Friday, September 18, 2020

10 оптимистични извода от победата на Корнелия Нинова

 

Размазващата победа на Корнелия Нинова на първите в историята на БСП вътрешни избори на лидер още доста време ще бъде тема и обект на анализи. Интересът към събитието обаче не е случаен. Цялото общество следеше битката за БСП със стаен дъх и различни очаквания. Сега след като имаме победителят и знаем какво се случи реших, че можем да обобщим станалото с 10 извода. И без това кой има време да чете дълги и оплетени анализи.

 

1. Вече никой не може да каже (освен, ако не е платен или на тежки медикаменти), че БСП е разединена. Мощната подкрепа за Корнелия Нинова разруши като взрив един огромен мит с който придворните медии от две години насам се опитваха да натровят съзнанията на случайната публика. Според него БСП е тежко разделена и драматично разцепена партия. Тази пиеска се подсилваше почти ежедневно от гастролите на "недоволните" по екраните на телевизиите, където те даваха пълна свобода на хейтърството си. Оказа се, че всичко това е просто лъжа. Радикална измама. С масовото си явяване пред урните, с категоричния вот на доверие на водената досега политика социалистите в страната приключиха с медийните мошеници и политически шарлатани. Заради това въпросът "Ще успее ли сега Нинова да обедини БСП след изборите?" всъщност е просто отсянка на този разрушен и злопополучен миг. БСП не се е разединявала, за да бъде събирана отново. А гласовете на критика и недоволство (тях винаги ги е имало) са белег за политическо богаство, а не за мелодраматични скандали.

 

2. Социалистите масово одобряват прекия избор. Активността, която стигна до близо 70 на сто ясно показва, че тази реформа има не само популярност, но и автентични корени в левите среди. Дори и хората, които не гласуваха за Нинова, но се явиха пред урните със сигурност са фенове на тази нейна реформа. Рязката демократизация на БСП е радикален акт в едно общество постоянно бомбардирано от медийни пиратки и всекидневни скандали. Прекият избор е още по-значим и като отчетем факта, че срещу него не е спирала да се води война в редиците на самата БСП. Веднага след неговото приемане и записване в устава, на три поредния заседания на 49-ия конгрес бяха правени опити той да бъде отменен и погребан завинаги. Това не се случи. След това започнаха опитите за подриването на прекия избор в Националния съвет, които не спряха почти до 12 септември. Ироничното е, че хора, които по други казуси се държат като уставни фелдфебели и си късат ризите, че основните правила на партията се нарушават, в този случай не спряха да провеждат антиуставни действия. Включително и с пряка агитация да не се гласува. В това беше и грешката и на вътрешната опозиция в БСП - те се опитаха да торпилират най-популярната реформа на Нинова и днес си носят последствията.

 

3. Прекият избор не е само техническа промяна - това е ярко идеологическо действие. Направи ли впечатление какъв интерес имаше към тази процедура в БСП? Медиите не спряха да се занимават с темата, а вече доста дни след края на гласуването в социалните мрежи темата е една от най-горещите. Това е разбираемо. Един от най-големите проблеми на българската политическа система на прехода е в това, че партиите не отговарят на своите етикети. Така се оказахме с десница, която е абсолютно импотентна икономически и губи основната част от времето си в битката с паметници. По същия път се сдобихме и с левица, която в пика на своето управление в периода 2005 - 2009 година възприе и наложи плоския данък. Това беше възможно, защото елитите на тези партии буквално живеят разделени от своите изборатели и не им дължат отчет и сметка. БСП днес преобръща това уравнение. Изборът на лидер не е просто избор на образ, а на конкретна политика, на ясна програма, която трябва да бъде масово защитавана всеки път. Това е връщане към корените и път за една нова лява автентичност на БСП. Парадоксалното е, че Нинова, обявявана за консерватор и демагог демократизира партията с цената на тежка битка, а тези, които са яхнали знамето на "автентичната левица" по същество се опитват да оставят партията елитарна и аристокритизирана.

 

4. БСП за пореден път показа, че е гръбнакът на българската демокрация. Знам, че е иронично, но така мразените комунисти са единствената политическа партия, която не просто е съхранила вътрешнопартийната си демокрация, но и вече я разшири. Лидерските партии са аномалия. Може ли една партия, която не познава демокрацията в себе си да работи за демокрацията в държавата? Това е въпрос, който не стои пред българските социалисти.

 

 

5. Победата на Нинова в БСП е тежко поражение за Бойко Борисов. Тук няма да се отдавам на размишления за негова агентура в средите на левицата, но дори и от птичи поглед си личеше как ГЕРБ стискат палци на всеки друг кандидат, но не и на Нинова. Което е разбираемо. ГЕРБ са политически вампир, който може да продължи да съществува единствено върху труповете на други политически формации. Точно така беше сдъвката и смляна градската десница, която още дълги години ще бъде в такава позорна кондиция, че ще се радва не на победа на изборите, а на просто попадане в парламента. Сега лакомият поглед беше насочен към БСП. Борисов беше изчислил, че негов следващ мандат може да бъде подпечатан единствено през коалиция с левите. Победата на Нинова, започналите протести, общественото разлюляване приключиха всички тези бакалски сметчици. "Борисов загуби изборите в БСП", коментира иронично журналистът Владимир Танев във фейсбук. Всички разбраха какво има предвид.

 

6. Това с разделението, разцеплението, разпадането, земетресението има и своята иронична страна. Докато медиите се занимаваха със скандалите в БСП, всъщност не социалисти, а гербаджии започнаха да се изнасят масово от своята партия. Всъщност именно тук си проличава колко неверен и фалшив е често медийният фокус у нас. Всички ресурси бяха впрегнати да се създаде фалшиво усещане за левицата и така дежурните по любов шамани, гадатели и политолози пропуснаха пукнатините в ГЕРБ, които се превръщат в пропасти. БСП, именно, защото е демократична формация може да издържи на подобни процеси, но за ГЕРБ не съм толкова сигурен.

 

7. Всъщност тези, които се опитаха да конкурират Нинова за креслото й сбъркаха в своите кампании в едно основно нещо - не можеш да обвиниш цялата партия, всички организации, че ще опорочат и фалшифицират изборите. Подобно твърдение може и да звучи ефектно в студио на централна телевизия, но стига под формата на тежка обида до всички активисти, които всеотдайно и отдадено се заемат да организират гласуването. Как ще им кажеш, че са фалшификатори, а след това ще искаш от тях да се борят за гласовете на парламентарните избори. Нинова има своята популярност в БСП, но една от допълнителните причини с които отвя конкуренцията с толкова много беше, че тя не си позволи да обиди нито един от своите противници. А те пресолиха кампаниите по начин по който от един момент нататък всичките им тиради звучаха не като начин за развиване на БСП, а като ода срещу БСП.

 

8. В момента Корнелия Нинова държи ключът към следващото управление на страната. Този извод е от една страна е съвсем очевиден, а от друга - доста хора ще го отрекат в началото, но щом размислят ще установят неговата правдивост. БСП успя да оцелее след близо две годишна медийна спецорерация, която трябваше да я разбие на съставните й части. Дори в тази канонада от интриги обаче левицата успя да увеличи представителството си в Европарламента и в местната власт, макар и да не спечели нито един от двата вота. Което показва, че един път излязла от тази буря партията може само да расте, защото събитията се подреждат по начин, който е крайно неприятен за ГЕРБ. Неспиращите протести буквално минираха властта. Не казвам, че всички, които са на улицата подкрепят БСП, но абсолютно всички използват речника на БСП отпреди четири години, речник, който беше наложен лично от Корнелия Нинова.

 

9. Преките избори доказват и безполезността на друга интрига - че БСП се превръща във вождистка партия. Всеки, който си е направил труда да поговори с гласуващ социалист щеше да се убеди в това. Хората не гласуваха за телевизионни образи, химери или илюзии. Те подкрепиха Корнелия Нинова, защото я виждат като изразител на конкретна политика, на политическа линия, която успя да извади БСП от будната кома и да преведе през тези буреносни времена. Политическата линия, която накара БСП да откаже изкушението с власт и всяка форма на колаборация с ГЕРБ. Ето такава последователност се отплаща във времето.

 

10. БСП получава нов шанс от историята да предложи различен път на България. Десетгодишната власт на мутрите вече се клати драматично и успя да събере на площадите непредставима преди компания от хора. В такива бурни времена има значение не просто кой протестира, а кой е бил най-последователен противник на Борисов и кой никога не се е поддавал на отровната атмосфера на компромиса. Именно тук е шансът на БСП. След като презбраха Нинова изведнъж сред протестиращите се появи нов ентусиазъм. 

Това не е случайно. 

Никак не е случайно.

 

No comments: