Saturday, June 08, 2013

Хроники на ироничното недоволство




В среда на 2013 година, забелязвам, България се намира на територията на постоянното недоволство. Един кабинет си отиде, дойде нов, но страната така се е влюбила в своето състояние на истерия, че никой не иска да се откаже от нея.
Човек вече се изпълва с опасения да отвори форум, социална мрежа или да се пусне телевизия, защото в България има една несменяема класа – класата на телевизионните коментатори, които са вечен проводник на неясното недоволство.
Едната част от народа била в депресия, че не е представена в парламента, другата част е в депресия, защото обича да е тъжна, а третата част е в депресия, защото, ако случайно се излекува от това състояние няма да знае какво да прави с дните си.
И на този фон се появява вашия репортер, който е обречен да живее в среда на пълна истерия, въпреки усещането си, че е роден да бъде в свят на оптимизъм, слънчев възторг и жени по бански. Тъжно е да има такова несъвпадение на светове, но човек трябва да знае как да оцелява в размирните дни. И именно това са моите статуси – не начин да разбирам света, а начин да се примирявам със света, начин да не го приемам сериозно, начин да бъда недоволен, но по ироничен, а не по истеричен начин.
Една хроника на ироничното недоволство.








Днес с изненада научих, че моята абсолютна любимка Наталия Кобилкина е преподала нов съвет на женската част от света. Според нея жените трябва да се научат да говорят на своята "йони" (сами се сетете какво може да е това) с мантрата: "Ах, моя прекрасна Йони, колко си красива, колко си нежна, колко си вкусна".
Ето това е радикалният проблем на човечеството, мама му стара, което доказва, че мъжете са от Марс, а жените от Венера. Защото мъжът иска да му казват съвсем друга мантра: "Ах, моята прекрасна мусака - колко е топла, прясна и вкусна". Йонито би трябвало да може да почака за след мусаката, нали? :)))))


-----------------------------------------------


Пуси Райът ореваха света с тяхната молитва: "Богородице, Путина прогони!", а какво се оказа - те ли криво й се молиха, тя ли ги криво разбра, ама единственото, което направи Путин е да прогони жена си... Всъщност това е типично за природата на руската политика. Там властта е толкова необятна, самодостатъчна и абсолютна, че повечето им владетели май са се опиянявали единствено от нея. Жените в Русия винига са губили състезанието си с еротиката на властта. Което на мен като на тъмен балкански субект ми е необяснимо...:)))


-----------------------------------------------------


Значи ГЕРБ се регистрират в зала, а после си бият шута. Така хем надницата тече, хем нищо не правят. Хахахаха, и наричат това бойкот на парламента? Май френдс, това не е бойкот, това си е жив мързел :)))))


-----------------------------------------------------


Откакто "Уикенд" ми препечатаха една статия за Яне Янев (а това се случи вчера), при това без да я пипат, вече имам абсолютно точни емпирични наблюдения за това кои вестници чете електоратът. Едва 9.30 е, а вече десетина души ми се обадиха, за да споделят впечатления. А аз винаги съм си мислел, че пътят към сърцето на хората е да си себе си, да се размотаваш радостно из вселената и от време на време да черпиш. Неее, оказа се, че пътят към сърцата на хората е да пишеш във вестниците, които те четат и между всички клюки за фолкпевици и нови цици на моделки да вкараш по някоя друга политическа дума...:))))))



------------------------------------------------------------



Пфууу, два дни битова интернет-абстиненция и най-накрая пак имам нет. Тези дни в разговор с един таксиджия ние защитихме два притовоположни възгледа за света. Той твърдеше, че България се нуждае от Пиночет, за да се научи на дисциплина, аз отстоявах тезата, че България се нуждае от гола блондинка за премиер да се научи на свобода. Пак ще ви кажа - надявам се моят вариант на свят да се сбъдне. Но осъществи ли се таксиджийската политическа школа, специално ще настоявам новата власт да си поговори отблизо с интернет-доставчиците, които така тормозят пролетариата безинтернетно...:))))



----------------------------------------------------------


В една поема на Блез Сандрар, която много обичах навремето и която носи, дръжте се за столовете!, уникалното заглавие: "Проза за транссибирския експрес и за малката французойка Жана" се появяваха следните знаменателни редове:


Пред мене Кремъл се възправяше като гигантска татарска торта
с корица хрупкава от злато,
с огромните бадеми на храмовете белоснежни
и меденото злато на камбаните.


Разбира се, стихотворението на Сандрар е епична поема за едно пътуване, която най-накрая се превръща в нещо като оратория на меланхоличната любов и е толкова силно, че ако човек го чете с несвикнал ум после ще бълнува дълго по софийските булеварди без да знае къде е.
Но от друга страна е кулинарно изкушение да гледаш на света като лакомство. Аз виждам кубетата на "Александър Невски", които ми приличат на шоколадово суфле с карамел, облаците приличат на небрежно разпилян сметанов сладолед по небето и единственото, което може да си мечтае човек е, че дъждът, който ще вали тази вечер ще има поне вкус на френски коняк...:))))))))



------------------------------------------------------------



"Без родина човек живее само на повърхността на света." Това го взех от бисерите от матурата тази година. Според мен обаче авторът на фразата трябва да получи веднага висше по философия :)))



-----------------------------------------------------------------


Вие се бъзикате, но аз имам спешна нужда от това Бойко Борисов да бъде институционализиран или поне натъпкан с антидепресанти. Хорааа, само прегледът на изказванията му днес щеше да ми донесе инфаркт от хилене. Ходя из редакцията и се кикотя. Ако знаех, че Борисов в опозиция е такъв, щях да искам още през 2010 година да бъде свален. Аз всъщност и тогава исках да се маха де, ама сега поне ще твърдя, че съм искал, защото такова шоу не се изтървааааа :)))


------------------------------------------------------------------



Не мога да схвана тактика на ГЕРБ. До вчера образът на Бойко Борисов беше толкова мачистки, че човек само като му напишеше името се изпълваше с феромони - Генералът! Борецът! Страшилището на пурите!. От няколко месеца насам обаче ГЕРБ се държат като първокласник на когото са свили парите за обед. А днес - Бойко Борисов се оплакал, че депутатите му са унижавани в зала и заради това напускали заседанията. Сега ще се опитам да направя нещо непривично за мен. Ще се опитам да осмисля ситуацията като гербаджия, въпреки явните ми съмнения, че някой фен на ГЕРБ може да мисли. Какво се оказва - обидените си бият шута от зала, а те са 97 парчета, мамка им. А после твърдят, че Волен с гласа си подпомогнал новото правителство. Пълната липса от зала се възприема от мен като зов за коалиционно споразумение. Каква опозиция си, ако не присъстваш в парламента? Тия от ГЕРБ вярно са политическа аномалия, мама им стара. Като явление от антисвят са...:)))


----------------------------------------------------------------



Четат ми заглавие: "14 проститутки бяха задържани при акция на полицията". Аз съм пацифист да ви кажа. Моята препоръка към МВР е да работи така, че след половин година заглавията да гласят: "14 проститутки бяха задоволени при акция на МВР"....ееех, мечтии :))



----------------------------------------------------------------


Астероид летял към земята и можело да я удари днес, чета из пресата. Пфууу, викам си - този Цветанов и невъзможното ще направи само и само да не влезе в затвора :)))) Но пък измислих гениално заглавие на роман за Цвъ: "Затворът го вика". Така де - ако човек не е злобен в средата на седмицата, кога да е злобен изобщо :))


-----------------------------------------------------------------



Чета гневни заглавия днеска: "85% от четвъртокласниците не знаят кой е основал българската държава". Недопустимо! Нека да го кажа, като полицейски фелдфебел: Не-до-пус-ти-мооооо! Как може да не знаят, че България е основана от Марк Зукърбърг през 2008 година!? Какво проблем ли имате? Тази България в която живеем тук и сега е създадена от него, така че да се свети името на основателя на България - хан Марк :))) Когато хан Аспарух си направи ФБ-профил, нека да ми прати френд рикуест пък ще видим


------------------------------------------------------------------


Направих готина грешка - вместо "министерство на земеделието" бях написал "министерство на мезеделието". Министерство на мезеделието? Йееее, ако създадат такова, да знаете - няма да търпя конкуренция за поста :))


--------------------------------------------------------------


Шефката на ДКЕВР: Ако цената на тока падне, трябва да поскъпне парното. Йееее, мада фака. Така ли било? Така ли се прави регулация по български? Че то това е много лесно бе. Ето още няколко икономически формули: Ако цената на лифтинга в Калифорния падне, това означава, че цената на водата в София ще ресте. Ако мустакът на азербайджанския президент се намали с два сантиметра, това означава, че цената на парното във Варна ще скочи. Ако ерекцията на чешки порноактьор спадне, това означава, че цената на тока в България трябва да скочи. Добре дошли в прекрасния свят на българската регулация! :)))


----------------------------------------------------------------


Съвременната медийна среда в интернет има поне пет отличителни черти, които аз като съвестен следовател на епохата ще трябва да отбележа. Говорим за многобройните "информационни" сайтове, които възникнаха напоследък и, които дори нямат грам старание да генерират собствено съдържание.


1. Всички преписват едни от други и се дебнат кой ще пусне с 3,2 секунди по-рано някоя новина.


2. Заглавието никога не може да бъде чисто информационно. Ако трябва да се опише пресконференция на Волен Сидеров заглавието задължително ще бъде: "Волен Сидеров пак се оля. Вижте как само тук". Или пък ако говорим за албум на фолкпевица: "Ивана си показва циците на публично място (видео)". Човек отваря, а там само някой неин клип от далечното минало.


3. Такова нещо като актуалност на информацията - забравиииии! Поне в четири сайта видях новина от миналата година за дебатите за изучаване на турски език и то с дата май 2013 година. Това, че Лютви Местан там е описан като зам.-председател на ДПС, а министър на образованието е Сергей Игнатов не е смутило нито един от пускачите на новини.


4. Такова нещо като информационна преработка на прессъобщенията на партиите - кой ти има време за това. Пускаме ги едно към едно, пък да се оправят...


5. Постоянни обвинения към другите сайтове, че ти крадат безценната информация :))))


Ако намеря време цял докторат мога да напиша, ей!


----------------------------------------------------------------



Егати, човек си бие шута на две бири разстояние и му предложат да стане фен на нещо наречено: "Мразя докато правя секс с Бременна изведнъж нещо да ме хване за пениса". Хахахаха, вярно е, че времената са налудничави, вярно е, че епохата е странна, вярно е, че Веселин Маринов ще записва нов албум, ама чак толкова луд все още не съм :))))При това фактът, че можеш да мразиш нещо такова говори за повтаряемост на процеса, което ме кара да са замислям, че освен политическия живот, очевидно и сексуалният живот на нацията е в някаква криза...:))



------------------------------------------------------------------


Навремето в една книга на Жорж Перек "Животът - начин на употреба" попаднах на магичен начин за правене на литература. В тази книга Перек описва само предмети. Действието в романа се развива за една секунда, но в него се светът се представя чрез вещите. Първоначално мислех, че това ще е адски скучен, после се оказа, че той е трогателно добър. Защото като описваш един застинал свят, човек си внушава, че е докарал вечността наоколо. От тази книга насам старият репортер има амбициозен литературен проект, който вероятно никога няма да намери време да осъществи. Замислих се - как ли ще изглежда животът на един човек описан чрез пиенето. Мисля, че ще звучи ката апотеоз на фабриките за ракия. А съм си избрал пиенето, защото тези, как им беше името, трезвениците - те живеят ли изобщо, че да им трябва описване? Не стреляйте по мен - излудявам в края на дългия ден, пък имам толкова многоооо за споделяне


---------------------------------------------------------------------



Какво дочуха ушите ми? Пенелопе Круз щяла да бъде следващото момиче на Джеймс Бонд. И така щяла да бъде най-възрастното момиче на Бонд евър. Какво??? Да не би тук "най-възрастното момиче" да е синоним на първата Бонд-лелка? И искам да ме разберете правилно. Протестът ми не е срещу жените на 40 години, точно обратното - Аллах да ги поживи и минижупът да им става завинаги, а срещу самата идея да се пипа концепцията на Бонд. А всички знаем, че Бонд това е - мартини, разбито, не разбъркано, електронни джаджи, Бонд, Джеймс Бонд и, разбира се, млада мацка, която рано или късно се съблича....:)))



--------------------------------------------------------


Здравейте приятели, Facebook отново промени настройките си за поверителност и вече НИКОЙ не ще да почерпи по една бира, да не говорим за мрачното нежалание на пролетариата да ми прати поне една стриптизьорка, за да ми разведри понеделника.
Още нещо по-шокиращо, оказа се, че благодарение на новата beer app (включително и в страни със сух режим) могат да видят как си пия бирата на работното място, което е недопустимо, с оглед на това, че шефовете ми също имат ФБ-профили. В следващите две седмици аз ще публикувам това с идеята, че всяка бира която ми пратите ще бъде възприемане не като алкохол на работното място, а протест срещу новите правила на Зукърбърг. Искам връзката ми с бирата да си остане ЧАСТНА, тоест - няма да е деля с никого.
Ето какво можете да направите, за да промените това. Първо - изпълвате се със съжаление към участта на репортера, който стои сух и трезвен на работното си място. После купувате каса с бира и ми я пращата по куриер. В отговор - аз няма да направя същото за вас, но ще изпея поне една песен във ваша част.
Благодаря предварително! :))))


------------------------------------------------------


Eгипетската полиция тези дни арестувала грузинци, които снимали порно в страната им. Наскоро четох, че в Мексико пък задържали чехкини, които се събличали голи, за да бъдат снимани. Еееех, кой, коооой каза, че глобализацията си няма и хубави страни? :)))


----------------------------------------------------------


Изумях, когато за първи път научих колко е голяма вселената. Изумях, когато за първи път видях голи снимки на Памела Андерсън. Изумях, когато разбрах, че са взели точно Киану Рийвс да играе в "Матрицата" (от нея насам го смятам за велик актьор). Изумях, когато разбрах, че има бира с вкус на череши. Изумях, когато ми казаха, че Анджелина Джоли смята да си отреже гърдите...Въобще много поводи за изумление има в този свят. Но никога, нищо не ме е изумявало така, както идеята, че има жив човек, който може да гласува за Яне Янев. Просто човешкия мозък има предел, отвъд който не е в състояние да разбере животът на микроорганизмите явно...:))))



--------------------------------------------------------


Май човек с годините забравя какво е да си дете, което както и да го погледнеш си е прецакване от съдбата. Заради това в чест на празника ще споделя тук 5 свои любими детски книги, които - признавам доброволно - препрочитам все още. Човек трябва да търси начини да остане млад по душа.


1. "Маншон, Полуобувка и Мъхестатата брада". Книгата, а и нейното продължение къртят мивки. Бестселър на всички епохи.


2. "Братята с лъвски сърца". Странна, мрачна и тъжна книга на Астрид Линдгрен. Смущаваща с това, че описва смъртта като нещо желано. Но гениална.


3. "Приключенията на Тошко Африкански" - Ангел Каралийчев. Приключенията на една маймуна в българско село. Трябва ли да ви казвам още. И до днес я четя и се хиля. Даже се хиля в мига в който се сетя, че ми е време пак да я чета.


4. "Отвличането на автобуса" от Чавдар Шинов. Това е книга, която предсказва тероризма. Две деца от "Младост" отвличат един автобус с идеята да го закарат до една приказна страна. Пътниците недоволстват, ама после всички се сещат какво е да си бил дете. Трогателна книга.


5. "Приказки от страната Алабашия" на Карл Сандбърг. Ето тази книга ми изпепели мозъка като дете. Толкова развихрена е, така романтична и странна, че и до днес като я чета все едно пак съм на годините, когато я прочетох за първи път.


Найс, а? :))



------------------------------------------------------------


Днес трябваше да ми е ден за поезия, ама политическият хаос определено вреди на литературното светоусещане на отделния политически маргинал като мене. Но сега видях, че днес рожденник е Васил Сотиров - един кротък гений и ето, че поезията пак се завърна при мен:


Балада за Хашек


Васил Сотиров


Войната с огъня ни плаши,
но и без огъня не можем -
с две халби бира идва Хашек,
пожарникар и ангел божий.


Летим след туй над покривите мокри
от слюнките на генерали,
и виждам Швейк в барутен погреб
лулата на мира запалил.



-----------------------------------------------------------------


Пак ще повторя едно мое старо жалване. Тия родени известно време преди мен, бяха от поколението на цветята - нали се сещата - мир, щастие, Харе Кришна, дай и аз да си пафна от тревицата. Тия родени малко след мен ги изкараха деца-индиго, поколение Х - все бунтари, недоволни, с мистични наклонности, мада-фака бум. Сега гледам, че вече обявявали поколението F - тия дето израснали с Фейсбук и джиткането из мрежата им било втора природа и първа реалност. И кво? - само аз се оказах поколенченски лузър. Моето поколение си няма име, нито етикет, нито някаква кармична джаджа. Ние си стоим безименни, преходни и добре, че има крушова ракия, че да подтиснем болката...:)))



--------------------------------------------------------


Интересен факт: през 2007 година кубински лекари, които работят на доброволни начала в Боливия спасяват зрението на фактическия убиец на Че Гевара - сержант Марио Теран, който през 1967 година разстрелва Команданте. Оказва се, че лекарите дори не са знаели кого спасяват, а научават по-късно от благодарствено писмо, което им праща Теран. Казвам ви честно - за по-хубаво отмъщение от страна на Че Гевара и неговите идеи аз не мога да се сетя. Тази история е като притча. И заради това ви я разказвам


--------------------------------------------------------------


Като гледаме онодителските способности на Петър Стоянович, май основната работа на кабинета ще бъде да направи така, че нито един министър да не остава в една стая насаме с него...:)))

No comments: