Friday, October 09, 2015

Страхът на полицейската кубинка
Според митологията на прехода през 2015 г. България трябваше да е една лежерна капиталистическа Швейцария на Балканите и да тъне в безоблачно щастие. А стана точно обратното - вместо в бъдещето, се връщаме със страшна сила в миналото, във времената на Гочоолу и Дочоолу, които знаят да правят избори единствено със сопа.
Пореден кандидат на БСП, този път в Белово, сигнализира, че върху него се оказва натиск да се оттегли от изборите. Инструментариумът на насилието е разнообразен - от преки заплахи, че ще затворят цеха му, до саботиране на елмрежа в деня, в който той трябва да участва в тв предаване.

Случаят не е изолиран - в Пловдив, Шумен, Перник социалистите алармираха, че полицейската кубинка на ГЕРБ се опитва да подмени изборите още преди да са започнали. Те могат да действат само чрез насилие, защото знаят, че нямат идеи, с които да спечелят въображението и сърцата на хората. Всеки път, когато ГЕРБ организират избори, се стига до такъв насилнически драматизъм. Трябва ли да припомняме и позорната сцена от 2011 г., когато двама депутати от ГЕРБ бяха спипани и снимани как изнасят чувалче с бюлетини от ОИК-София?

ГЕРБ не е партия, а организирана група за насилие, която иска да овладее всички властови механизми и така да легитимира своя милиционерски подход към света. В тази ситуация обаче има един светъл лъч, малко късче надежда. БСП при всичките си проблеми, недоразумения и отчаяния все пак предизвиква страх. Защото опитът да спреш един ляв кандидат изобщо да се яви на вота не говори за смелост у властта. По-скоро издава една подсъзнателна тревожност, че утопичната картина, която рисуват медиите, не е вярна и че хората, които никой не слага в уравнението, могат да изровят своята собствена изборна сопа. 
И на изборите да я развъртят както трябва...


No comments: