Friday, December 19, 2008

Политика или валс "ин витро"

Вече започвам да си мисля, че може би Сергей Станишев е ревизирал своето разбиране за Симеон Сакскобургготски като учител. Или поне се надявам да го е направил. Защото жълтата партия отново напомни за себе си в своя неподражаем скандален стил. По време на гласуването на бюджета НДСВ в строен ход се изнесе от залата и развали графикът за приемането на финансите на държавата. Причина за прехвърчалите като снежинки искри стана всъщност едно наглед странично предложение за създаването на фонд за оплождания "ин витро". Изведнъж НДСВ се оказа партия, която от години ратувала за преодоляването на демографския взрив и заради това съвестите на ендесевейците не издържали. По-паметливите обаче си спомниха една позабравена шегичка от началото на 2005 г. на тогавашния депутат Даниел Вълчев, който иронично обвини БСП, че с тези приказки за срив в населението като нищо следващият им ход щял да бъде да забранят презервативите...

Памет ни трябва

В България обаче никой не обича да помни заради това нека пак да се върнем на голямата тема за бюджета. В крайна сметка той беше приет, но пукнатината, която се появи още известно време ще бъде на дневен ред, а дори и ще продължи да се разширява да изборите. Големите коалиции все още са ново животно в политическия пейзаж на страната и ние като граждани обикновено не сме наясно как да тълкуваме дадените знаци и изявления. В случая с фонда за зачеванията "ин витро" обаче можем да разчетем няколко важни факта. Първо - става все по-ясно, че изборите наближават и всяка партия търси собствените си начини да се разграничи. НДСВ се оказаха първенец в това отношение, защото техният изчезващ рейтинг вече може да бъде сравнен със снежния човек Йети - твърди се, че го има, но учените не са го потвърдили. Жълтите имат спешна нужда от политическо напомпване на самочувствието, както и от послания с които да се опитат отново да играят старата игра. В този дух министърът на държавната администрация Николай Василев преди няколко дни обяви, че НДСВ е основен опонент на БСП. Римейкът на историята обаче е труден и невъзможен. Навремето през 2005 г. посланието се хареса, обаче през 2009 г. ще е трудно за разбиране, особено когато помежду им лежи едно доволно дълго управление.

Бюджети и кризи

Бюджетът за 2000 година придобива особена важност като тема, заради световната финансова криза. Ефектът от нея за съжаление е като домино. Първи паднаха банките, после големите инвестиционни фирми, след това големите производители, но най-накрая големите жертви ще се окажат всички обикновени хора. В мигове като тези държавата става спасителния пояс, защото е единствената възможност за закрепване във времената на бури. Бюджетът вече е израз на политика и визия, която иска не иска и следващият кабинет ще трябва да спазва, защото поне половин година ще управлява с финансите, които се гласуват днес. И тук ходът на НДСВ съвсем очевидно лъсва като предизборен. Може би ще трябва да се подготвим за още доста театрални спектакли.
НДСВ със своите действия стана символ на един отдавнашен проблем. Просто в България думата принципи се използва само преди избори, а през другото време политически лидери я търсят в речника и се чудят какво точно означаваше. Очевидно се случва и нещо друго. Българските партии, с много малки изключения, не знаят как да се променят и да отстояват идеи. Така целият обществен живот в един момент се измества единствено в говоренето. НДСВ се опита и опитва да играе точно по тази линия. Делото на давещите се е дело на самите давещи се, мъдро бе отбелязал героят на Илф и Петров Остап Бендер, но в жълтите редици ставащото прилича повече на хаос и последен опит за реализация, отколкото дори и на спасение. И големият въпрос е - солова акция ли е това или е нещо дирижирано от лидера на НДСВ.

Сървайвър

Може би това е урокът на Симеон Сакскобургготски за който Станишев нищо не каза. Уроците по оцеляване. По политически маневри дори и в най-пресечена местност. НДСВ обаче не си дават една сметка като партия. Техния лидер е доказал способността си да си намира пътища, за тях обаче това съвсем не е правило. Така, че да превърнаш битката за бюджета в битката за оцеляване не е най-доброто решение на земята. Защото изборите идват. Отсега с мрачно чувство можем да прогнозираме резултата на НДСВ. В жълтите редици няма да има много поводи за радост. И няма да се сещат за каузата "ин витро", въпреки че тя е добра. Политиката е коварно изкуство.

No comments: