Tuesday, November 12, 2013

Стига с т'ва образование!




"Стига с т'ва образование!". Тази реплика като картечен откос, като удар с чук по череп, като словесен терор върху сетивата се роди от философско телевизионно откровение на професор Калин Янакиев. Изпаднал в политическа бесовщина богословът рязко разкри душата си и в нея уви се видя единствен и само душевен мрак и зловещо тесногръдие.
Представете си - професорът, който презрително отхвърля образованието, християнинът, който може да мята по цял ден клетви срещу хората, Калин Янакиев е метафора на конфронтацията в която е изпаднала България и неин основен идеолог.
Какво да кажат студентите, които искат да учат след това откровение? В очите на професора те вече са юродиви, защото не споделят профетическия му бяс. Трябва ли да се чудим, че младите бягат от България? Те не бягат само, защото властта е кофти, а защото и професорите на които попадат тук с в състояние на постоянен и черен политически транс, който е продължителен като кошмар.
Но за първи път подобно харакири се разиграва на екрана на една телевизия. Преподавател публично се изхрачи в идеята, че студентите трябва да имат образователни искания. Той, разбира се, се изживява като морален стожер, като демократически колос, като шаман на качеството, но да самоунищожиш себе си с такова откровение, за първи път виждаме.

Истината е, че имаме интелектуална подмяна. Тези, които искат да се образоват стават второ качество хора, защото не могат да бъдат на "висотата" на викащите моралистичните клишета. Тези, които искат ангижимент за образованието, защото за разлика от морала това е проверима величина, са обявявани за провокатори, понеже не служат на тайната цел за връщането на десницата във властта.
Черното богословие ни води единствено и само дотук. То е възхвала на тъпотата. Стига с т'ва образование! За какво ви е? Образованието ви кара да мислите, да преценявате, да не бъдете лесни жертви на политическата шаманология. Млади хора, не четете книги, не се развивайте, слушайте само черните водачи на вечния мрак и всички ще бъдете добре.

"Стига с този Бойко Борисов!". Това е друга мисловна конструкция на професор Янакиев. Беше ясно, че партийният секретар от десницата в него няма да издържи. Десницата и ГЕРБ вървят към своят взаимен флирт от много време насам, заради това професорът вече не иска да търпи някой да плюе бъдещите коалиционни партньори. Това разби другата голяма лъжа в българската политика. В момента в който си склонен да забравиш за Борисов или да махнеш с ръка за него, ти си склонен да забравиш свободата изобщо като ценност и да дадеш индулгенция на подслушвачите и крадците. Заради това ли не искат образовани хора? Те, образованите, търсят сметка, съмняват се, иронизират. Къде-къде по-лесно е да си господар на хора, които искат само да крещят, но никога да слушат.
Защото за к'во им е т'ва образование? Кой ще чете и слуша Калин Янакиев, ако всички са образовани? 
Кой? Кой? Кой?


No comments: