Sunday, May 26, 2013

Най-модните политически коктейли на сезона




От великия Веничка, тоест от лицето Венедикт Ерофеев и неговото мрачно алкохолно евангелие "Москва-Петушки" знаем няколко култови коктейла, които очевидно са били на мода в безвремието на брежневския маразъм. Най-великият от тях е безсмъртното питие "Сълзата на комсомолката" в което според Веничка трябва да се поставят:


Лавандулов спирт — 15 г.
Одеколон "Младост" — 15 г.
Розова вода — 30 г.
Лак за нокти — 2 г.
Елексир за жабуркане на зъби — 150 г.
Лимонада — 150 г.



В "Москва - Петушки" Ерофеев описва и ефектът от това пиене: "от готовия коктейл, от неговата ароматност човек за известно време може да остане без чувства и съзнание".
Само една кратка забележка - мнозина от прочелите тази книга са склонни да я разглеждат единствено и само като хумористично произведение. Което е абсолютно невярно. "Москва-Петушки" е книга, която по-късно Виктор Пелевин сравни с  "Пътуване към Икстлан" на Карлос Кастанеда. И двете книги (аз творението на Кастанеда така и не успях да го докарам докрай, защото тоя пич Дон Хуан ми се видя досаден дърдорко) е описано по-скоро пътешествие на духа, експедиция на душата в неизвеството, скок на човека в бездната, който поне при Веничка завършва мрачно. "Петушки" е място, описано почти и изцяло с библейски термини и също така непостижимо като небесния свят приживе. И героят на Веничка след цялата алкохолна одисея във влака, след всички описани коктейли, разговори за Пушкин и схеми за трудовата активност на съветския пролетариат, завършва своя път в началната си точка и то много трагично.
Очевидно такава е съдбата на големите духовни пътешественици и на големите алкохолици - никога да не стигат до сънувания бряг.



Но стига толкова прогнила интелектуалщина. Започнахме с алкохолното евенгелие, защото настоящата политическа ситуация у нас определено от ден на ден започва да изисква все по-тежко пиене, ако човек иска да накара мозъка му да не изтече през ушите от медиен  тероризъм, злостни коментари, политически борби, парламентарни интриги, високи сметки, улично недоволство, гневните тиради на Николай Бареков и вещерските телевизионни бълвочи на Люба Кулезич. Заради това повече от всякога духа български се нуждае от сериозни политическо-алкохолни коктейли, които да му помогнат да осъществи поне вътрешната емиграция от свръхистеричната реалност.


Заради това почваме с лек аперитив


"Избори по сънрайз"


Съставки:


Настъргани бюлетини от Костинброд - 2 броя
Водка и бира - 100 г.
Сълза от прокурор - 1 брой
Одеколон от Цветан Цветанов - 20 г.
Мастило от жалба - 15 г.
Още водка - 200 г.


Ефект: Този коктейл така вцепенява сетивата, че кара опиталият го да се усъмни в собственото си съществуване. Това е идеална рецепта за предизборни скептици и конспиратори на свободна практика.



След като сме подгрели леко, можем да опитаме следващото в менюто:


"СeРeСe on the beach"


Съставки:


Пот от подслушващо ченге - 25 г.
Настърган косъм от темето на Цветан Цветанов - 5 г.
Уиски - 200 г.
Тютюн от пура на Бойко Борисов - 15 г.
Още уиски от тайните запаси на Емо Фаса - 100 г.
Стрит лист от анонимно писмо до медиите - 30 г.


Сместта се разбърква с отверка (нали това е модния инструмент в СРС-средите) и се пие всеки път, когато Цветанов се закълне в децата си, че не е подслушвал.


Ефект: Организмът на пиещия заема всеопрощаваща аура, мозъкът иска да подаде документи за емиграция, но пък ушите настояват за още от течността.



Вече е време да минем на тежкото пиене, защото тялото е подготвено за драматично-алкохолните висини.


"Искра Фидосова в опозиция"


Екстази - 40 г.
Мастика и мента - 200 г.
Кебапче на прах - 40 г.
Парламентарна слюнка - 15 г.
Прах от банкова сметка - 10 г.
Сълзи от пребити депутати от ГЕРБ - 45 г.
Мастика - до пълна амнезия



Ефект: Този коктейл има за цел да убеди душата човешка в преходността на историята, в изменчивостта на епохата и в това, че няма смисъл да бяга от лудницата и от усмирителната риза с която гледа как Фидосова опозиционерства. Не е изключено очите сами да изскочат от орбитите при сблъсъка с този коктейл. Странични ефекти.



"Червено-либерални страсти"


Пепел от изгорена лява радикална програма - 50 г.
Коняк - 200 г.
Блясък от погледа на Лютви Местан - 5 г.
Йени ракъ - 100 г.
Позитанска водичка - 25 г.



Коктейлът се разбърква в присъствието на журналисти, поднася се охладен от дълги речи и се разлива в малки чашки в знак на съпричастие към кризисните времена.


Ефект: Съзнанието на човек изнемощява и при продължитена употреба на коктейла почва да му харесва. После се губи ориентация и обикновено употребилите го никога не биват намирани.



"Юмрукът на фюрера"


Лак от Деница Гаджева - 25 г.
Гледка от коляно на атакистка с минижуп - 5 г.
Бутилка с уиски, по възможност от полет на "Луфтханза".
Гневни слюнки от парламентарна реч на Волен Сидеров - 5 г.
Кръв от носа на пребит журналист - 15 г.


Ефект: Коктейлът ви кара да се чувствате като отхапаното ухо на Ивендър Холифийлд или като пожертваното ухо на Ван Гог - човек губи усещането за реалност и се чуди в коя точно лудница е попаднал.



"Командирски писък"


Сълзи от млада десебарка - 400 г. (тия плачат по много, така че стока ще има)
Американски бърбън - 2 чаши (нищо руско не бива да докосва сетивата)
Корица от книга на Айн Ранд - 25 г.
Нарязана на ситно теменужка от градината на Иван Костов - 20 г.
Още американски бърбън - до запяването на песента "На всеки километър"



Ефект: Човек започва да вярва, че пак ще възкръсне, въпреки, че всички биологични признаци показват, че краят е настъпил.



Трябва да предупредя предварително. Това са тежки алкохоли, които могат да се отразят пагубно на несвикналото съзнанието. Според мъдрата мисъл на търговците на чаши всъщност "питието определя битието", така че с всеки от тези коктейли на пиещите е гарантирана приятна разходка из безвремието на България поне до съставянето на кабинет изцяло от блондинки в минижупи.
Алкохолът е полезна течност. Тя създава всички ментални условия на отделния човек не само да се примири с действителността, но дори и да попее напук на властта. Веничка би оценил изящността на това меню, бъдете убедени.
Пийте неумерено.
Така или иначе по някое време ще поискате да сте били пияни през цялото време.

No comments: