Monday, May 07, 2018

Роджър Уотърс и грухтенето на местното статуквоВинаги съм смятал, че изразът "пикае газ" е поетично преувеличен, художествено приповдигнат и е израз на литературно въображение. Признавам - бъркал съм. Защото тези дни видях съвсем буквално как цялата ни евроатлантическа интелигенция, как всички паразитни грантаджии, как грухтящите рупори на статуквото буквално пикаят газ от концерта на Роджър Уотърс в София. Което е повече от странно. Само преди 5 години същият този Уотърс беше носен на ръце в екстаз от ОПГ-то на протестърите, защото на концерта му на стадион "Васил Левски" по време на изпълнението на песента "Mother" се появи надписът: "ОСТАВКА". Какво количество любовна слюнка се изля тогава. Вокалът на "Пинк Флойд" бе възвеличен до ранг на политически титан, говореха как добре е проумял ситуацията в България, колко смислен и различен бил. Аз съм луд фен на Уотърс и бях на онзи концерт тогава. И много добре знам как евроатлантическата общност пропусна всичко останало, което бе казано и показано на него. Още тогава, под капещия дъжд в края на август, бях убеден, че рано или късно Уотърс ще им заседна като кървава кост на гърлото и те ще има да кашлят противно, защото си мислят, че човек като него може да е марионетка, която се води по чужди интереси.
И днес, пет години по-късно, пророчеството ми е абсолютен факт. Достатъчно е човек да влезе във фейсбук и да посети произволна протестърска стена, за да види каква вакханалия е настанала. Куцо и сакато от тази сектантска общност се упражнява в реторично майсторство срещу Уотърс. Защото в София, стратегически избрано място, вокалът на "Пинк Флойд" произнесе изключително вдъхновена политическа реч, която удари в сърцето евроатлантиците и ги накара да се държат като хора, които са ритнати в слабините от стоманен ботуш.
Налага се да предадем буквално какво каза Уотърс в София, за да се насладим след това на местните интерпретации и на терзанията на интелектуалните нежни души, които пищят като изнасилени в тъмен ъгъл. Думите му са: "САЩ са тези, които ни водят към разрушение, заедно с Великобритания и голяма част от Европа. Дрънкат оръжия и ще се опитат да нападнат Иран и да въвлекат Русия. Вие искате ли да се биете с руснаците? Аз не искам. Нима не искаме всички да живеем в мир? Аз искам. Моят народ също. Искате да започнем война с руснаците? Помните ли Втората световна война и какво успява да стори руският народ тогава? Че побеждава Вермахта на цената на 20 милиона руски момчета"

И сега моля за внимание. Тези негови думи се появяват във флагмана на българската култура, разбирана по "Америка за България" "Площад Славейков" със следното заглавие: "Проруската реч, която разочарова публиката на Уотърс". Според местните лакеи думите му предизвикали "разочарование" у мнозина от "възторжените" му зрители. Какви ли точно са били тези свръхвъзторжени воайори? Да не би да се някакви маниаци и психопати, които искат да се лее кръв и да ходят в море от трупове? Защото Уотърс говори за мир. За нищо друго освен за мир. Речта му е посветена на любовта, той вижда в любовта противовес на геополитически хаос, който ни стоварват отгоре. Не знам какви хора трябва да се го гледали, че да се почувстват "разочаровани". Ако след такава реч усетиш разочарование значи трябва спешно да се прегледаш в психиатрия, защото в тебе дремят наклонности на масов убиец. Уотърс не оценява, не съди - той казва, че мирът е най-важното, че любовта трябва да победи. И също така припомня, че една друга армия от "разочаровани зрители" навремето си мислеше, че може да прегази Русия за няколко месеца. Жалко, че тогава не е имало "Площад Славейков", за да разкрие мъките на тези бойни момчета и да опише чудовищните им културни страдания.
Уотърс говори за мир, говори срещу войната, говори за любовта, а флагманът на "Америка за България" казв, че това е "антиамериканска, антиевропейска и проруска реч". Това вече наистина е грухтене. Уотърс би го разбрал, той е мастор в описването на това животно и неговите човешки проявления. Ролята на един творец е да не си затваря очите за истината. Именно в това е рецептата на "Пинк Флойд", а и на самия Уотърс като самостоятелен музикант. Достатъчното е да слушате песните от "Стената" или от доста подценявания, но велик, наистина велик албум "The final cut" - там, където Уотърс се развихря като творец и създава болезнени и велики песни, които никога няма да спрат да ме вълнуват. Подзаглавието на този албум е "Реквием за поствоенната мечта" и сега времената поразително приличат на онези. Или просто не са мръднали. Уотърс винаги е бил изпълнен със съмнения към всеки авторитет - във формата на власт, родители, медии и заради това сетивата му улавят всеки детайл в съвременния свят. Не напразно първи той от големите творци само преди няколко седмица напълно разобличи организацията "Белите каски" и обяви, че тя служи за прикритие на джихадисти и терористи. Тогава и няколко английски сайта с джихадистки уклон го обявиха за рупор на руската пропаганда. Иронично, нали? Българските евроатлантици и джихадистите вървят ръка за ръка. Това толкова логично, че се чудя как дълго време не сме го разбирали.


Но опитите за "разобличаване" на Уотърс не спират дотук. Евроатлантическата прислуга тръгва да се позовава на "авторитети", за да разгроми музиканта. И тези авторитети са, дръжте се за столовете, защото ще ви раздруса - Огнян Минчев, Александър Кьосев и Васко Кръпката. Но преди това изданието "Площад Славейков" решава да вкара от себе ни още авторски коментари с кръчмарски патос. И започват с доноснически плам да сумтят, че Уотърс не бил показал портрет на Путин на концерта си, тоест не го бил причислил към галерията на гадовете, която разкрил, където имало снимки на Тръмп, Берлускони, Тереза Мей, Меркел...Ах, каква мерзост от страна на британеца! Как се е осмелил да не покрива нашите стандарти за отдаденост към геополитическото статукво! Как така изобщо са го пуснали на наша територия! Вън от шегата - хора, които са били на концерта знаят, че и снимки на Путин е имало. Уотърс едва ли може да бъде наречен путинист, но нашите местни интелектуални доносници няма как да го разберат, защото мозъци, които съществуват с две клетки не могат да осмислят света в 3D. Тук въпросът е в омразата, която изпускат те като отровно изпарение и показва колко крехки са мисловните им конструкции.
От коментарите на триглавата ламя Минчев-Кьосев-Кръпката едва ли си струва да бъдат цитирани смислени неща, защото такива просто отсъстват. Изведнъж се оказва, че думите на Уотърс били опасни в София (Минчев), не си дал труда да научи нашите проблеми (Кьосев) и, че това с което се сблъскваме тук е създадено от неговите съпартийци (Кръпката). Опитах се да осмисля последното изречение и стигнах до извода, че Корнелия Нинова трябва да почерпи - Кръпката записа Уотърс в редиците на БСП. Най-якото обаче е моралното падение на последния. Дългокосия и некъпан музикант дълго време паразитира като някакъв символ на свободата, а днес с комсомолски плам настоява и се гневи, че вокалът на "Пинк Флойд" не казал нищо за Украйна, Башар Асад и, цитирам буквално и графично "И НИТО ДУМА СРЕЩУ КОМУНИЗМА?". Очевидно някой си мисли, че се намираме в 1972 година и има задължителни теми по които трябва да се изказваш, иначе те обявяват за ревизионист и те проклинат вовеки.
Терзанията Минчеви ги оставям настрани - той винаги е един и същ, досаден, банален и скучен, тоест дори и хардкор феновете му вече се прозяват, когато той заговори. Може да отделим леко внимание на Кьосев, който като уморен консерватор почва да се изпълва с автентични антиевропейски настроения, които на стари години могат да го паркират в крайната десница напук на прононсирания му либерализъм. Изведнъж се оказва, че Уотърс бил неадекватен. Още по-болезнено - той бил неадекватен и през 2013 година, когато написал "Оставка". У него имало "пренебрежение". Реших да проверя дали в разгара на събитията от 2013 година Кьосев е написал нещо подобно. О, нищо подобно. На стената му е споделена новината за концерт на Уотърс с палавия надпис "I wish I would be there". Да виждате оценка за неадекватност? Аз поне не мога да видя. Между другото - в неговите излияния разбираме, че някакво лице на име Камен Кацата бил напуснал концерта на Уотърс. Не знам как ще живее оттук-нататък музиканта с такава драматична вина. Да прогониш Кацата от концерт! Путинист долен :)
България е уникална страна - тъкмо си мислиш, че няма как да има по-голямо дъно и изведнъж виждаш пропадането в реално време. Само си представете свят в който Минчев-Кьосев-Кръпката смятат, че могат да дават акъл, уроци и политпросвета на Уотърс. Това не е смешно, цинично е. И показва нещо друго. Тия изобщо нищо не са схванали не само от неговата музика, но и от неговите послания. Още през 2013 година беше ясно, че е така. Защото протестърите на концерта се разтекоха от надписа "Оставка" и не си направиха труда да видят всичко останало показано и казано на онова шоу. Още тогава Уотърс беше същия като днес - яростен борец с несправедливостите, силен ляв и реалистичен глас. Ако тези имаха мозъци щяха да избягат от концерта още тогава и то с писъци. Там Уотърс пусна гениалното изречение: " "Сapitalism. If at first you don't succeed, call an airstrike" (Капитализъм - ако не успееш от първия път, бомбардирай). Ама кой да гледа и слуша, кой да чете!
Ще се повтаря. Още през 2013 година знаех, че ще дойде ден в който този политически монстър Минчев-Кьосев-Кръпката, както и другите им себеподобни, ще плюе кръв, защото не разбира, не схваща и никога няма да е в състояние да разбере какво означава да си наистина свободен, наистина знаещ и наистина мислещ човек. Между другото - още тогава Уотърс ги натика в ъгъла, защото поиска да отиде на гроба на майор Томпсън в Литаково. И нямаше как да го спрат и така изведнъж цялата медийна среда трябваше да научи за това кой е Томпсън и кои са го убили.
С цялото си поведение днес Уотърс се доказа като голям творец, като глас на истината, като вечно неудобен музикант, като трън в петата на всички затлъстели мозъци, които се задоволяват с дежурните обяснения за света. Заради това е смешно да гледаш как някакви микроорганизми се опитват да му дават оценки. Като някакъв водещ в БНТ, който заявил, че Уотърс е голям музикант, но политическо джудже. Политическите джуджета са у нас, те са окупирали общественото пространство и пускат интелектуални зловония, които трябва да минават за евроатлантическо качество. Плашещо е, че у нас имаме такава диктатура на микробите, но ето, че, когато големият свят дойде, фюрерчета на тази тирания се разтрисат като болни от епилепсия. Защото истинските творци стават такива, когато се озъбят на удобните истини и тръгнат на поход срещу тях. Което означава едно - тези, които днес така се терзаят никога не са разбирали нито "Пинк Флойд", нито Уотърс, нито който е да е друг. Така че е въпрос на време цялата западна култура да стана неудобна за местните песове на статуквото, защото там знаят как да вдигат кръвното на такива измекяри качествено.

No comments: