Sunday, October 25, 2015

15 първоначални извода от местния вот




1. Тези избори ми приличат на "Хроника на една предизвестена смърт" на Габриел Гарсия Маркес. Там всички знаят какво ще стане, но никой не прави нищо да го промени. Героите се оказват пленници на традицията и това води до престъпление, което никой не е искал. Тук стана същото. ГЕРБ се самохипнозираха с победа, БСП така и не успя да си повярва, че не е в чак толкова летална фаза. Но логичното се случи - партията на властта погълна всичко. Дори с кимирсеновски резултат, в Бургас например. Безспорен успех за ГЕРБ, но пред тях се очертава един влудяващ проблем - няма кой да им е виновен. Досега виновни бяха другите. Днес вече всичко е ГЕРБ. Почти всичко. Тогава кой ще обвиним за неуспехите. Путин вече са си го присвоили като обяснение други политически сили.


2. БСП, ех БСП, моята болка БСП. Всъщност мнозина побързаха да погребат столетницата, въпреки, че резултатите в страната показват, че левицата остава втора сила. Лично на мен тази констатация ми е писнала като зъбобол. Второто място нищо не означава. От 2009 година насам левицата е навлязла в цикъл на перманентни загуби и скоро тази констатация за второто място ще звучи като обида, а не като качество. БСП загуби огромни социални бази и сега упорито не може да си ги върне обратно. Лява автентичност с костюмари не се гради. Съжалявам, ако някой се разпознае. Видях и процеса по номинации. На толкова много места БСП игра с кандидатура от немай къде, че беше страшно.


3. Сега БСП е изправена пред един интелектуален и политически капан. Смъртта дебне столетницата, ако се откаже от олевяването и тръгне да се връща обратно във времената на удобните социаллиберални клишета. Проблемът на БСП все още е, че не е достатъчно лява, а не че е олевяла.


4. Тепърва ще четем големите числа, но според мен в България има отчетлив ляв вот. Проблемът е, че той вече не се припознава и в БСП. Не се припознава и в другите леви формации, защото основно качество на левицата трябва да бъде автентичност. Именно усещането за липса на ляв избор кара левите хора да гласуват разпиляно и отчаяно.


5. Каквото и да се опитват да говорят някои - местният вот показва, че политическата картина в страната е замръзнала и няма грандиозни местения на пластове. Това не е добра новина. Партията-мастодонт вече прилича на политически бронтозавър, който преяжда с власт, но има хроничен дефицит откъм свежи идеи.


6. Вече е ясно, че това, което прогнозирах преди време се случва. ГЕРБ изсмуква електоралните ресурси на своите партньори. Реформаторите почнаха да губят своите бастиони, защото техните коалиционни партньори им дадоха яка жега. Единственият им отчетлив успех е стигането до балотаж в Плевен, но това е измъчен дар от небето на фоната на другите кървящи рани. АБВ потъна в блатото, а осакатеното и разполовено НФСБ се разкашля летално. Влизането в коалиция с ГЕРБ е все едно да си легнеш в едно легло с граф Дракула.


7. Вече съм убеден, че кандидатът на ГЕРБ за президент ще се казва Бойко Борисов. От Бюксел Б.Б дръпна една реч толкова нехарактерна за него, че човек стои и се пита дали е застанал пред същия политически персонаж. Той поздрави опозицията с добрия резултат и го направи в неироничен контекст. Човекът тренира за баща на нацията. Лоша новина за Плевнелиев.


8. Управленската формула поне на първо време ще се запази. Но напрежението по остта ГЕРБ - РБ няма как да не избие, най-малкото, защото РБ като едното нищо ще се окаже с "повече министри отколкото кметове" (цитирам Лютви Местан). Заради това последният възможен хоризонт на тази коалиция са президентските избори и вече всички във влака го осъзнават. А това е като събуждане от махмурлук с ментета. Резултатите на РБ не внушават доверие. Те се очертават като трайна компаньонка на ГЕРБ, ако искат власт. А засега е очевидно, че те само това искат.


9. Референдумът се оказа балон. Братче, как ли не го подпряха този референдум. Направиха го заедно с местните избори, защото нямаха топки да го направят отделно, спускаха централни указания в ръцете на ошашавеното население да се тикат бюлетините и пак едва докретаха до 35 процента. Чух репликата, че гласувалите на референдума били най-голямата политическа партия в България. Хохохохохоохо! Че то по тази логика можем да кажем, че посещаващите стриптийз-клубове са най-голямата опозиционна група у нас.

10. Много хора се опитаха да изкарат, че въпроса на референдума е решаващият въпрос на изборите. Това беше полет на камикадзето. Референдумът, това е моя теория, беше дъвката хвърлена на реформаторите и градското снобско дясно, за да изпуснат от поглед местната власт. Те влязоха в капана със страст. Сега едните отчитат победи, другите се чудят как да изкарат нещастието щастието, за да има какво да празнуват. Срещнах част от Протестна мрежа в НДК в изборната нощ. Изглеждаха унили.


11. Не е ли нормално, когато референдумът ти се е провалил да си подадеш оставката. Особено след като тв-шаман си давал интервюта в които си съскал, че вотът там е важен, даже жизнено-важен? За Плевнелиев говоря, за експрезидента...Поне в моите очи той вече е експрезидент

12. Вече имам личен джихад със Сидеров. Няколко часа мислих какво може да се изцеди като смисъл от тези избори, какво ново да се каже, а най-накрая в телевизионното студио си говорихме само за неговите налудничави действия. Сори, аз не съм психиатър, трудно ми е да вляза в лабиринтите на психозите, които го тресат.

13. Румяна Бъчварова обаче е пълна издънка. Сидеров я освети като лакмус. Какво правеше тя там пред НАТФИЗ? Така всъщност шефката на МВР стана съучастник в този спектакъл, придаде му полицейска грандиозност. Това, което трябваше да бъде простото укротяване на един развилнял се хулиган се превърна в полицейски пърформанс, който ескалира ситуацията. Бъчварова не можеше да даде обяснения какво прави там. И колко пъти е била на други такива акции? С това тя хвърли жестока сянка върху изборния резултат на ГЕРБ и подозирам, че Бойко Борисов е имал киселини като е научил. Вместо да говорят за неговата реч, всички говориха за Сидеров. Това няма да бъде забравено.

14. Защо Бъчварова се появи пред НАТФИЗ? Защо? Защо? Зашо? Това не е точно извод, болезнено питане. Веднага някъде срещнах конспиративната теория, че това е мощна операция по отклоняване на вниманието от изборите. Не знам дали е така. Но защо Бъчварова реши да отиде точно на тази операция и то в нощта на вота?

15. В много хора зрееше очакването, че тези местни избори ще дадат отговор на въпроси. Те не направиха това. Подсилиха питането и вдигнаха залога за президентския вот, защото там вече битката срещу ГЕРБ трябва да бъде истинска и тревожна.

No comments: