Monday, June 17, 2024

Пророците на Черния Апокалипсис

 

Всеки път, когато градската демократична общност се издъни на изборите и изгуби шансовете да се сглоби камасутрично с олигархията, по медиите плъзват Черните Пророци на Вечния Апокалипсис, които започват да грачат как познатата ни реалност е под атака.

Гледам днес от мрачния си ковчег в прашен замък се е навдигнал Георги Лозанов. "Дневник" са отразили мнението му със заглавие, което трябва моментално да ви накара да си купите подземен бункер: "Има риск България да излезе от демократична орбита". 

Подозирам, че в БНР, ако са можели са щели да пуснат някоя опера от Вагнер, за да подчертаят мрачният заряд на посланието му.

Проблемът на десния ум обаче е, че когато трябва да опише живописните подробности от този хорър, напълно се проваля. 

Аз бих се развихрил - щях да кажа, че в България има спящи клетки на Кремъл, отряди от терористи смазват автомати край морето и само чакат знак, за да подменят украинската горилка с руска водка в менюто на съвестите на нацията. 

А Лозанов се отплесва в някакви тъпотии за "липсата на демократичен разказ за това, което се случва в света".

WTF? 

Демократичен разказ? 

Това да не би да означава, че ще въвеждаме жанра соцреализъм в публицистиката?

И понеже си спомням, че соцреализма си имаше конкретни правила мога да си представя какво ще изисква този "демократичен разказ". Например авторите на соцреалистични романи можеха да си позволят критики към дефекти на системата, но от тях се изискваше безусловна вяра в бъдещето. Не е виновна системата, виновен е прогнил кадър, който трябва да бъде сменен. Не е виновна целта, виновен е конкретен бюрократ, който задушава младият идеализъм на главния герой.

Същото ще е с демократичния разказ.

Бой по Пеевски и Борисов, стонове, мемета, карикатури, песни, танци, танци и гей-прайд. Но в момента в който им предложат място в правителството "демократичния разказ" ще изисква вяра в новите хоризонти. Демократичните сили пак ще обяздват Борисов и ще галят по темето евроатлантическата овчица Пеевски. Тогава България вече няма да е заплашена с изпадането от демократична орбита.

И светлото бъдеще тържествува :)

No comments: