Sunday, September 08, 2013

EНП - новият Коминтерн




ЕНП - това е новият Коминтерн. Тази шегичка обиколи фейсбук само за минути в събота, когато стана ясно, че Европейската народна партия била излязла с позиция за предсрочни избори в страната. В тази позиция положението в страната е описано като "деструктивна политическа безизходица", но от ЕНП така и не уточниха дали не са наели специален поет, за сътворяването на тази фраза.
Големият въпрос, разбира се, е откога една европейска партия смята, че е нейно право да дава оценки и да се намесва по такъв груб начин във вътрешната политика на България, която поне по конституция се води независима държава.

Да припомним на младите читатели, че Коминтерна беше мощна организация, чиято цел беше да координира политиките на всички комунистически партии по света за единно действие. Сега ЕНП очевидно се е нагърбила с тази непосилна за размаха й задача да дава акъл у нас и да подкрепя в своята позиция, както протестите, така и ГЕРБ. Което беше съвсем очаквано. Десният Коминтерн издаде това, което у нас минава за малка мръсна и подличка тайна - че протестърите и ГЕРБ са почти едно и също, плюс-минус сто човека, които се изживяват като безкрайно независими и съответно поради това са изгубили връзка с дребничкото нещо, което наричаме реалност.

Именно това е основният дефект на протестното движение. Със своите лакейски акции - ръкопляскане пред чужди посолства, обожествяване на дребни дипломатически чиновници от чужди държави, превиване на гръбнак пред дипломатическите представителства, те допуснаха нещо невиждано в нашата история - опитите за груба намеса във вътрешната политика да се посреща с радостни сълзи в очите. Очевидно десният Коминтерн е бил поощрен да се изказва за положението у нас, сякаш някой изобщо дава пет пари за ЕНП, партия, толкова абсурдна, че дори сюрреалистичното въображение е трудно да я обхване.
Слава богу мнението на новия Коминтерн този път бе посрещнато повече с ирония, отколкото с внимание. Така трябва.
Когато си европейска партия като виц не можеш да очакваш да не ти се смеят.


No comments: