Sunday, September 15, 2013

Нацията на ВИП-брадър




На 24-ата година от прехода вече е много трудно да не вярваш, че има заговор за абсолютно и окончателно опростачване на нацията. Не, не си представям този заговор като световна конспирация и ъндърграунд интрига. Този заговор е от типа за които говореше Пелевин, който просветлено обяви, че заговор срещу Русия, разбира се има, проблемът е, че в него участват всички пълнолетни руснаци.
Същото е и с нас. Ние сме впримчени в един безкраен телевизионен заговор срещу България, защото нашето съучастие в него подпомага не да се осъществи нещо грандиозно и мрачно, а точно обратното - животът да се обезцвети и да бъде сведен единствено до публика, която вика по команда.
От няколко години насам целенасочено се отървам от телевизионните демони. Гледам единствено новини и от време на време някой политически дебат. Когато се отървах от тези образи вероятно съм се чувствал като наркоман, който се е отказал от дрогата, но нетелевизионният ми живот ме научи отново да мисля в идеи, а не в интриги, което считам за свое лично достижение. Но, разбира се, в съвременната реалност човек и да иска не може да остане далече от телевизията, защото тя е модерната медия, тя е тази, която може да формира реакции, интрепретации и дори успешна имитация на мислене.


Заради това, признавам си доброволно, се предадох на фейсбук-диктатурата от статуси и си пуснах да погледам малко старта на новия сезон на ВИП-брадър. Пуснах го, за да видя, че социоложката Мира Радева влиза в къщата, а след нея Мишо Шамара, ексдепутата Павел Чернев, синът на цар Киро и спрях някъде дотам, защото ми свършиха съпротивителните сили. Няма да заставам в позата на върховен диктатор, който мъмри хората какво да гледат. В крайна сметка в телевизионната демокрация човек няма право на чак толкова много свободи, но свободата какво да гледа му е осигурена заради безмилостната конкуренция на продуцентските къщи.
изплаши ме друго, че само за няколко години във ВИП-брадър вече са се съгласили да влязат популярни хора, които иначе се въртят в сериозната част на обществения спектър. При всички съмнения, които можем да имаме към прилагателното "сериозна", все пак си даваме сметка, че тази част е такава. Досега във ВИП-брадър, ако не ме лъже паметта, бяха навили един-единствен път политик да влезе в Къщата, ама той се оказа общинския съветник от Варна Веселин Данов, който беше от някаква маргинална партия, пък после бе арестуван, попадна в затвора. Аз си мислех, че това е върха, който ВИП-брадър може да постигне с хора с обществена функция.
Аз съм бил един телевизионен наивник на средна възраст.


Попадането на Мира Радева в такова предаване, а и дори на Павел Чернев е ясен знак за обществена деградация. На мен ми е кристално ясно, че един човек има много по-разностранни интереси от ограниченията на неговата обществена функция, но приравняването на фолкпевиците със социоложките ми изглежда нередно, освен ако Радева няма за цел да прави някаква съкрушителна изповед за истинските си инстинкти в Къщата. Абсолютно е нормално един певец или артист да участва в такова предаване, но ми е трудно да приема хора като Радева и като Чернев да го правят. Защото създаването на такъв тип легитимност на чалга-културата и приравняването на несъвместими обществени функции е просто "една тухла в стената", ако трябва да цитираме Роджър Уотърс. Това не помага за нищо на обикновените хора, освен да си създадат представата, че държавата се управлява от някакъв ограничен телевизионен елит, някаква непробиваема каста от идиоти, които пред очите на всички празнуват своето окончателно съединяване.
Мира Радева е глас, който във всички сутрешни блокове не един път и два пъти е обяснявал обеществени процеси и въпреки съмнителното й политическо поведение в последната една година, тя все пак не може да бъде сравнена с певицата Лиляна. При което не искам да казвам нищо лошо за певицата, тук обвинението е към Радева. Поп-фолкът си има своето място в българския живот, проблемът е, че политиката, а и околополитическите хора вече започват да бягат с бързи стъпки към тази сфера. И какво ще стане накрая? Неизбежното следствие от това е рано или късно да каним фолк-певици да ни обясняват резултатите от изборите.
Почти неизбежно е да се случи като наблюдаваме телевизионните гърчове на нацията.



Превръщането на ВИП-брадър в опит за политически експеримент е доста интересно решение. То е показател за това обаче как се разбира политиката у нас. Не като територия за намиране на решения, а като територия за зрелищен скандал. Между другото това е причината в България думата "консенсус" да е термин от научната фантастика. В случаите в които българския парламент е взимал решения с консенсус, те винаги са били около оплетени и нищо незначещи фрази. Просто българската политика е политика ала ВИП-брадър и може би заради това не трябва да се учудвам, че риалити-шоутата вече залитат натам. Но това ще е окончателният фалит за търсене на смисъл и на съгласие. Защото, когато поставиш политиката на шоу-основа, просто можеш да помахаш тъжно на всякакви идеали и принципи. Шоуто е полезна територия - събира несъвместимото, но страничните му ефекти са дълга досада, апатия и усещането, че живееш не реален живот, а някакъв телевизионен бъркоч, който никога няма да свърши.
Сега месец и половина ще виртуалната общност на България ще нищи какво е видяло Всевиждащото око на камерите, колко пъти са се скарали националистът и циганинът, изобщо май преходът наистина е свършил.
България се разпадна на отделни телевизионни островчета, които  чувстват само някаква слаба медийна връзка един с друг. Отдалечени, невъзможни за събиране и тънещи във взаимно отвращение един от друг...
Нацията на ВИП-брадър може би един ден ще заживее в мир със себе си.
Но трябва да видим кой ли ще поиска да направи риалити шоу от това.

No comments: