Monday, October 26, 2015

Българската хунта вече си взима заложници







На 23 октомври 2011 година, в пика на първото управление на ГЕРБ, през нощта в зала "Универсиада" става ясно, че хаосът в организацията на приемането на протоколи е пълен. Членовете на секционни комисии висят с часове, за да чакат предаването на документацията. В залата няма елементарни удобства, достъпът до тоалетните е затруднен, няма кафе, храна. Сагата продължава в ранните часове на деня, а след това и на другия ден. Запис, който е пратен по медиите показва как вбесените хора скандират "Мафия" и зарязват чувалите с бюлетини, защото вече физически не издържат. Фоторепортерите запечват колко чувала се въргалят неохранявани и как бюлетините са се изсипали по пода. В кадър са хванати и двама депутати от ГЕРБ, които не само, че нямат право да се намират в ОИК-София, но и са уловени как носят чувал с бюлетини. После обясняват, че искали да помогнат на бременна жена. Колко романтично! Организационният хаос, най-лошият в историята на българските избори по време на прехода продължава няколко дни. Въпреки това обаче след време съдът отказва да касира изборите в София по жалбата на тогавашния кандидат за кмет на БСП Георги Кадиев. И до днес призракът на политическата вина витае около това решение, защото на всички беше ясно, че ГЕРБ са готови да подпалят зала "Универсиада" само и само да не отидат на балотаж. И съдът обслужи управляващите. А само няколко месеца по-късно драмата беше забравена, България заживя в новия порой на събития, в стоманената прегръдка на полицейщината, прекъсната чрез единствените в историята на страната в последните години социални протести в студената зима на 2013 година...


Всичко това можеше да бъде само един лош спомен, прасторически кошмар, някаква политическа археология, ако не беше дошла





В края на нощта на 25-ти срещу 26-ти този път зала "Арена Армеец" се разиграва поредната заложническа драма. Събралите се членове на секционни комисии разбират, че организацията е не само неефективна, но и толкова бавна, че ще се изгубят дни преди протоколите да бъдат обработени. За пореден път удобствата за хората са нулеви. Жени полягат върху чувалите с бюлетини, за да си починат. Изтощените от бюрократичното бездействие изборджии започват да се вдигат на бунт. Чуват се викове "Убийци" и "Оставка".
Точно там на място лъсва цялата неспособност на герберската власт да организира изборите нормално. Пленниците на некадърността почват да държат табели с надпис "SOS". Както на всяко място, където са заключени много хора тръгват слухове за починали, за проблеми, създава се усещането за паника.
През това време медиите са заети с шоуто на Волен Сидеров из софийските улици и всички пропускат, че истинската болна точка е зала "Арена Армеец", където чрез организиран хаос някой се опитва да подмени резултата от вота.
Това, което през 2011 година беше само аматьорска тренировка, сега се е превърнало в перфидна организация по кражбата на изборите. ГЕРБ, вече е сигурно, треперят от мисълта, че може да има балотаж в София, защото не се знае как ще завърши той. В името на това да спечелят на всяка цена, независимо как са гласували хората, те взимат за заложници членовете на СИК и за пореден път демонстрират терористично самосъзнание и поведение на хунта.
Точно така - това, което се случи в зала "Арена Армеец" напомня на поведението на хунта, която е готова да погази хората в името на собственото си оцеляване.


На този фон официалната реакция на властта беше повече от цинична. Вицепремиерът Томислав Дончев се появи и тежкарски обяви: "От утре основната тема трябва да е по какъв начин да се промени изборното законодателство".
Това е абсолютна подмяна на проблема. Тероризмът в "Арена Армеец", заложническата ситуация там не е продукт на законодателство, а на тотална липса на организация. На умишлено саботиране на процеса на нормални избори. Оправданията с миналото са запазена марка на ГЕРБ, но този път за смешни и нелепи, защото в крайна сметка именно по времето на ГЕРБ, повтарям, по времето на ГЕРБ предаването на протоколите се превръща в средновековно мъчение с елементи на опит за екзекуция. Как пък един път те не организираха избори без хаос, проблеми, скандирания и пълен провал?
Стана дори още по-цинично. Това, което се случвало през 2015 година била умишлена бомба със закъснител оставена от БСП на ГЕРБ? Така ли? Ами, че нали имахте цяла година да я поправите? Ушите ли си пипахте? Или бяхте заети да парцелирате властта с реформаторите? Ако сега разбирате, че е бомба не сте ли прекалено некадърни да управлявате изобщо, а?
Всички действия на ГЕРБ показаха само едно - че те са виновни и знаят, че са виновни. В общество като българското има начин постоянно да говориш лъжи и да ти се разминава, но хората поне са запазили остатъци от памет. И аналогията с 2011 година веднага се набива на очи. Стана ясно, че терористичната атака на ГЕРБ срещу демокрацията е била замислена още тогава и осъществена в нейния пълен блясък 4 години по-късно.

След този организационен провал на ГЕРБ, пак ще повторя провалът е на ГЕРБ и Дончев трябва да хвърля оставка, а не да се обяснява като млада кифла във фолкдискотека, изборите в София като минимум трябва да бъдат касирани. Това е един опорочен вот, превърнал се в символ на новата хунта, която е овладяла властта. Хунтата не иска демокрация, защото при истинска демокрация щеше да се наложи половината от нея да лежи в затвора. Българската хунта обаче за пореден път се изгаври с най-големия български град и го стисна в железните клещи на своето скудоумие.
А на съда вече не може да се разчита. Те нали заради това искат толкова много да го реформират. 
Трябва да са сигурни, че хунтата ще си осигури дълголетие...

No comments: