Sunday, May 12, 2013

Агентите на "ясната отговорност"




"Да ни е честито програмното правителство! Резултатът към 12 ч. - паритет на двете основни. 4 партии влизат в парламента! Хората, които поискаха страната да изпадне в управление без ясна отговорност го постигнаха!". С тези думи увековечи своето присъствие във Фейсбук вчера социоложката Мира Радева, известна още като мис "ГЕРБ ще победят с над 10 процента".
Изборните дни са красиви с това, че маските падат, фалшивите претенции се саморазрушават, интригите лъсват и малките парченца истина се показват изпод мътилката.
Самата Радева го демонстрира. Под напора на обществените настроения и гняв, претенциите й за обективност рухнаха и в руините от тях се видя, че тя всъщност през цялото време се е изживявала като инженер на "ясна отговорност". Но кой дефинира какво точно е "ясната отговорност"? Очевидно за социоложката това е Бойко Борисов и ГЕРБ да управляват до края на времето. В което няма нищо лошо - всеки има право на мнение, но въпросът е, че Радева чрез подобно виртуално съскане си признава, че очевидно тя е използвала цифрите от проучванията си като инструмент за налагане на "отговорност". Може би заради това Фейсбук мощно и отговори с вица: "Мира Радева подаде сигнал, че 10% от социологическото й проучване е било конфискувано след акцията на ДАНС и Прокуратурата в Костинброд".

Всъщност мнението на Радева демонстрира и друго. Колко много е разделена България, каквото и да говорят агентите на "отговорността". Едните не искат да си представят дори и един час повече с Бойко Борисов, а другите са го превърнали в обект на култ, все едно някоя секта е получила политическо просветление.
И заради всички наговорени лъжи и интриги през последните години тези две България просто не могат да се срещнат, дори нещо повече - комуникацията между тях вече се води единствено и само с обиди и крясъци. Това е продукт на маските, на политическите инженери, които си въобразиха, че могат да водят хората в която посока си искат. И, когато схемите им от картон докараха именно тези резултатите от изборите - те показха една разделена и тъжна България, която вече не знае кое е истина и кое е лъжа.

Може би Мира Радева трябваше да напише точно това в своя Фейсбук. Но тя предпочете съскането по хората, които не мислят като нея и обвиненията към някакви неясни сили, които искали хаос. Не, мила социоложке, хората не искат хаос, хората просто вече не желаят да бъдат превръщани в зрители на безкрайната лъжа за която вина имат всички. Социолозите лъжат, политиците лъжат, институциите лъжат, медиите лъжат и сега сме в края на лъжата, където никой не вярва на никого, а всички си говорят само с псувни.
И това е резултата от управлението на ясната отговорност. Така че - мерси. Може би е време за нещо ново.
И истинско. 

No comments: