Sunday, October 01, 2017

Вкарай министър в затвора и тогава искай увеличение




Едно проучване на Института за модерна политика от края на миналата година даде шокиращи данни за отношението на хората към съдебната система. Едва 2 процента от хората оценяват работата на съда като ефективна. Два процента. Вероятно повече хора у нас вярват, че извънземните поне веднъж месечно посещават земята или, че политическият елит се състои от рептили, които имат таен план за глобална доминация над човешкия вид. 78 на сто са убедени, че съдът не върши работа, а 20% изобщо са отказали да дадат мнение, което можем да определим като израз на крайно отчаяние от правораздаването. На хората вече не им пука, защото не виждат в съдебната система защитник на справедливостта и вероятно тайно смятат, че превръзката на Темида отдавна е прозрачна. 

Припомняме тези данни, защото те са важни, когато коментираме темата за увеличението със 7 на сто на заплатите на магистратите. Още нещо важно, което не всички знаят - върховните съдии и прокурори получават средно по 3668 лева, магистратите на апелативно ниво - 3084, на окръжно - 2533, а в районните съдилища - 1979 лева. Не бих се ангажирал с твърдението, че тези възнаграждения са безбожно високи, но от друга страна на фона на средна работна заплата от около 1000 лева в страната, те изобщо не звучат толкова лошо. Да, вярно е - съдът е една от трите независими властти, които би трябвало да са носещите колони на демокрацията в страната, но понеже тази власт не съществува във вакуум трябва да си дава сметка и за социалните реалности наоколо. Увеличение на парите съчетано с пълна липса на доверие в работата на съдебната система е сигурна рецепта за обществен скандал, даже и за политическа катастрофа. Ако началникът в една фирма изгуби доверие в един служител естественото последствие е уволнение. Ако един работник не може да се похвали с добри постижения, а дори е подозиран, че тайно съучаства с конкуренцията срещу своя работодател, той ще остане моментално на улицата по безмилостните правила на пазарната икономика. Очевидно обаче тази логика е отменена напълно в съдебната власт. И заради това заплатите на магистратите и тяхното увеличение винаги ще раждат протестни вопли, пълни с проклятия, закани, дори с откровени псувни. Ако не вярвате, отворете форумите под информациите за увеличението. Дори в България, която е свикнала на трайно високо ниво на перманентна омраза, мненията под данните за скока на заплатите се отличават с буйна страст, категорично отрицание и патетика, достойна да затъмни дори песните на Веселин Маринов. 

Ако съдебната система си беше на мястото в големите проблеми на българския народ едва ли някой щеше да подскача като ужилен, когато съдии и прокурори поискат по-високи възнаграждения. Но от 27 години насам ние нямаме нито един министър в затвора, обвиненията срещу важни политици за корупция, които са доведени до край са по-редки от еднорозите по Витоша, а всеки забъркан в бавното колело на процесуалната машина може да ви опише такива кафкиански приключения, че човек да си мисли, че чете някакво тъмно фентъзи. България е най-бедната страна в Европейския съюз, трайно закотвена на дъното, докарана до невиждано ниво на отчаяние и безизходици и всички магистрати, които смятат, че увеличението им се полага по право трябва да се съобразяват с това. Представителите на нито една друга професия нямат такова гарантирано увеличение, при това без някой да гледа резултатите, ефективността или доверието. Подобно съществуване, подчинено единствено на взирането в пъпа, ще ражда обществени колизии, защото основната машина за справедливост отдавна е зациклила зловещо и не помръдва изобщо. И тук не говорим за съдебни реформи и всички останали форми на политическа пропаганда, които обикновено се пускат като дъвки - тук говорим за ясни резултати и убедителни действия. Навсякъде дават пари срещу резултати. Само в съдебната система дават парите ей така. На доверие.
Още нещо важно. Навсякъде срещам аргумента, че ако заплатите на магистратите не бъдат вдигнати те ще стават по-често жертви на корупционни атаки, ще взимат пари под масата и така нататък. Този аргумент щеше да има валидност, ако някой успее да докаже, че след увеличението на възнагражденията корупцията ярко се е свила до микроскопични нива. Уви няма кой да приложи доказателства за подобно нещо. Или както тъжно въздъхна един приятел наскоро - "не им даваш увеличение - корумпират се, дадеш им - те пък почват да ламтят за повече и пак се корумпират". Това, разбира се, е краен изказ, несъобразен с политическата коректност, но той ясно разкрива мислите на повечето хора. 

Може би е крайно време съдебната система да се върне в нашата реалност и да престане да дразни хората с постоянните си финансови претенции. Нека да има правила за увеличението. Да получават по-високи заплати тези, които постигат по-добри резултатите. Тези, които обаче нямат какво да отчетат - или да отпадат от системата или да им режат парите, за да са наясно, че така повече не може да продължава. Вкарай министър в затвора - вземи голям бонус. В противен случай всяка година ще стигаме до разговора за по-високите заплати на магистратите и то по-конфликтен и болезнен начин, а доверието в съда ще се топи като сладолед, изоставен на слънчев плаж. Когато данните за доверието скочат, тогава ще можем да говорим нормално за парите в съдебната система. Дотогава всички ще скърцат със зъби и ще псуват наум и по форумите. Докато не им писне. След това не знам дали няма да бъде късно.

No comments: