Wednesday, October 21, 2015

Партийна подла интрижка




Учебникарски пример за партийна интрижка. Една малка групичка в БСП в Стрелча, които са узурпирали партийният връх там и от тази сияеща висота са изгубили пълна представа за реалността точно четири дни преди изборите пускат декларация срещу Изпълнителното бюро и съобщават, че хвърлят оставки.

Каква е драмата там? 
Изпълнителното бюро, а след това и Националният съвет на БСП отхвърлиха опитите на ръководството на левицата в Стрелча да саботират издигането на досегашния кмет Иван Евстатиев и го наложиха не само като кандидат за градоначалник, но и като водач на листа. Да, знам, тук обикновено трябва да се хвърли някоя псувня срещу централните ръководства, които газят волята на местните кадри, които са изпечени и много по-добре познават обстановката. Е, този случай не е такъв. Всъщност отдалеч някои неща се виждат по-трезво. Евстатиев е предан ляв човек. Бивш кмет на Пазарджик от БСП, след това бе избран за кмет и на Стрелча. Той е не само разпознаваем. Той е избираем. Някъде по пътя  местното ръководство на партията в Стрелча напълно е забравило, че идеята на една структура не е само да изидгне кандидат, а че той трябва да има качествата да спечели и да привлече подкрепа. Да издигнеш кадър, който тепърва трябва да се доказва срещу Евстатиев е просто самоубийство. Но това не спря върхушката на БСП в Стрелча цяло лято вместо да мисли за предстоящите избори да се занимава с интригантски действия и всячески да се опитва да саботира процеса.
И декларацията разпространена днес не е първата. Напротив. От няколко месеца насам ръководството в Стрелча се опитва нарцистично да привлича внимание със своите вопли, но този път номерът им не мина. 

Декларациите заваляха една след друга. Модерният сатана на БСП в Стрелча се оказа заместник-председателят на партията Янаки Стоилов. В текста на "недоволните" той е обрисуват с черни краски и е изкаран едва ли не демоничен апаратчик. Трудно нещо друго може да бъде по-различно от действителността. Стоилов, който отговаря за Пазарджишка област направи няколко опита да налее разум в главата на местните социалисти, да се опита да ги убеди, че конфликтът не само не е производителен, а самоубийствен, но местния инат, абсолютната липса на диалогичност, самозатварянето и разрушителния инат взеха връх. Това щеше да се превърне в огромен проблем за БСП, защото, ако Евстатиев се бе кандидатирал като независим щяха да се намерят достатъчно партии, които да го припознаят като свой, а на левицата да се запише една черна точка. И Стоилов реши да не гледа самоубийствения поход, а да действа. Защото част от местните феодалчета на БСП са се разглезили до степен, че се държат като истерици, когато тяхната не стане.
Точно в този сценарий, отдавна ясен и достатъчно порочен, влезе досегашното ръководство на БСП в Стрелча. Те не само написаха нова декларация, така че максимално да се опитат да объркат левите избиратели в Стрелча, но и техният текст след това бе разпространен с гриф "Спешно" не от друг, а от пресцентъра на АБВ. Точно така - АБВ. 

Именно това прави "загрижените" констатации за БСП вътре в текста цинични и подли. Това е учебникарска интрига. Поред опит за предизборен вътрешнопартиен канибализъм. И е тъжно човек да е свидетел. Славо богу има едно утешение. Когато Евстатиев спечели, авторите на доносчета ще бъдат забравени със скоростта на светлината. Това също е история от учебниците.

No comments: