Friday, June 21, 2013

Младите, богатите, прелестните и свободата




Дори и глухите чуха: цял ден вчера Националното радио въртя величавата новина, че във Фейсбук има събитие, което призовава НДК да бъде окупиран в събота. Защото там се провежда съвет на ПЕС.
Очевидно младите, красивите, богатите, интелигентните, светлите, уникалните, можещите, успелите, прекрасните, чаровните, неземните (както сами си викат) искат да приложат стария български номер с привличането на внимание и жалването пред цяла Европа.
Никой не забранява на младите, светлите и богатите да си протестират, но техния протест освен на карнавал се обърна и на жалейка. Какво очакват да се случи като окупират НДК? Европейските социалисти да слязат да викат заедно с тях ли?
Европейският подход е сам да си свършиш работата, която си замислил, а не да разчиташ богът на машината на ЕК да ти помага и да те погали по главичката.

Но сред целия медиен шум за Окупирай НДК не мога да не отбележа нещо, което младите, красивите, невероятните, светлите, богатите, предприемчивите, успелите, перфектните, великите обикновено не говорят.
Кабинетът "Орешарски" има своите гафове. Но в едно нещо си изпълни програмата докрай. Осигури свобода в медиите. Вече я няма тежката кубинка на Борисов, нали? Няма кой да се обажда на началниците им и да им спират материалите. Могат да говорят свободно и да рекламират протестните събития.
Мисля си, че това поне могат да признаят като успех. И като окупират НДК, за да ги види Европа, поне да си спомнят, че само преди една година щяха да ги подслушват, контролират, дебнат и гърчат.
Прекрасно е да си свободен, нали?

No comments: