Wednesday, September 04, 2013

Несъстоялата се революция от 4 септември




Грандиозната битка на автобусите. Така можем да определим датата 4 септември, за която от една седмица насам медийно ни промиваха мозъците, че щяла да стане водоразделна в новата българска политически система. Тези, които на 16 август ревяха като анорексични манекенки видяли пържола, че властта докарвала автобуси да я подкрепят, сега напълниха столицата с автобуси, за да подгреят допълнително и да мотивират протестния ентусиазъм. Историята обича да бъде иронична.

Първият филм на Спилбърг "Дуел" имаше подобен сюжет - битката между шофьор на камион и шофьор на кола, които се преследват из сюрреалистичния пейзаж на американския среден запад. Сега с новата порция автобуси резултата се изравни. Чака ни дълга и тягостна есен на позиционна война между БСП и ГЕРБ, която ще тече по сценарий съвсем различен от този, който протестърите си представяха. Всъщност не е ясно какво са си представяли те, защото в края на филма се появи Бойко Борисов и си поиска това за което беше платил.
Всъщност голямата новина от 4 септември е, че Бойко Борисов така елегантно узурпира протеста, по-скоро автобусно го мобилизира, че сега протестът е равен на ГЕРБ, плюс минус 300 души, които са протестъри и антигербери, но техния глас ще потъне като паве в Перловската река. Младите и красивите, които твърдяха, че са срещу цялата политическа система, срещу прогнилата олигархия, всъщност коронясаха лицето на предишната озъбена и авторитарна власт за свой уличен лидер. Той пък им прати като политическо подаяние своя заместник Цветан Цветанов. И изведнъж се чу как протестърите привестват Цветанов! Тази картина и звук завинаги демаскира позите, унищожи клишетата и експресивните прилагателни на протеста. Те приветстваха полицейската палка, символът на управлението на полицейските кубинки. "Антиолигархистите" ръкопляскаха на старата власт и веднъж завинаги унищожиха последната останала поезия в своя бунт.
 
Протестът от 4 септември отрече за пореден път протеста от 14 юни. Онзи първият ден беше ден на гняв, възмущение, политически кипеж и истинска енергия. 4 септември показа това, което се знаеше отдавна - ГЕРБ най-накрая си маркираха протестната територия, показаха на Реформаторския блок, че те са голямото чудовище вдясно, а оттам-нататък всички останали претенции бяха унищожени. Лъсна и добре платената политологическа мисъл - част от политолозите-протестъри изведнъж заявиха, че нямало нищо лошо в това, че ГЕРБ също са излезли по улиците, че колаборацията с тях била неизбежна. Сега вече става очевидно, че едната част от протестърското движение не само е силно зависима от олигархичните кръгове, а тя е единствено и само техен любим продукт. Антиолигарсите приеха ГЕРБ в редиците си и това е голямата поука от 4 септември. В България от юни насам не се провеждаше битка за идеали, а за територии. А в крайна сметка и за автобуси. Изобщо всичко е като романа на Керуак "По пътя". В края на този роман се правеше забележителното откритие, че бог всъщност е плюшено мече. 
Вече е ясно, че това не важи за нас - политическият бог на България със сигурност е шофьор на автобус.

1 comment:

Ебем блогъри said...

Нищо не си разбрал брато. Никой не обича говедото Цветанов. Цялата идея е да дразнят бесепедалите - показвайки им че дори това лайно е за предпочитане пред тях.