Wednesday, May 08, 2013

Наръчник по цветановщина




Политическата екзотика в българския обществен живот се задълбочава от ден на ден. Ако някога се появи пътеводител на желаещите да посетят  екстремните политически точки на планетата, то нашата страна вероятно ще бъде поставена на челно място в него.
Ръководителят на предизборния щаб на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов обяви наскоро, че хората били отвратени от това, което се случва.
Момент, а какво точно се случва? Просто палачинката се обърна и сега всички говорят срещу ГЕРБ. Това ли предизвиква отвращението у хората според Цветанов? Значи,      когато той под път и над път обвиняваше опозицията, че служи на организираната престъпност, това не е било за отвращение, така ли?
Взимайки повод от тази политическа виртуозност, ще си позволим да предложим кратък наръчник за това как в България, ако те прогонят от властта с камъни, можеш да задържиш висок рейтинг.

Първо: Абсолютната арогантност е задължително условие. Твърдиш, че си жертва на конспирация.
Второ: Когато те атакуват с това, че си извършил престъпление започваш жалостиво да твърдиш, че компроматите отклоняват вниманието на хората от реалните проблеми като доходи, пенсии и здраве. Ако те питат защо не пращаш твоите хора на дебати, ако смяташ, че темите са важни, казваш само: "Имаме воля".
Трето: Като те питат подслушвал ли си незаконно, ти казваш, че не коментираш компромати на партиите от прехода и се самообявяш за представител на седмата раса, която единствена може да построи магистралата Долно Камарци - Сусурлево.
Четвърто: Намираш начин да си опозиция на самия себе си. За всички грешки на управлението е виновна опозицията. За всяка боядисана пейка - заслугата е твоя.
Пето: Казваш, че няма полицейщина, а действия пред които дори Ангела Меркел се прекланя.

Очевидно единствено абсолютната наглост, невидяното безочие, политическата безпардонност, шокиращият цинизъм са най-ефектния начин да държиш високи рейтинги из рая на политекзотиката.

(коментарът е писан съвместно с моя колега Юрий Борисов под псевдонима братя Ружеви)
 

No comments: