Wednesday, May 29, 2013

Най-добрият аргумент "за" Орешарски




Най-добрият аргумент да се подкрепи кабинета на Орешарски е произволна реч на Цветан Цветанов. До този извод вероятно са стигнали всички случайни зрители на парламентарните изстъпления на бившия вътрешен министър по време на дебатите за избора на нов кабинет.
За времето прекарано далеч от МВР Цветанов не е дръпнал нито на милиметър в своето интелектуално, политическо или обществено развитие. Той е лицето на ГЕРБ, метафора на тяхното управление, олицетворение на тесногръдието превърнато в принцип и на параноята изведена като политическа идеология. В речта си пред депутатите бившия министър заложи отново на старите клишета, безвкусните шеги, самоцелните нападки. И заприлича на камикадзе, което знае, че е обречено, но държи да отнесе на оня свят и други хора за компания.

ГЕРБ бяха като апотеоз на шизофренията. Бойко Борисов бе заел някаква псевдодържавническа поза, помирителна и невинна. А Цветанов изпълни станалата традиционна за него роля на оберщурмфюрер, който громи мрачните врагове на ГЕРБ и хвърля старите интриги, които обаче вече не работят.
Това, което ГЕРБ си причиниха обаче е опасно за тях. Защото се видя, че парламентът може да функционира и без тях. Видя се, че разрушителното поведение само по себе си е фалит на парламентаризма. ГЕРБ толкова пъти напускаха и влизаха в залата, че най-накрая тази техника започна да става еднообразна и втръсна.

И това е тъжната съдба на партиите без идеи. ГЕРБ участваха в изборите без програма, а сега въпреки клетвите им са опозиция без различен проект. Те са опозиция, защото не могат да се примирят, че загубиха властта. Въпреки клетвите на Борисов, че искат да помагат, се видя всъщност, че ГЕРБ са партия на човек, който смята, че разпола с гласовете на депутатите си като овчар със стадо. Това просто не беше обикновен парламентарен сблъсък. Това беше сблъсък на култури. На антисветове. И по-мрачния свят остана в миналото.

И едно лично впечатление. Дакото слушах Цветанов през цялото време се питах дали наистина си вярва. Ако не си вярва - това е наглост. Ако си вярва обаче, значи трябва да ускоряваме здравната реформа...

No comments: