Sunday, October 25, 2015

Организираният хаос на ГЕРБ




Вече е аксиома - когато ГЕРБ организира избори, хаосът е пълен, нарушенията са повсеместни, а гаврата със закона - основно правило. Спомнете си 2011 година, изборите, които ще бъдат запомнени с грандиозните опашки, организационните неуредици и тоталната неспособност на ГЕРБ да внесе ред. Само в София тогава бяха открити 35 протокола, които не са подписани от членовете на секционни комисии, тоест всеки е можел да впише в тях каквото си поиска. Точно тогава бяха снимани двама депутати от ГЕРБ в ОИК-София как носят чувалче с бюлетини. Нито един от тях нямаше законово и морално право да бъде там, но ги изловиха като пиле в кълчища. На много места из страната изборният ден продължи по нощите, защото комисиите трудно се оправяха в хаоса от наставления. Това е запазената марка на ГЕРБ.

Местните избори през 2015 година са буквален кавър на предишните. Този път обаче драматургията на хаоса бе доведена до съвършенство, а схемите бяха перфекционизирани. Точно в изборния ден сайтовете на ЦИК, МВР и ГРАО се сринаха. Случайност, ще кажете. Ама как тези случайности все по времето на ГЕРБ се случват. Парадоксално за първи път в ранния следобед ЦИК не можеше да каже колко е активността. Сривът на сайтовете дойде и като черна ирония към проповедниците на електронния вот, които бяха зарязали всякакви други теми и пишеха отчаяни статуси-призиви към народа да участва в измисленото допитване.
Изобщо този референдум беше хвърлен като играчка за реформатори, докато през това време ГЕРБ си нагласят отново схемите на организирания хаос и чрез натиск да се опитат да вземат големите градове.

А ГЕРБ се самозабравиха дотам, че лично Бойко Борисов обяви за кого е подал гласа си. Ако това беше някой квартален хъшлак, да махнеш с ръка. Но премиерът да наруши пряко законите е симптом. Това е същият този Бойко Борисов, който през 2013 година орева света, че денят за размисъл бил съсипан и това било схема срещу неговата партия. Сега той се прояви в същата светлина. Създаде си персонален "Костинброд", но дирижиран от неговия нарцисизъм.
Това е особено състояние на психиката. Бойко Борисов вече се чувства над всички закони. И има самочувствието да ги гази пред всички. Той можеше със сигурност да бъде убеден в едно - никой няма да му направи забележка, а медиите тиражираха изявлението му все едно са чули библейска мъдрост.
Очевидно това ще е изборният пейзаж в следващите няколко години. ГЕРБ отдавна не са партия, а корпоративна машина за контролиран вот. И техните коалиционни партньори ще научат това по трудния начин. Почакайте само изборите да свършат. 
По писъците им ще познаете, че шоуто е почнало.

No comments: