Friday, May 17, 2013

България се нуждае не от премиер, а от екзорсист
Когато Харизмата се пропука със зловеща ирония като айсберг поразен от глобалното затопляне, изведнъж сякаш погледът ми се прочисти от цялата мътилка на последните 4 години. Те бяха толкова истерични, просташки, бездуховни и улични, че цяла България просто живееше подменен живот.


Вместо политически смисъл - сутрешни блокове.
Вместо реално управление - любовни интервюта по вестниците.
Вместо програма - налудничави идеи.
Вместо доходи - абсолютен рекет.
Вместо политика - постоянен карнавал.
Вместо свобода - полицейска кубинка.
Вместо парламент - психиатрия на безгласните.
Вместо стратегия - вицове от премиера.
Вместо институции - клан по интереси и бонуси.
Вместо кабинет - сбирщина от клоуни.
Вместо социална политика - абсолютни подигравки.
Вместо общество - един безкраен Аз.Сега, когато всичко това вече изглежда смешно и отвратително, едва сега можем да си дадем в колко извратен вариант на политика сме живели. Политика без стратегия. Нещо като в амебно състояние - единствено реакция на отделни събития, без да можем да си дадем сметка за цялото. А цялото е, че Бойко Борисов и неговите клонинги превърнаха България в истеричо и безкултурно място.
Подобно принизяване на езика и нравите може да има пагубни последици за всеки здрав разум. Защото той, разумът, трябва да бъде ценен и възвеличаван, понеже в миговете в които го няма една страна започна да живее едноклетъчен живот, приклещена между ужасната бедност, олигархичната надменност и интелектуалното блато на един премиер.


Всичко, което виждаме днес от Бойко Борисов издава неговата природа. Той е като апап, притиснат до стената. Заради това са тези тиради, интриги, опити за коварни планове, изтъркани лафове, безумни по замисъл и изпълнение идеи. Той просто иска да оцелее, защото вече осъзнава, че неговият край е изключително близо. И тук говорим за политически край, нека биологически да продължи да си съществува, защото той заслужава да види, че България не може дълго да прилича на виц от Банкя.
Последното нещо, което се чу, макар и непотвърдено е, че Борисов е предложил на Меглена Кунева да направи кабинет, даже изцяло с нейни хора, а пък неговата група щяла да го подкрепи. Не знам дали това е вярно или не, но звучи като нещо, което определено би направил. Той търси начини да оцелее, да си извоюва още малко политическо време, защото знае, че ако не го направи като едното нищо ще прекара старините си в затвора, изкупителна жертва на всичките 23 години безкраен хаос.
Убеден съм и в друго. Бойко Борисов ще вреди докрай. Той няма да може да понесе мисълта, че нещата могат да се случват без него. Той ще иска да доказва отново и отново на света, че държавата зависи от него, извира от него, че държавата това е той. И всичко описано пак е страничен ефект на четирите години перманентна идиотщина в които живяхме. Време, което срина и малкото останали стойности. Време, което ни потопи в калта от която няма да можем да се измъкнем с години.


Заради това ви казвам, че следващия премиер ще трябва да човек с мистични способности. България се нуждае не от премиер, а от екзорсист, който трябва да измъкне демона от обществените телеса и завинаги да го прогони обратно в ада. Необходима е нова ментална революция, защото почнахме лесно да приемаме извратеното за нормално. И всичко това стана толкова бързо. Просто бяхме обсебени от политически демон.Да знаете и друго. Аз няма да заставам в нелепата поза на всезнаещ скептик и да твърдя, че всичко, което става не е интересно, понеже видите ли олигархията се отказвала от Борисов и заради това го унищожавала. Ние можем да обясним много неща с олигархията - бедността, трайното отвращение от политиката, сриването на идеята за свобода. Но олигархията няма как да насади такъв демон в общественото съзнание - просто Борисов беше въплащение на злия дух, който го има у всеки един от нас. Духът на това, че сложните неща имат лесни отговори и, че театралните пози могат да заместят истинското управление.
Но точно поради тази причина никога не съм изпитвал дори и минута колебание. Борисов трябва да си ходи. Трябва да бъде прогонен. Трябва да бъде екзорсизиран (този глагол сега си го измислих, но ще го патентовам) завинаги, понеже вече навреди повече от достатъчно.
И заради това лично аз приемам всяка идея за управление в която ГЕРБ отсъства. Може би това управление няма да трае дълго. Може и да не е успешно. Може и да не успее да си изпълни задачите. Но ще е по-добро от всичко, което ГЕРБ направи с държавата.България много обича да гледа детайлчетата, "това дребното какво е?", "ами това малкото как ще го направят", но това е част от имплантираната ни жълтина. Понякога именно този поглед ни пречи да видим важното, истинското, значимото - като например, че държавата трябва да почне от нулата, защото ако диктатурата на калинките не бъде пометена като от лавина от министерствата, баналният ад на интригите и жълтините никога няма спре.
Наясно съм, че съвременната рационална епоха не ражда политически магове и обществени екзорсисти. Демони прави колкото искаш, но виж вълшебниците са изключителна рядкост. Заради това аз не разчитам на никакво чудо, нито имам някакви свръхочаквания, аз просто искам да видя хора, които говорят правилен български език, които говорят с идеи, а не с интриги и, които правят нещо, за да успокоят бликналата като гейзер лудост в България.
Ако не стане това, ГЕРБ пак няма да се върнат на власт, бъдете уверени, но от дъното на блатото все ще изплува някое ново чудовище с много очи, което пак ще иска властта, за да може да я упражнява по психиатричен начин.


И смятам, че това, което става в момента е най-полезното нещо - необходим е санитарен кордон около ГЕРБ. Десницата в България изчезна, защото заигра с тях и ги подкрепяше. Това е партия-вампир, която знае как да живее само вреден живот. Ако я подържите малко в изолация ще съска, вие, интриганства, подмята и стене, но най-накрая ще бъде пречупена. Поне така става във филмите, когато екзорсистите си свършат качествено работата.


Така че на следващият премиер не му подарявайте конституцията. Той най-вероятно ще е знае. Но пък отчаяно ще се нужда от учебник по битка с демони. Както и от учебник за битка с тези, които ще изгубят стотици тонове мастило да ни убеждават, че демоните са били ангели.
Такива винаги има.
Но пък кой ли вече им обръща внимание...

No comments: