Tuesday, November 19, 2013

Банкерката-джедай




"Аз съм участник в прехода, но от светлата му страна и се гордея с това". Тази реплика на банкерката Цветелина Бориславова обиколи със скоростта на светлината виртуалното пространство и взриви и без това истерясалата публика.

Винаги е страшно, когато крупните финансисти на страната демонстрират такова кино-мнение за себе си. Нали си спомняте "Междузвездни войни" - имаше светла и тъмна страна. Очевидно Бориславова се изживява като млад джедай (да не се бърка с млад меринджей), който освен с натрупване на пари се е борил с прииждащия политически мрак.
Интересно обаче въз основа на какво е дадена преценката за принадлежност към светлата страна. Защото, ако попитате обикновените българи за имиджът на Бориславова, ще чуете думи, който не могат да прозвучат в ефир без задължителна червена точка. И, ако решим, че обикновените българи са злобари, които не могат да оценят просперитета на една успяла жена, нека да припомним, че през 2007 година американското издание "Конгрешънъл куотърли" в статията си за Бойко Борисов отдели специално внимание на Бориславова.
Очевидно светлите джедаи в този тъмен преход са поддържали доволно количество връзки с бойците от тъмния фронт. Да не говорим, че светлата банкерка бе известна с връзката си с един от най-черните типове по време на тези дълги и преходни години. В "Конгрешънъл куотърли", издание на Американския конгрес, Бориславова фигурираше и със своя прякор "Tsetsa the Sex" (Цеца Секса). Но това вероятно се дължи на светлите страни на характера й.

Вън от шегата - нима е нормално да гледаме по телевизионните екрани как част от най-тъмната олигархия се опитва да си купи невинност. Тази подмяна - черните да се считат за светли е кървяшата рана в този живот. И никой не попита светлата джедайка за нейното тъмно минало. Никой. Интересно е как на олигархията все й се спестяват неудобните въпроси. Тя заради това се прави на бяла. 
Знае, че няма кой да я оспори.


No comments: