Tuesday, October 13, 2015

Медийните бухалки на децата на капитан Грант
Не мога да се сетя за по-интересна ситуация от тази при която една грантова медия захвърля позите си на обективност и е готова да приготви цяло вещерско биле от тъпотии, за да очерни противниците си. Точно в тази роля от няколко дни насам влезе сайтът "Клуб Зет", любимо място на виртуалната снобария. Те решиха да енергитизират съвсем вялата си кампания за електронното гласуване като публикуваха последователно два тежки и налудничави компромата за сайта "Хаштаг" и Института за модерна политика в които ги обвиняваха, че едва ли не източват държавата. Източват държавата, братче, това сътвориха грантаджийските бухалки (нали знаете, че ги наричат "децата на капитан Грант") като символ на своето не само журналистическо и политическо, но и морално падение.
Още при излизането на първия компромат реших, че тази псевдожурналистика не бива да остава без отговор и, че превръщането на грантаджийските медии в бухалка трябва да бъде разобличено докрай. Замесих се в няколко дискусии във фейсбук срещу цялата виртуална верига на споделящите маниаци, но, както е добре е описал Макс Брукс във великолепната си книга "Z-та световна война" - със зомбитата не може да се спори, защото те не признават логиката, фактите и реалността, а съществуват като техноманиаци на дрога единствено в своята миниатюрна вселена, пълна със снобски знаци за идентичност.

Става въпрос за следното. Материалите са озаглавени с помпозната рубрика "Ужилването", тоест на читателя му се казва от началото, че ще чете текст за някаква измама, подмолна, незаконна схема, нещо ъндърграунд, нечисто, сенчесто. А по същество основно разобличение там няма. Няма нищо незаконно, да не говорим непрозрачно в процедурата по избор на сайта "Хаштаг" за медийните пакети. Тази процедура се следи изкъсо не само от ЦИК, но и от Сметната палата. Договорите сключени със сайта са толкова законни, че всеки олигарх би завил като върколак като ги види. И, ако един законен договор може да бъде наречен "източване", то тогава по същата сила можем да наречем "грантовата журналистика" повръщане. Ако ще боравят така свободно с асоциациите, тогава поне да се откажат от претенциите, че това е журналистика и да го нарекат с истинското му име - бухалка. Това е бухалка в ръцете на грантови мутри, които не могат да понесат това, че техните опоненти не се оплитат в задкулисни зависимости като тях, а правят всичко прозрачно и видимо. 
Заради това се появява думата "ужилване" - на публиката трябва да се разкаже разказ за тъмни сили. Пак ще повторя - в договорите на "Хаштаг" няма нищо незаконно, не напразно пакетите за сайта са гласувани публично. И това става по ясни критерии и при пълна прозрачност за разлика от критериите по които "Америка за България" отпуска грантовете си. Да наречеш статия за сключването на законни договори "разследване" е все едно да се направи разтърсващо "разследване" за това, че Огнян Донев е бил две бири по време на обеда си. Примерно.


Няма нищо ненормално в желанието на сайта "Хаштаг" да привлече реклама. Това е свободният пазар. На него трябва да се оцелява, а един от начините е да се привличат рекламодатели и една част от тях са избрали именно тази електронна медия. Тук обаче следва другата голяма подмяна и опашата лъжа - десните зомбита почнаха да твърдят из фейсбук, че "Хаштаг" видите ли бил фалшив сайт, не бил значим по никакъв начин. Единственият отговор на подобно безумие е лъчезарният кикот. 
О, да, "Хаштаг" е толкова фалшив и неистински сайт, че по негово разследване, истинско разследване и находка, бе уволнена заместник-министърката на туризма Надя Маринова, снимана как спи пияна в нощен бар. За разлика от грантаджийските медии, които с фалшив и нелеп патос се опитват да минат за опозиционни докато на практика подпомагат перверзната управляващат коалиция, хората от "Хаштаг" имат своя позиция и я отстояват. Заради това те не спират да изобличават нелепиците на кабинета и разбирам защо от "Клуб Зет" ги боли - това все пак е тяхното правителство. В това правителство е и министърът в който те колективно са влюбени - Петър Москов. Защото като видите злобарският компромат срещу истинската журналистика от тяхна страна, никога не бихте се досетили какви любовни статии са излизали там за Москов. "Хаштаг" е сайт с позиция, един калейдоскоп от мнения, една електронна платформа, която е доказала влиянието си и която проявава нещо, което грантаджиите никога няма да разберат - упорито нежелание да бъде захранвана с чужди пари и да продава съвестта си на агенти на чуждо влияние. Очевидно е - независимата журналистика вече дразни десните, защото тя е в състояние многократно да разобличава техните житейски подлости и перфидни измами.


Бухалката на "Клуб Зет" обаче продължава да бъде размахвана, защото очевидно поръчката е всичко да бъде опръскано с кал и слюнка. Веднага от "Хаштаг" се скача към Института за модерна политика, една организация, която в последните години доказа класа и показа, че гражданското общество може да върши истинска работа, а не да бъде употребявано единствено в улични пърформанси и телевизионни истерии. ИМП няма нищо общо с "Хаштаг". 
Статията на "Клуб Зет" се опитва да докаже това като се заплита в конспиративна мрежа от свързани лица, но крайният резултат е неприятен и както казваше Вапцаров "разровиш ли го ще мирише". Доказателствената му стойност е от типа: "Иван Бедров е бил засечен да пие кафе в столично заведение. Сервитьорката, която му го е поднесла живее в "Надежда" и тя има съсед, чийто братовчед е русофил и пише във форумите, следователно Иван Бедров е путинист". Точно такава е изплетената схема - тя е абсурдна. Нито Бедров е путинист, нито ИМП има нещо общо с "Хаштаг", но тази връзка е необходима, за да се оплете и БСП в случая, да се припомни, че Борислав Цеков е бил кандидат за депутат от левицата, а съпругът на собственичката на сайта Милена Кичашка Петър Кичашки е кандидат за съветник от БСП.
И Цеков и Кичашки от няколко години насам са трън в очите на грантаджиите. Едва ли има по-последователни разобличители на всички схеми на грантовата интелигенция от тях двамата. Гражданският им активизъм е забележителен. Цеков и до сега е най-смисленият критик на съдебната пародия, наречена "реформа", а Кичашки е неуморен в описването на дефектите на дясното управление, не само на София, но и на страната, както и в разбиването на псевдомитологиите на "умните и красивите".
Въпрос на време беше грантаджиите да се опитат да ги замесят в някакъв скандал, но честно казано аз съм разочарован. Очаквах някаква по-глобална конспирация, нещо по-мащабно. Нещо с големи букви. Цеков, понеже знаем, че се занимава с акции на фондовата борса можеше да вдъхнови заглавие от типа "Прикрит социалист виновен за финансовата криза от 2008 година". А Кичашки е дори по-лесен за сензационно заглавие "Опасен комуняга подлъгал Москов да посъветва първолаците да зарежат цигарите, за да не им пречи на секса". Така де - грантовата бухалка дотолкова не е успяла да сътвори качествен сюжет, че се е наложило да представя законни неща като незаконни за да успее. Все едно някой да напише заглавие: "Скандално! Социалист пресече пешеходна пътека на зелено".

А сега и най-интересното. След като написаха един фентъзи текст с халюцинации, "Клуб Зет" решиха, че трябва да напишат втори текст и да си вържат гащите при евентуален съдебен процес. Така се появи втора статия, в която се признава, че всъщност описаното в първата е съвсем законно. Да, и във втория текст остават намеците за неморалност, които вече просто няма да коментираме, защото това е психиатричен въпрос, а и няма нужда да усложняваме текста с простотии.
Въпросът обаче е по-голям. Тук вече си говорим за обществената подлост. Хиляди пъти съм бил изумен как хората, които най-много говорят за стандарти в журналистиката са готови веднага да бият един къч на всички правила, когато трябва да обслужат политическия си, банков или олигархичен интерес. Тези, които най-много говорят за медиите-бухалки изобщо не се свенят да превърнат медиите си в бухалки, когато трябва да се саморазправят с противниците. Това е чудовищно лицемерие. Разкъсваща проява на морални дефицити. Това също така говори защо България не мърда от мястото си. Защото морални изверги са окупирали темата за морала. България е назад по свобода на словото, защото виждаме как грантаджиите системно изнасилват идеята за свободата и журналистиката в тяхна полза. От този порочен кръг е трудно да се излезе, но изход все пак има. В края на този текст не мога да не похваля "Хаштаг". Колеги, щом сте взети на мушката на тези бухалки, значи вървите по правилния път. Не давайте на псевдожурналистиката да ви спира и бъдете светлина в това блато от подлости. 
Жилете ги постоянно! 

No comments: