Friday, November 22, 2013

Летящите острови над Подуяне







В един много любим анимационен клип на Горилаз съдбата на всеки отделен човек бе представена като летящ в облаците самотен остров. Всъщност не знам дали авторите са имали това предвид, аз така го тълкувам. Човек цял живот живее, реейки се в облаците без да е наясно какво го чака в бъдещето, а и с идеята, че миналото е било само един сън.
Виртуалната епоха направи тази поетична фантазия реалност. Хората пред компютрите – това са летящите острови в небесата, които се срещат един с друг за малко, преди облаците отново да ги обвият.
Колко време може да се рее човек? Колко дълго трае тази възможност за летящ остров? Нямам отговори на тези въпроси. Но понякога, когато се понесе на моята собствена летяща крепост не съм убеден, че и отговорите ме вълнуват. Тогава човек кипи във виртуалната битка и е способен за миг да забрави, че е само един летящ остров, който се лута сред звездите в поднебесното Подуяне без да е наясно накъде се е запътил.
В крайна сметка и в това има известно удоволствие.






Университетските преподаватели се обявиха срещу руските проекти днес. Утре ще четем заглавие: "Университетски преподаватели се обявиха срещу скъпотията в стриптийз клубовете". Вдругиден: "Университетските преподаватели с декларация срещу новия бюст на Андрея", а към края на другата седмица сигурно ще бъде: "Университетски преподаватели протестират пред президента заради лошите си хороскопи" :)))))


-----------------------------------------------



Едва днес сутринта издириха и прочетох емоционалните вопли на депутатката от ГЕРБ Снежана Дукова, която вчера в НС е направила же-сто-ко изказване за създаването на комисия за Мишо Бирата. Какво да ви кажа - България най-накрая откри своя толкова необходим дзен-гуру. Госпожа Дукова прави с българския език това, което Скалата със своите противници в кеча - разкоства го. Да се наслаждаваш на реч на тази дама е все едно доброволно да пуснеш мозъка си в шейкър за коктейли като предварително си го киснал в киселина. Слушайки Дукова човек изпитва усещане, че школата на сюрреализма най-накрая е дошла по земите български, но просто е сбъркала адреса и е паркирала в политиката, а не в поезията. Андре Брьотон би си изял маратонките от яд, за да постигне една трета от потокът на съзнанието на Дукова, а Зигмунд Фройд би подал оставка от психоанализита и би се записал в трапистки манастир, където никога да не чуе повече и една дума.
В света на Дукова "обществото търси еманация", има "самоотегляне на общественото внимание" и се наблюдава "движение в полето на неидентифицираните обекти". Разбира се, безсмъртна ще остане фразата: "Едва когато приливът отмине, става ясно кой се къпе гол!". Предлагам тя да бъде изографисана на парламента, но в Конституцията да се запише, че на госпожа Дукова категорично, ама категорично й се забранява някога да се къпе гола в прилива с цел опазване менталното здраве на нацията :))))



---------------------------------------------------


E, не, не, не. Прочетох заглавие: "Голата от НЕК напусна работа". Видяхте ли какво направихте, видяхте ли? Изгонихте момичето от работното му място. Сега сметките за тока пак ще бъдат солени, с малката разлика, че човек е изгубил и последната надежда да види цици като някаква компенсация. Облечената олигархия тържествува над свободните съблечени хора :))))



-------------------------------------------------------


Имам идея за голям национален протест. За целта е необходимо да се съберем хабилитирани алкохолици от цяла София, да седнем на жълтите павета пред парламента и да викаме докато депутатите не излязат при нас, за да донесат мезе. А всъщност може и да не излязат депутатите, а да ни пратят стриптизьорки, които да ни обслужват. Достатъчно е да поседим няколко минути така с вдигната ръка с бутилка с бира. Знакът ще е ясен - хабилитираните алкохолици дебнат в обществената нощ, познават си правата и няма да позволят да им сервират бирата топла, както иска олигархията! Моля всички, които искат да спонсорират правозащитната проява да ми пишат на лични, а най-добре да се съберат на жълтите павете, защото знаете истинският алкохолик е хабилитиран само, когато вдъхновява масите, пардон, касите...:)))))


--------------------------------------------------------


Синдикатите се изтеглиха от площада пред парламента и сега там остана почти пусто като във френски екзистенциален роман. Вижте - днес видях синдикалист да държи надпис "Не искаме държавни мини", така че точно в този момент ми се повръща от шибаното КНСБ и ми идва да наритам някоя стена, но фактът, че работещи и протестиращи се срещнаха и не се разбраха говори много за ситуацията на нашето общество. Умните и красивите просто не искат да повярват, че има хора, които искат да протестират за конкретни неща и пет пари не дават за техните политически абстракции. А те си остават абстракции, защото носителите им са хора, които са доказали трайна невъзможност да променят каквото й да е. В този смисъл - въпреки, че синдикатите са максимално десни (хей, тия пичове не искали държавни мини) - работниците и остатъците от десницата не успяха да се разберат. Това говори, че остатъците за десницата просто не държат политически позиции, а психиатрични такива. Сори. И на мен ми е тъжно.


--------------------------------------------------------


Издържах целия "Референдум", за да чуя за първи път от край до край какво мислят националистите за България и вселената. След края на предаването имам чувството, че съм очаквал лунапарк, а са ме завели на димитровградския битак. Национализмът няма как и никога няма да може да бъде политика. Това е просто съвкупност от фобии. Фактът, че можеш кресливо да провъзгласиш нощните си страхове за любов към родината, съвсем не те прави загрижен родолюбец. Симеон Костадинов, или както и там да се наричаше новия опит за мрачно гледащ фюрер, е драматичен миш-маш от прикрита истерия и банални лафове без реално покритие. Не съм наясно дали някой някога ще успее да представи национализма като позитивен проект, но докато национализмът е като един огромен комплекс от големия свят, от тия пичове става само смешници, които сънуват как носят униформи...


-------------------------------------------------------


Изследване показвало, че жените предпочитали телевизията и четенето на книги пред секса. Оооо, damn you, Ники Кънчев! Ооо, бъди проклет, Умберто Еко :)))


-------------------------------------------------------------


Набарах жестока, ама жестока книга, заради това ще изневеря на политическия дух на времето и ще я споделя - казва се "Градът на сънуващите книги" от Валтер Мьорс. Това е лека пародия на фентъзито, доста по-литературна от пародиите на Пратчет, но най-важното - тази книга е като пир за душата на всеки книгоман (мислех да напиша "книгофил", ама тази дума ми звучи леко цинично), защото в нея наистина книгите заемат централно място и то по начин по който може да ви скъса от хилене.
Ето един бисер от Мьорс: "Четенето е интелигентен метод да си спестиш мисленето". Нали знаете как е - понякога има книги, които нарочно четеш бавно, за не свършат бързо. Тази е точно такава - чета я на равни дози, защото ме е страх, че ако предозирам с нея по цял ден ще обикалям като уличен пророк с блеснал поглед и ще обяснявам на света, че е тъпо да не се пишат повече такива книги :)) — чувствам се като алхимик открил философския камък :)).


---------------------------------------------------------------------


"Аз съм участник в прехода, но от светлата му страна и се гордея с това". Пфуу, ако не ми бяха казали, че това е изявление на Цветелина Бориславова щях да си помисля, че го е казала като минимум първа братовчедка на майка Тереза.Само не разбрах как стана така, че участниците в светлата страна на прехода са делили една спалня с най-големия трол на прехода. Или то като се загасят лампите - и светло, и тъмно стават едно и също :))))))


-------------------------------------------------------------------


Гледам всички се готвят за протестите в сряда - синдикати, таксиджии и като бележка под линия протестъри. В това, разбира се, няма нищо лошо. Беше ясно, че ще направят още един щурм към НС преди температурите да паднат толкова, че реститутките да почнат да кихат. Но, както се казва, дори и кабинетът да падне тогава, това ще е поредно доказателство, че само пролетариатът, а не интелигенцията може да сваля властта :)))))))


---------------------------------------------------------------


Измислих как да свалим хейта от понеделник. Само чрез тридневен уикенд! Тогава понеделник ще стане един мързелив ден в който всички колективно ще мразим вторник :))))


------------------------------------------------------------


Знам едно - когато колективната протестърска мисъл почне с пбюнка на уста да изчислява колко социалисти се събират на квадратен метър, когато 50-те души клай СУ се наричат стотици, хахаха, когато телевизионните продуценти почнат да пускат киселина от мозъка си, че видиш ли един милион социалисти трябва да бъдат затворени в лагер, за да може мъжката часг от фамилията Халваджиян пак да почне да го вдига, това е сигурен признак, че БСП е направила нещо, както трябва.


---------------------------------------------------------


В далечината като древнояпонски поет виждам вече заснежените планински върхове. Духа леден вятър като метафора за участта човешка в студената вселена. Но човекът, май френдс, е ударил две ракии и издържа както на вятъра, така и на далечните снегове. Как, как после да не се съгласиш с древния пиянка, пардон, философ, че живеем в най-добрия от всички ветровити, заснежени, оракиени светове...


------------------------------------------------------------


Старият репортер замръкна в китното Априлци, където е студено като в душата на протестър след 75 хиляден митинг на хората за които твърди, че нямат никаква подкрепа. Повиках днес малко, падна ми гласа, здрависах се с толкова хора, че направо китката ми отече, но в крайна сметка съм доволен, че чух гласа на онази България, която всички смятат за лузърска, а тя всъщност е истинска, неподправена и която не се изживява като умна и красива, защото е мъдра и земна. Та смятам да пия една ракия в чест на тази България


-----------------------------------------------------------------


Чета декларацията на "Подкрепа" и възклицавам от политически възторг като откривател на странна бактерия. Синдикалистите се срещнали с Протестна мрежа и Ранобудните студенти, но резултатът от срещата е особена алхимична смес, която бълбука с демоничен блясък. Удивляват ме две неща - те искат Велико народно събрание и нова конституция. Абе, пичове, ние на тази конституция така и не и дадохме шанс да работи нормално, къде ще гоним Михаля с новата. Но това, което ме хвърли в алхимичен потрес е друго, цитирам: "считаме че е дошло времето автентични неполитически субекти, които не са свързани с олигархични кръгове и чужди на България интереси, да изработят своеобразна Харта, в която да залегнат основните постулати и принципи, върху които да се изгради бъдещият обществен договор". Неполитически субекти!!! Какво - Асоциацията на свободните духом стриптизьорки ли ще бъдат основен мотор на бъдещата промяна? Или това е начинът им да кажат, че искат Константин Тренчев да бъде обявен за пожизнен неполитически гуру на страната? Толкова съм радостен, че живея в България - навсякъде другаде щях да живея в алхимична скука :))


--------------------------------------------------------------------


Какво трябва да ми говори това, че половината улични протестъри (в интерес на истината сутдентите не са сред тях) активно лайкват статусите на Бойко Борисов? Сигурно това, че те са изцяло срещу него, не могат да го гледат, едвам го търпят и не искат да го галят по изпъкналия мускул...


----------------------------------------------------


"В същото време управляващите популистки водят в София "електорат", в голямата си част от цигански и турски произход. Няма защо да се лъжем. Истината е, че сред публиката и на ЛЕВСКИ и на ЦСКА има хора, които откровено не харесват представителите на двата етноса". Това изречение открих в декларацията на футболните фенове, която ни се дава за пример като връх на ясното и точно мнение. Това изречение не само е ксенофобско, то насажда такава нетолерантност, че веднага може да бъде изпратено на прокурор. Ултрасите, моля ви, щели да определят кой има право и кой не да се разхожда по Орлов мост. Това изречение по нищо не се отличава от тези, които нощем крачат и пребиват по "Пиротска". Не съм наясно кой е активизирал ултрасите, но смятам, че всеки нормален протестиращ веднага, ама веднага, трябва да се разграничи от този идиотски фашизъм и расизъм. В противен случай - да върви да се записва при кафявите ризи.


------------------------------------------------------------


E, не, не, не, не. Много ми идва. Който вестник отворя виждам един представител на "Ранобудните" да се оплаква от полицейска репресия. Става дума за прословутия Манол Глишев. Той бил подложен на психотормоз и невинната му душа стенела от голямата несправедливост. Тъпо е човек да заема страната на полицията срещу обикновените хора, но точно Глишев не е от обикновените. Човек, който е написал това изречение: "В късната есен, когато пари няма да има, разходите ще растат и наглостта на правителството, "Народното" събрание и полицията ще е още по-голяма, всички ние ще бъдем длъжни да мятаме камъни, да потрошим сградите на Парламента, да пребием няколко полицая и депутата, да приемем, че нашите глави също ще пострадат и масово да не се подчиняваме на полицейски разпореждания", самичък се е поставил на територия на която няма право да реве като девственица. След като си идеолог на насилието, след като се кефиш на счупените глави, след като искаш разрушения, бъди така добър, душице, да не се правиш на невинно агънце, ами да бъдеш на висотата на високопарните си декларации. Щото иначе приличаш на Бин Ладен, който при първа възможност се измъква от джихада и се отбива да се натъпче със сандвичи в "Макдоналдс". Ето това ме притеснява в цялата ситуация - декларациите на всички са толкова патетични, че е ясно, че ще преебат всичко. Още отсега е ясно.


----------------------------------------------------------------


Когато почнаха протестите забелязах, че доста хора (някои пили на една маса, дори почивали заедно) се поизтриха с невиждана ярост във Фейсбук. Такива бяха дните - протестни и невъздържани. После, когато политическата ситуация зацикли се стигна само до студена война с яростни сблъсъци, псувни, обвинения, съмнения в човечност и предположения, че отсрещната страна е била подменена или се е продала. Сега виждам, че пак тече голямата вълна на триенето, защото доста хора почнаха пак да се трият. А всички знаем, че триенето на приятел във ФБ е върховна изява на виртуалното политическо същество. Нямам представа как ще завършат протестите, ама както върви май ще осъществим пълната виртуална утопия на постмодернизма - всички българи ще са във фейсбук, но няма да имат никакви приятели. Така всеки ще е вселена сам по себе си. Алелуя! :)))


---------------------------------------------------------


"Едно време ние казвахме пакост. Не казвахме Плевнелиев, както сега, а направо си казвахме пакост". Велики читателски разсъждения на някакъв фен инженер Велев. Ето защо човек трябва да вдига редакционния телефон, никога не знаеш на какъв диамант ще попаднеш :)))))


--------------------------------------------------------------------


Опитвам се да се напъна, за да сетя какво може да е скандалното в изтеклите опорни точки за депутатите от БСП. Размишлявах задълбочено като Сьорен Киркегор над еротично списание, но пак не успях да загрея. Това да не би да е план за събаряне на държавата и за обявяване на Цветан Василев за пожизнен мустакат император? А може би е указания как черните лордове Станишев и Орешарски да нахлуят в СУ, за да си направят сатанински храм от черепи? Да не би това да е адска схема за изпращане на Делян Пеевски на мисия с Марс, за да изкупи и тамошните пресгрупи и да направи майка си племенен вожд на зелените човечета? Това е една възможна гледна точка към протестите, както и да чета текста.
С други думи - БСП си заслужават якия бъзик, че са им хванали точките, ама определения като "скандално" ми идват в повече. Както през февруари си беше за бъзик, но никой не е наричал скандално, когато изтекоха опорните точки на депутатите от ГЕРБ по казуса - "Симеон Дянков си отива от кабинета". Но още ще медитирам, за да видя какво толкова потриса случайната протестърска душа в тези опорни точки, освен фактът, че има и такова обяснение за техните действия, а те, разбираш ли, са твърде невинни, за да го приемат..:))))


------------------------------------------------------------


Крушовата ракия - път за национално обединение. От опит го казвам. На крушова ракия човек може и да повишава тон на опонента си, но рано или късно търси територия за консенсус - коя песен може да се пее...Така че ясно е какво ще ни обедини. Дори мезето няма да е повод за обструкции :)))


-------------------------------------------------------


Харесах си цитат от Димитри Иванов: "Положението е безнадеждно, но не особено сериозно". :)))) — чувствам се недостатъчно сериозен, за да отговаря на драматизма на времето :).


----------------------------------------------------


Колкото и да се напъвам не мога да харесам биещи и ритащи куки. Може в целия свят полицията да бие, но в България полицаите ми допадат единствено и само небиещи. Но пък и не мога да приема "ранобудни окупатори", които опищяха света, когато пет души се опитаха да влязат в Ректората, да пищят, че не ги пускат да преминат кордоните на парламента. Отговарят ви с вашите оръжия, май френдс. Или още по-лошо - в своята политическа акция вие сте заприличали на тези, които искате да махнете. Мисля, че трябва да ви е тъжно. Поне малко.


------------------------------------------------------------


"Хайде стига толкова с тоя Бойко Борисов! Той слезе по парламентарен път от властта...".
"Млъкнете, моля ви се, и ме слушайте..."
"Колега, виждам, че сте само главен асистент".


Това е кратък the best of от разговара на Калин Янакиев днес. Сега вече съм спокоен за протестите, нека да си продължават - всяка поява на професора намалява шансовете на РъБъ да попадне в парламента повече дори и от най-гневната публичистична статия...:)))


--------------------------------------------------------------------


Лелеее, навън сивее като паметник ненадраскан от десен блогър. Есента сериозно е окупирала Подуяне и дочух няколко представители на прогресивния пролетариат на квартала да се изказват доста зле за тази окупация и да намекват, че кръгът "Метеоролог" стои зад тази политическа репресия. Революционния ми летен дух също се развилня срещу сивотата навън и реши, че май трябва да отговоря с контраокупация на юргана :))


No comments: