Wednesday, June 19, 2024

Холивудски парламент

 

Холивудската рецепта за успешни блокбастъри е пределно проста.
Ако сграбчиш сърцето на публиката, прекараш я през ада, но най-накрая я утешиш с хепиенд, тогава можеш да направиш поредица от филми, които да привличат публиката отново и отново.
Поне докато има интерес...

Парламентарното шоу у нас обаче все повече губи публика. 

Ееееех, какви парламенти имаше само преди три години - пълни с патос, надежда, революционен плам, надежда за промяна и закани за политически саморазправи и окончателно изчегъртване.

Днес се намираме в депресивния край на политиката - Народно събрание с кошмарно ниска избирателна активност и пълно до повръщане не с партии, а с "проекти".
Резултатът е очевиден: институционален блокаж, непроходима политическа джунгла и фалстарт след фалстарт. 

Това е прелестта на живота в епохата на проектите и белезите от раните на политическото инженерство.

Но все пак, в името на справедливостта е необходимо да кажем, че основната причина за провала на началото на поредния парламент носи Бойко Борисов.
ГЕРБ са първа политическа сила, но са с под 70 депутати и това не предполага извиване на ръце и ултимативни кандидатури. Борисов днес хвърляше обвинения към всички, биеше се в гърдите като орангутан, но това няма как да скрие, че проблемът е изцяло в него. 

ГЕРБ не искат работещо Народно събрание, те са се превърнали в партия-бракониер, която ловува най-добре в мътните води на политическото блато, когато навън е хаос и няма никакво разбирателство.
Точно бракониерството ни доведе дотук.
И до задънената улица, когато с ужас можем да осъзнаем, че точно този холивудски сюжет, няма да е със щастлив край. А от онези, които свършват влудяващо неопределено и ти разказват играта на мозъчните клетки.

No comments: