Monday, March 07, 2022

Медийната зомбификация

 

 „Мислете с главата, а не с телевизиите“. 

Това гласи един безсмъртен белградски графит, написан още във времената преди светът да изтрещи напълно и да започне да се държи като тийнейджър, прекалил с марихуана и силна бира.

Днес, опасявам се, изказаната горе мисъл звучи все по-актуално все едно не е виц, написан на стена, а политически дзен-коан, който е изпреварил времето си. И е достатъчно човек да си пусне телевизор в тези размирни времена, за да се убеди в каква интелектуална катастрофа са се превърнали нашите телевизии. Откакто започна войната в Украйна всички български медии (с много малки изключения) се отдадоха на патологична русофобия, исторически реваншизъм, парад на една-единствена гледна точка и се превърнаха в пропагандни рупори, забравяйки своята свещенна мисия да информират, а не да промиват мозъци. И така стигнахме до ситуация в която, ако човек си пусне една телевизия от там Соломон Паси ще призовава за ядрена атака срещу Русия, от друга Елена Поптодорова ще настоява за още по-тежки санкции, от трета Калин Янакиев ще говори как всички руснаци са пълни боклуци и комплексари, от четвърта Ивайло Дичев ще пищи, че след Киев руската армия директно ще акостира във Варна, от пета Иво Инджев ще истерясва, че 3 март трябва да бъде отменен като празник, а от шеста ген. Атанас Атанасов ще сумти, че е време ДАНС да се сезира за това, че е била дадена думата за пет минути на човек, който си е позволил да каже нещо различно за конфликта в Украйна.

Това е, което имаме като пералня на мозъци днес. Целта на тези медийна спецоперация е само една – да демонтира здравия разум, да накара случайните зрители да се усъмнят в собствените си политически инстикти, да разруши напълно логическите връзки и да превърне аудиторията в биороботи, които не мислят, а само гледат телевизия. Давам ви и пример по който можете да проверите дали ви облъчват с пропаганда – да сте видели анализатор, който наистина да коментира хода на бойните действия, да се опитва да анализира цели, похвати, стратегии, действия на украинската и руската армия. Нищо подобно. Имаме шествие на екземпляри, които се опитват да обясняват, че Путин бил луд, фиксирани напълно изтрещял. Само си представете какво ниво на слагачество е това. Значи, за да тръгнеш срещу статуквото на западния свят е необходимо да си психично болен, това се опитват да ни внушат. Лакейство 2.0. Подлост на друго равнище. Лицемерие от космоса.

Няма нужда да повтаряме, че войната е зло. Тя не решава нищо. Но и ежедневната пропаганда също е път към пропастта. По двеста украински знаменца да си сложат някои хора на профила пак няма да изтрият факта, че украинската власт от години води война със собствения си народ и то зловеща. Ето заради това тече телевизионната зомбификация. Да ни накарат да забравим. Да престанем да бъдем хора, а да станем консуматори на телевизионни чийзбургери, които танцуват по команда и се възмущават по спуснати отгоре опорки.

Заради това понякога спасението от пълната лудост е да си изключиш телевизора и да емигрираш далече от пералнята на мозъци. Оказва се, че най-големият лукс в този полудял и гневен свят е да мислиш различно от стадото, да не се поддаваш на телевизионната мъгла и да си дисидент срещу цялото медийно стадо. 

Дано повечето от нас да го разберат. 

 

 

No comments: