори конспиративно. Но истината поне е пред нас и тя е чиста като земята на Добружда (все още) - проблемът не са зелените.
Проблемът е ББ-3.
И винаги е бил.

No comments: