Sunday, October 08, 2017

Мафията на братовчедите и кумовете




Останалият с приватизационен позор в историята премиер Иван Костов, освен с това, че даде реална собственост на олигархията на безценица, се прочу и с крилата си реплика, че всички в България сме братовчеди. Хареса ми тогава протеста на един журналист, който с омерзение възкликна: "Моля, моля, аз братовчеди доценти по научен комунизъм, които след това се правят на демократи, нямам". Но така или иначе лафът напусна историята и до днес обитава главите на хората, които се чудят как да си обяснят, че на 27-година от прехода България продължава да гази през безкрайното блато и да не открива път към светлото бъдеще. Тези дни от един електронен сайт, специализирал напоследък виртуални възторзи и еротични стонове, научихме, че именно Бойко Борисов бил сложил край на прехода, но като видях колко гневно реагират хората схванах, че и това комай няма да се окаже вярно. Драмата в Хаскова от която изплуваха прелюбопитните факти, че депутатът Делян Добрев е уредил половината си рода и съученици на апетитни постове из общината, показа, че политическата линия на костовизма е възхитително продължена. Веднага дори се роди крилат лаф: "Не е страшно любимата да ти откаже да ти стане съпруга. Страшно е Делян Добрев да откаже да ти бъде кум". 

Оказа се, че България изобщо не помръдва от интелектуалните бездни в които изпадна в безвремието на прехода. Намерете и разгледайте схемата на роднинските интереси в Хасково - това е отрезвяващо и болезнено занимание. Добрев и компания, които се самонарекоха "дрийм тийм" по същество са застанали на входа и на изхода на стотици обществени начинания и смучат пари без да им мигне окото. Това е паразитно политическо съществуване и най-лошото от всичко е, че Добрев вместо да гледа в коя пещера да се оттегли, за да кара на пост и молитва, ако някой реши да му даде опрощение (и под някой разбирам небесна сила, защото прошка за добревщината в нашия кратък живот не може да има) тръгна да се жалва пред медиите. Наглостта на суджуците просто няма край.
Гледах телевизионните хлипания на Делян Добрев, който се опита да се изкара невинно, пухкаво ангелче, паднало случайно от небеса и станало жертва на банда от червени интриганти, които не оценяват приноса му към България. Първо на първо този принос е изключително дискусионен. И второ - гербаджията така и не обясни качествено как така всичките му приближени роднини или близки познати се оказаха на такива позиции. Авторитаризмът на роднините се разпадна, защото паяжината вече нямаше как да оправдава проваленото управление на Хасково. Всъщност ГЕРБ мина през Хасково като венерическо заболяване, присвои каквото можа, а когато схемата просто вече не можеше  издържи заради вътрешната си турбуленция, изведнъж виновна за всичко се оказа, ама, разбира се...БСП.
Най-накрая се разбра, че Добрев е бил привикан при премиера и принуден да хвърли оставка от всичките си постове. Местните организации на ГЕРБ от цялата страна заляха медийното пространство с декларации в негова защита. Точно така, как иначе да бъде. Като всяка една от тях много добре знае за своите собствени схеми, рекети, братовчеди и кумове. Този патриархален икономически феодализъм е станал истинския символ на ГЕРБ. Те върнаха страната с векове назад и разбира се, че ще се пазят. Ако един от тях си тръгне по тази начин, схемичките им ще гръмнат като балони.
Но чистенето на корумпираните вече няма как да е повод за гордост. Твърде много странични въпроси започват да тревожат любопитния ум. Как се оказа така, че ГЕРБ е любимата партия на схемаджиите? И второ - не напомня ли чистенето твърде много на мафиотско действие - заличаваме следите от местопрестъплението и се надяваме, че никой няма да пита нищо. 

Много е важно обаче да се запомни, че паяжината с роднините не е уникално изобретение в редиците на ГЕРБ. В името на научния интерес можем да търсим отделните специфики, но общото винаги е някакъв примитивен политически феодолизъм, където нашите хора винаги са "дрийм тийм", а всички външни на партията са измет, която трябва да бъде рекетирана, драна, ограбвана и мачкана, заплашвана. Партия ГЕРБ може да съществува единствено, ако вдъхва страх, но виждаме, че този модел се разпада със страшна скорост. Помислете си само - в рамките на няколко месеца научихме чудовищни неща. Като например за онзи анонимен депутат от Добрич Живко Мартинов, който обезсмърти рекет-модела с искането си да му бъдат предоставени няколко тона суджук. След това видяхме хищните корпоративни апетити на една герберска леля, иначе общинска съветничка, която си бе направила частна детска градина в общинска сграда в Перник. Минахме през бруталната мистерия с шефа на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков, с пистолета на който бе убит собственик на заведение. Официалната версия все още е, че го е направило 6-годишно дете, но мнозина се съмняват, че самият гербаджия е дръпнал спусъка. Днес цяла България минава през блатото Хасково, което Делян Добрев е превърнал в своя роднинска губерния, през координатора на ГЕРБ в Пазарджик Найден Шопов, укрил данъци за над 100 хиляди лева, за да стигнем и до битово звучащия "Крава-гейт", в който с двата крака е влязъл лидера на партията на Бойко Борисов в Белица, смъкнал едри пари от много земеделци, за да ги "консултира", но, разбира се, без никакъв резултат.
И заради това "кумиците" на Добрев и "братовчедите" на Костов са политически сродени - те са израз на едно и също разбиране за криминално преразпределяне на ресурси и собственост. Това са хищните партийни клики на десницата, които иначе са големи майстори да говорят за морал и действия, докато като кръвосмучещи прилепи дебелеят с местните данъци, обществените поръчки, извиването на ръце и поставянето на бизнеса в подчинение. Това е не само политически, това е еволюционен срив, защото деградира България до някаква държава, която съществува в някакъв извратен феодализъм на местните деребеи, пък били и те наричани "дрийм тийм". От такава "дрийм тимове" не можем да изплуваме от блатото. Защото всеки път, когато се подадем и поемем въздух, роднинската мафия се появава и братовчедите овладяват всичко. Да се надяваме, че сега поне вече ще потънат задълго в праха на историята.

No comments: