Tuesday, October 31, 2017

ГЕРБ – активните лъжци за фалшивите новини




Боже, до какво доживяхме - клип на Азис да гони 50 милиона гледания в ю тюб и партия ГЕРБ пускала платформа, за да се бори с фалшивите новини. За мен това са новини от един и същи порядък. Повсеместен триумф на чалгата. ГЕРБ винаги са били аналога на Азис в политиката - вият фалцетно, въртят гюбеци, арогантно натрапчиви са, а и в момента в който им падне случай почват еднополови флиртове - я с традиционната десница, я с полупатриотите, важното е ритъмът на чалгата да не спира и кварталните кръчми да са отворени...
Темата за "фалшивите новини" отдавна привлича ГЕРБ със своята многозначителност. Тя им дава възможност напълно да отрекат реалността, където турбуленцията на управлението ги друса до повръщане и да я запишат в графата "fake news". Това е един мелодраматичен опит да се затвориш в собствената си измислена реалност, да хвърлиш ключа в морето и да си мислиш, че си защитен от завинаги от "дивашката опозиция". Важно е обаче да се уточни - стратегията с "фалшивите новини" е практически край за ГЕРБ, защото това е сценарий при който те не могат да търсят допълнително подкрепа отвън, а просто се опитват да запушат пробойните в кораба, за да не тече вода. Мантрата "атакуват ни с фалшиви новини" няма как да сработи сред измъчения електорат, който буквално се дави в безвремието на Борисов-3, това е заклинание, което трябва да топли съучениците, кумиците, братовчедите, приятелите и останалите близки лица, оплетени в корпоративно-мафиотските кръгове, за да не тръгне партията да се разпада като неуспешен лифтинг на фолкаджийка. Само забележете откога датира това пристрастяване към „фалшивите новини“ – откакто цялата партия беше сериозно разклатена в огъня на собствените им сигнали. За първи път в своята политическа биография партия ГЕРБ произвежда паникьорска опорна точка, което само по себе си е симптом за голяма криза. Тази криза става още по-очевидна, когато човек се разходи из виртуалната страничка на регистъра им, за да види какво според Партията е "фалшива новина". Човек веднага дочува ритмиката на Азис. А после с удивление виждам, че ГЕРБ са изтипосали на тази страничка и мен. По-точно един мой коментар със заглавие: "Учебници за бедни и богати - България вече официално е на две скорости". Това е сложено в рубриката "fake news". 

Тук ще се задълбочим, защото е важно. Кое точно е фалшива новина? Това, че предлагаха да има такива учебниците ли? Че самият шеф на издателството, което предложи да ги има оправда идеята с това, че целта била да се облекчат родители, които са "по-притеснени".
" Няма такива учебници, няма такива данни за бедност и неравенство", твърди Партията в своята виртуална лаборатория за лъжи. О, да, такива учебници няма, защото протестната вълна ги спря, защото възмущението се отприщи като цунами и можеше да помете ГЕРБ, тяхното управление и всички, които се опитват да превърнат неравенството в нещо естествено. Втората част от фразата обаче е още по-интересна - "няма такива данни за бедност и неравенство". Потърсих в текста си - аз никъде не давам данни. Целта ми не беше да давам цифри и статистика, а да изразя позиция. Но понеже Партията ме предизвика, нека да задълбаем в темата, за да видим как идеята за "фалшивите новини" ще рухне като Бойко Борисов след фал на футболен мач. Според официално европейско проучване, което получи гласност в само преди около две седмици 40,4 от хората в България са били изложени на риск от бедност или социално изключване през 2016 година. Именно това отново ни прати на последно място в ЕС. Средното ниво за Евросъюза е 17,7. 45,6 от децата живеят в бедни семейства. Още една статистика - България е с най-голямото неравенство на възнагражденията в ЕС. То стига до 14 пъти.  Оказва се, че не аз, а ГЕРБ лъжат. Лъжат жестоко. Лъжат като разпрани. Лъжат. Сега подкрепям твърденето си с данни. И, да, те не са с автор Антон Тодоров, а са от авторитетни проучвания.
Като споменахме за Мумията обаче се натъкваме на друг парадокс на разбивачите на фалшиви новини. Те са сложили на своята страничка и новини от 2009 година за Емилия Масларова и за Драгомир Стойнев от 2014 година. Всъщност не новини, а техни изявления. Интересно ми е обаче защо са спрели дотук, защо не са тръгнали да разбиват и бестселъра "Шайка". Четох го няколко пъти - там има такива твърдения и изобличения, че ако са верни Бойко Борисов трябва да стои в затвора поне още два живота напред. 
Всъщност, ако трябва да бъда честен - страничката на ГЕРБ много ме разочарова. Защото очаквах "фалшивите новини" да бъдат разгромени с линкове, данни, статистики. Простото заклеймяване като "Лъжа!" не върши никаква работа, защото то е фалшификат направено по този начин. 

Никой не може да накара отделен човек или партия да се съгласява с политическа позиция, но да се изкарва самата политическа позиция фалшива е израз на безсилие в колосален размер. Всъщност повечето неща постнати на страницата са точно това - позиции. Значи Партията няма проблем с "фалшивите новини", тя има проблем с наличието на опозиция. Дразни я, че някой не приема собствената й лъжа за света.
В още един от случаите обаче си струва да се намесим, за да видим нивото. ГЕРБ "разобличават" изявление на Румен Гечев, което гласи буквално следното: "Крачите към 20 милиарда дълг". Изобличението патетично гласи: "Няма приета финансова рамка нито пък необходимост от дълг, да не говорим за 20 милиарда...". Само да уточним - новината е от 9 юни 2016 година. Няма необходимост от дълг ли...Това го казва партията, която само година преди това си е разписала финансова рамка за взимане на 16 милиарда! И всеки, който прочете изявлението на проф. Гечев е наясно, че той има предвид точно това. Не само не е лъжа, не само не е fake, ами е пълно с болезнен реализъм. Но Партията отсича "лъжа". Казах ви - тия са точно като Азис, вярват безусловно в собствения си въображаем образ.
Не виждам какво повече може да се каже за поредния кьорфишек на ГЕРБ. От него виждаме образа на една изморена и изтощена партия, която даже не може да си даде сметка в каква карикатура се е превърнала. А може и да разчетем най-големият им страх. Че един ден цялото им управление, в трите му издания, ще бъде в раздела "fake news". 

No comments: