Sunday, May 19, 2013

Защо бъдещо програмно правителство не е подмяна на вота




Медийният тероризъм придобива нови форми. По някакво стечение на обстоятелствата аз успях да избегна новата атака срещу колективния български разум, сътворена от Люба Кулезич по Нова телевизия, но стоновете на десетки наранени души из Фейсбук ми показаха мащаба на терористичния акт. Кулезич, която очевидно се чувства като духовен сиамски близнак на Цветан Цветанов и го гледа в ефир като гимназистка плакат на бойгрупа на стената си (влажно, страстно, с някаква смесица между сълзливост, интелектуална меланхолия и порнографско желание). При Кулезич само в рамките на последните й две предавания се изредиха до един всички птеродактили на прехода, останките от миналото, които не могат да разсъждават за света в друго освен конспирации. Това издава безсилие и безнадеждност. Все едно не гледаш телевизионно предаване, мама му стара, ами четеш потънала в прах стихосбирка на символист, само, където тук вместо прилагателни като "лунносребърни", "рубиненоутомителни" срещаш единствено и само - "интрига", "конспирация", "подмяна", "ДС", "активно мероприятие". Бла, бла...


Нека да оставим настрани терзанията Цветанов, неговите последни опити да се спаси от затвора, който го чака в бъдещето, а да се концентрираме върху новата любима теза на последните остатъци от ГЕРБ. Че случващото се сега е някаква подмяна на вота и победителят (ГЕРБ) трябвало да състави кабинет.
Ще се опитам да обясня защо от моя гледна точка подобен аргумент е безумен. Първо - никой не е забранил на ГЕРБ да направят опит да съставят правителство. Тук обаче има мъничък проблем. Понеже схемата на Борисов и Цветанов с костинбродските бюлетини не успя, тяхната партия получи 97 депутати. Ни повече, ни по-малко. По мое скромно мнение поне 20 от тях са с фалшиви гласове, но това е отделна тема, голяма като бюста на последната мис "Плеймейт".
С 97 депутати трудно ще съставиш кабинет. Не стигат за мнозинство. Ама хич. Точно тук се намесват страничните дефекти на ГЕРБ, ако те бяха истинска партия, а не въплащение на лидерско его, сега можеха да търсят начини да преговарят, да правят програма, да търсят подкрепа за бъдещ техен кабинет. Но никой не иска да говори с ГЕРБ. Нещо повече - те дори не са показали програма, а и най-вероятно не правят такава. Прослувутата формула на Бойко Борисов от предизборните клипове "връщане на ДДС за три дни и работа, работа, работа" уви е твърде постна, особено за човек, който се самообяви за най-големия експерт от всички премиери досега.
Фактът, че ГЕРБ изобщо не сядат да правят програма, говори за това, че дори самите те вече не вярват, че могат да направят кабинет. Те търсят да направят някоя интрижка, някой последен номер, но е очевидно, че са лишени от идеи и дори не си правят труда да го скрият.
Ако хората, които смятат, че програмен кабинет на Орешарски ще е подмяна на вота, наистина са възмутени, би трябвало да висят ден и нощ пред централата на ГЕРБ с плакати, коти питат Най-големия експерт защо не прави програма и не обявява приоритети. Нали другото е подмяна на вота? Нали победителят трябвало да направи кабинет? Ами хайде да го направи де! Какво чака?



При това Бойко Борисов има сравнително лесен начин да излезе от блатото в което сам се е натикал. Ако наистина е държавникът за който намеква в своите плачливи проповеди Кулезич, той би се дръпнал назад, би направил болезнена и остра програма за социалните проблеми, би предложил състав на истински програмен кабинет, а когато БСП, ДПС и "Атака" го отхвърлят и предложат своя, тогава ще има начин да мине достойно в опозиция (ако не е в затвора междувременно) с възгласа, че той е предложил същото, но просто съдбата не е била на негова страна. За да направи подобно нещо обаче Борисов трябва да преглътне егото си, да разработи реални идеи и наистина да адресира правилно грешките на своите управление. Това е мисия невъзможна. Ето как личната характеропатия понякога върви срещу политическата кариера на един човек.



След това по конституция право да формира кабинет има втората сила в НС, в случая това е БСП. Ако БСП успее да създаде ясна програма и да осигури подкрепа на такъв кабинет, това не само не е подмяна на вота, ами е съвсем конституционно действие, каквото и да говорят дежурните по интриги герберски платени драскачи. Това е нормална парламентарна практика и нещо повече - в едно общество с изострено напрежение като българското, най-големият проблем вече не да спечелиш изборите, а да си осигуриш спокойствие след тях. ГЕРБ няма да успеят да постигнат това, но сега се опитват поне да минират и всеки следващ кабинет. Ето това тяхно действие обаче може да бъде окачествено като подмяна на вота.
Както беше подмяна на вота да обещаеш заплата от 1000 лева, а после да замразиш доходите. Точно това направиха ГЕРБ през 2009 година. Днес да откриеш тяхната предизборна програма от онези размирни дни е приключение по-трудно от обиколките на Индиана Джоунс из тропическите джунгли. Тя е старателно изтрита от сайта им, но някои от нас още пазят отделни фрагменти от нея - там ясно е записано, че хората на Борисов обещават средна заплата 1000 лева и то буквално за една година.
Подмяна на вота е да обещаеш сигурност, а да гарантираш полицейщина. Точно за подмяната на вотове е най-добре ГЕРБ да не си отварят устата, защото тяхната политическа кариера е историята на една огромна подмяна. Подмяна на всичко.


Разбира се, много хора са гласували за БСП и никога не са си представяли, че БСП може да сътрудничи под някаква форма с "Атака", но пък на този етап да се твърди, че това е подмяна е не само силно, все още е безумно. Ние нито сме видели управленската формула на бъдещия програмен кабинет, нито сме наясно със състава на министрите (гарантирам ви, че 99 процента от имената, които четете по вестниците са пълна лъжа), нито знаем как ще се осъществи един такъв бъдещ кабинет, за да можем още отсега да твърдим, че всичко е една огромна лъжа.
От моя гледна точка кабинет на ГЕРБ с 97 депутата би бил върховна измама, защото те не могат да направят днес дори най-елементарното - да си осигурят подкрепя. Те са изолирани като болен от шарка, под политическа карантина и за първи път в своята политическа история именно техните собствени думи и действие се обръщат срещу тях.


Колкото и да се опитват медийните врачки и птеродактили да ги извадят от това положение, няма да се получи. Народът гласува интересно. Не надари ГЕРБ с пълна победа, не даде поводи и на останалите партии за особено самочувствие. Но пък с гласа си поне ясно даде да се разбере, че превес имат партиите, които са склонни да мислят поне в някакви идеи, а не "работа, работа, работа", защото разбраха, че при ГЕРБ "работа" обикновено означава - бачкай сега със замразени доходи, ама заплата може и да не получиш.
В този смисъл подмяна в това да намериш някаква формула за управление не само не е подмяна, това е единственият път за временно успокояване на страстите. Иронично е, че днес програмното правителство започва да изглежда като единственият спасителен път, но в ситуация в която никой не вярва в партиите, трябва да се мине и през него, за да видим какво ни чака в края му.
Знаете ли, може би птеродактилите заради това са толкова злобни напоследък. Може би виждат, че тяхната епоха е свършила безвъзвратно и заради това летят със злобни крясъци из медийния ефир.
Просто не знаят какво друго да правят с дните си.
Защото вече са безполезни.

No comments: