Tuesday, September 24, 2013

Това, без което не може




"БСП предлага това, без което не може. Това, което ни отличава от нашите опоненти. Сега всички се опитват да говорят от името на народа, важно е кой ще застане на негова страна". 
Тези две страхотни изречения могат да бъдат намерени в най-добрата платформа, която левицатае правила от години. Тя бе обявена преди изборите тази година под заглавието "Промяна за достоен живот в България". Страхотен текст.

Противно на ежедневния медиен скепсис трябва да отбележим, че част от поставените в нея задачи вече са изпълнени - увеличи се обезщетението за отглеждане на дете, помощите за първокласници, бяха направени много важни стъпки. Но едно управление, което трябва да е ляво, или поне социално не може да лежи единствено и само на тези лаври. Социалната политика е нещо, което се отстоява всеки ден. Заради това се пишат и платформите - за да напомнят, че красивите думи трябва да бъдат облечени в реална политика.
Започналите дебати около бюджет 2014 година обаче не могат да не предизвикат известно смущение в сърцето на един ляв човек. Вчера стана ясно, че необлагаем минимум на доходите няма да има. Можеше и да е обикновена новина, ако в платформата си БСП не бе записала: "нулев данък за доходи в размера на минималната работна заплата". Оказа се, че и данък "лихва" остава въпреки многократните заявления на социалисти, че ще бъде махнат. Говореше се дори за преформатиране на плоския данък и по-висок процент на облагането на хората с доходи над 4500 лева. 
Тези идеи сега не се осъществяват.

Да, наясно сме, че управлението е сложно. Властта се намира в обстановка на ежедневна истерия и улични крясъци и въпреки ежедневния саботаж на "калинките" и яростта на десните икономически институти се опитва да направи необходимото. Но един истински социалист не може да не бъде разтревожен от факта, че основни програмни положения в предизборната платформа не се изпълняват.
Мандатът на един кабинет не е едногодишен, има цели 4 за справяне с проблемите. Но нека опасенията на левите хора да не бъдат посрещани със заклинания "няма да отстъпим от социалните си ангажименти". Ако тези, обикновените хора мислеха, че ще отстъпите нямаше да гласуват за вас. Въпросът е, че властта, особено БСП, дължи насрещен разговор също. Ако не може да се въведе необлагаем минимум - кажете го веднага. Поставете го като проблем. 
Ако данъкът "лихва" е необходим на хазната - не мълчете, а говорете. Обяснете го на хората. Не ги оставяйте да си мислят, че се тръгва по пътя на недомлъвките. И не захаросвайте леките отстъпления с хубави фрази. Тези, които гласуваха за левицата изтърпяха цялото управление на Бойко Борисов. Ще успеят да преглътнат и истината днес. 
Цялата власт е в дълг към народа, но най-вече към левите хора. 
Защото е вид социална политика и да им кажеш истината.
И това е нещо, без което не може. 

No comments: