Sunday, November 11, 2018

Корпоративните националисти смазаха имиджа на България



Когато през 2005 година за първи път националистическа партия като "Атака" попадна в българския парламент, възходът на новото течение хвана всички неподготвени и изненадани. Времената бяха съвсем други. Из въздуха като морски бриз се носеше розов еврооптимизъм, а анализатори от всякакви разцветки твърдяха, че България трябва да стисне зъби, да изтрае още две години, а когато попадне в Европейския съюз всички световни беди, проблеми и нещастия ще бъдат отменени. Един социолог дори разправяше, че това е членство в най-отбрания клуб на земята - клубът на богатите и бляскавите, а това ни осигурява на практика космически статут. В името на тази върховна цел бяха извършени не една и две дивотии като се почне от практическото разграбване на предприятията и се стигне до дивашкото и безцеремонно затваряне на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". Някъде между всичко това започна да се заражда дисидентското мърморене, че едва ли има цел, която заслужава пълно потъпкване на елементарните национални интереси в името на нейното осъществяване. Още в средата на прехода се роди и вълшебната формулировка "От Брюксел настояват", която също наля бензин в огъня, а създаването на цяла паразитна прослойка от грантова интелигенция, която гледаше намръщено всеки намек за нещо изконно българско допълнително създаде почва за разбирането, че ляво и дясно са неща от миналото, а на хоризонта трябва да се появи патриотична формация, която поставя България над всичко, а чак след това следи за политически разграничения и идеологически подробности. И от 2005 година досега, вече 13 години, националистите имат неизменно представителство във върховете на политическия живот у нас. Нещо повече след цяла серия от раздели, измами, интриги, шумни скандали, коалиционни раздори и разпади, раздели и събирания, през 2014 година Бойко Борисов съвсем официално ги допусна до управлението. При "Борисов" 2 като част от управленското мнозинство, а при "Борисов" 3 и като част от правителството.
Оказа се обаче, че всички националистически пози и патриотизъм са били просто поза, фокуснически трик за пробиване в политиката. Защото дори още преди да направят две години в реалното управление гръмна скандал, последиците от който България ще преглъща болезнено с години. Специализираната прокуратура арестува шефът на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев, известен още като бате Харо, както и още доста служители на ведомоството за продажба на български паспорти и за създаването на цяла корупционна мрежа около търговията с тях. Заговори се за цени между 5 и 10 хиляди евро, а според мнозина запознати ламтежът на патриотите за пари може да е стигал и до много по-високи нива. Корупционната афера удари като светкавица властта и разтресе най-вече ВМРО, чийто представител е Харалампиев. Да, те официално се отрекоха трижди от него, но всеки, който е имал поглед върху политическата ситуация у нас знае, че бате Харо беше от най-верните болонки на Каракачанов, човек, който стои толкова близо до ВМРО, че на половината му снимки във фейсбук е сниман или в компанията на воеводи или пред знамето на партията. Харалампиев е одиозна фигура, която доскоро влизаше в медиите не със свършената работа, а със скандалите в които успяваше да се набърка. На последният от тях той бе сниман с тениска с надпис "Вермахт", а оправданията му, че това няма нищо общо с нацистката армия, а е тениска на американска рок-група не хванаха много почва. Представители на групата официално отрекоха да имат такива тениски, но историята потъна в дълбочините на българския информационен хаос. Сега обаче аферата "Харалампиев" подобно на раков тумор за дълго ще привлича вниманието на публикта, защото ни разкри в дълбочина колко прогнило, неистинско, фалшиво и корупционно е това, което наричаме "националистически партии".
Тъжно и странно беше да се гледа поведението на вицепремиера Красимир Каракачанов. Телевизионното му турне, за да си изгражда политическо алиби започна в студиото на бТВ, където той се държа агресивно, истерично и пиеше доста повече вода отколкото е прието за ранните часове. Нещо повече - пред Антон Хекимян Каракачанов сътвори чудовищна опорна точка - че те ВМРО съкратили времето за получаване на българско гражданство, а при Орешарски се чакало по четири години. Това, че кабинетът на Орешарски издържа само година и половина очевидно дълбоко не трогна душата на вицепремиера. След това той се скри за болница с уж дискова херния, за да изгрее на следващия ден в най-удобното предаване на Илияна Беновска, за да продължи да демонстрира невинност.
Заради всичко описано днес се намираме в толкова парадоксална и отвратителна ситуация. Да откриеш, че "патриоти" продават български паспорти под масата е все едно да разбереш, че майка Тереза е била шеф на сатанински култ и се занимавала с убийство на бебета в свободното си време. Оказа се, че целият "национализъм" е просто лъскава и шумна опаковка на един бизнес. Корпоративен патриотизъм. Родолюбие изкарано на стоковата борса за продан. А освен всичко това подобна покупко-продажба на паспорти направо граничи с тероризма, защото е директна заплаха за националната сигурност. Тепърва органите ще трябва да установят на какви ли хора са дадени български документи и колко ли тъмни дела като сенки те влачат след себе си. А най-лошото от всичко е, че поне от няколко години насам се знае, че Агенцията за българите в чужбина е основната хранилка на ВМРО. Този слух присъстваше в публичността с настойчивостта на тъмна тайна, но никой не взе мерки преди историята да се разрасне до епидемични размери. В момента в който превърнеш българския паспорт в търговска сделка, ти напълно си заплюл и род, и родина, и родолюбие и дори цялата българска идея. Оказа се, че националистите от които очакваме в най-важните насоки на политиката да бъдат като морален национален ориентир, са търговците в храма, корумпирани, преяли, тежко арогантни и отвратително подмолни. Ударът, който нанесоха на България ще остави дълго сините на позора, а в друга държава след такава афера падат цели правителства. Само у нас вместо морално очистване, вместо автентичен катарзис, цялата история опира до поредната медийна жълтина и клоака, която се хвърля да защитава едни морално пропаднали типове, които вече напълно загубиха правото да се наричат "патриоти". Това са лихвари, търговци, корпоративни костюмарчета, национални иззедници и човек започва да съжалява, че Ботев и Левски не могат да станат от гроба си, защото те и двамата знаеха как да се разправят с такива екземпляри...

No comments: