Monday, June 03, 2024

Инфантилната политическа поезия на ПП

 

Установих, че имам тежък литературен проблем с последното клипче на ПП, онова в което Кирил Петков рецитира стихотворение на поетесата с прашките Горяна Панайотова. "Уникално и въздействащо за истински родолюбци" е написала някаква самотна фенка под видеото. С което ме убеди, че градската общност наистина няма естетически критерии, а като амеба се води единствено от модното, лъскавото и съответно най-кухото.

С този клип ПП се опитват да разрушат своята жълтопаветна естетика, ама ако се бяха допитали до истински пиар, а не до Найо Тицин, той трябваше да ги посъветва да се придържат към Георги Господинов. Харесван или не, той е истински поет, въпреки, че винаги бих избрал полугола поетеса пред литератор, който има наглостта публично да подкрепя одиозна фигура като Стефан Тафров.

Проблемът ми с клипчето е изцяло литературен. Стихотворението на Панайотова е плоско, банално, абсолютно невъздействащо и кухо.

Да не говорим за това, че римата "Балкана - остана" ще ме преследва в моите кошмари до края на живота ми. Това е вариация на "есен-песен" и многооо обичам, когато подобен мързел ми се изстрелва в лицето като висша литература.

Поезията е най-високия литературен жанр.

И съответно към нея изискванията трябва да са безпощадни.

Патриотичната поезия трябва да е осмислена, преживяна и задължително да не е банална.

Баналността не просто убива чувството, тя унищожава целия смисъл.

Поезията на Панайотова се състои изцяло от рециклирани клишета, трафаретни фрази и труизми.

В Холивуд има един такъв термин за някои филми "tearjerker" - творби, които умишлено изтръгват сълзи от тебе.

Поезията на ПП е патриотизъм-jerker - насилено упражнение по любов към България, която обаче не идва естествено, нито интересно.

Това е патриотизъм за виртуални инфантили.

 

Искате ли истинско патриотично стихотворение?

Ами вижте великата класика на Джагаров - "Земя като една човешка длан". Отричан, хулен, мразен, низвергван, Джагаров е автентичен поет с дълбочина и интересни образи.

При Панайотова стигаме само до

 

"Върни си вярата във Светлината.

Знаеш как разлиства се гората...".

 

Велико!

И аз започвам да бича поезия.

Първите ми два реда вече са готови:

 

Българийо, ти на земята ме придържаш!

И сипи по ракия, че не се издържа!

 

И можем да продължим до безкрай.

Патриотизъм до дупка.

 

Очевидно в някое тъмно подземие пиарите на ПП са решили, че катастрофалната им кампания изисква да зарежат соевата естетика и да започнат да играят ролята на истински патриоти. Белким закачат някой и друг заблуден глас.

Но кухотата с която го правят издава целият замисъл. По дяволите, поне можеха да изберат добро стихотворение, а не да се давят в блатото на фейсбук-поезията за начинаещи гимназистки. Но всъщност именно в това литературно огледало се оглежда истинската същност на ПП - примитивен политически инфантилизъм, много форма, нулево съдържание, пълна бутафорност на абсолютно всичко.

Ако това е любовта им към България, то България спокойно може да живее и без нея.

 

No comments: