Sunday, September 01, 2013

Нострадамус – поп-звездата на на вечния апокалипсис




Мишел дьо Нострадам. Не съм наясно от средновековна гледна точка какво е представлявал Нострадамус - изпечен мошеник, вдъхновен месия, изперкал пророк, черен богослов или тарикат за бързо трупане на кинти. Но съм наясно, че през годините след смъртта му (1566) името му се завъртя като любимата шарлатанска мистерия за Средновековието. При мен вече има автоматичен рефлекс - видя ли в заглавието на вестник или сайт, че Нострадамус или Ванга е предрекла нещо, псувам оттегчено и не чета, защото съм наясно, че не един и двама търсачи на сензации използват тези имена като медийна дъвка за новини за бърза употреба и още по-скорострелна амнезия.


В този текст засега ще оставим костите на Ванга на мира, въпреки, че за тази дама може да се каже много и малко. Много, понеже толкова глупости, колкото са изписани за нея, едва ли са изписвани и за Азис и малко, защото всеки истински християнин би трябвало да заобикаля създание като Ванга отдалече и то с бърза скорост. Ванга се вписва както в модерно клише за пророчица, така и в старото определение за класическа вещица, с което не искам да кажа, че е заслужавала клада, а да посоча, че епохата е така емоционално объркана, че и до днес говорим за една ограничена жена като за световен гений. Как пък един път професор по философия не се почувства пророк - той поне щеше да има речника да си обясни виденията.


Но сега да се върнем към поп-звездата на Средновековието - Мишел дьо Нострадам - любимото куку на човечеството. Тези дни във всички агенции прочетох заглавие, че Нострадамус бил предсказал, че Третата световна война ще започне от Сирия. О, далеч съм от съмнението. Може би древният перко е бил прав в халюцинацията си. Това, което ме притеснява е липсата на последователност в медийното отразяване на неговата есхатология. Защото достатъчно е в Гугъл човек да изпише: "Нострадамус край на света", за да види, че само преди около година медиите са гърмели с помпозни заглавия, че французина е приключил света през 2012 година. Добре де - във виденията си не го е унищожил напълно, ама е казал, че между 2000 и 2012 година светът ще преживее Трета световна война.
Момееент - сега сме 2013, а Третата световна още не е почнала. Какво е това? Нима вселената се опитва да се подиграе на Нострадамус? И как така никой през 2012 година, когато са писали за края на света не споменава името на така близката и така далечната Сирия?
Един момент. Още по-дълбокото заравяне във виртуалните дълбини ни води към още по-смущаващи апокалипсиси. Оказва се, че през 2010 година можем да прочетем дописки за това как същият този Нострадамус, който е обявил, че ще има Трета световна война, всъщност бил обявил, че светът ще свърши заради колайдера в ЦЕРН?
Ако има класации за хората, които най-често са обявявали свършека, Нострадамус вече е лидер в нея.
Офф, човек не трябва да рови из Гугъл, защото в новата епоха на езичество съвсем ще лудне. И как да не луднеш, когато се оказва, че според друго пророчество на Нострадамус Третата световна война щяла да почне през 1999 година. А пък, ако съвсем решиш да полудее, човек може да се позабавлява и с факта, че Джуна, която се провъзгласи за асирийска принцеса, също била предсказала края на света. И човек се пита - дали пък в някакъв отделен отрязък от времето няма състезание за това кой ще даде най-грандиозното предсказание за края на този свят.



Ама светът е коварен. Лудите пророци все се опитват да го убият, от години се опитват да го свършат, а той оцелява все така прелестен, слънчев и красив. И общо-взето това е най-голямото наказание за всички луди - че техните видения остават като някакъв психиатричен кошмар.
Само, че ми е чудно - нима живеем във време, което напомня интелектуално за средновековието след като медийната шарлатания се развихря с такава пълна сила. Никога няма да спра да се удивлявам на трайните есхатологични страсти на медиите - медията по дефолт би трябвало да е на страната на живота, защото, ако апокалипсисът дойде, работата за журналисти просто рязко ще секне. Но очевидно всеки век наистина си има своето Средновековие, както бе казал Станислав Йежи Лец. Да, всеки век си има своето средновековие и всяка медия си има своя Нострадамус - сигурно и през 2355 година ще има странни медии, които ще твърдят, че Нострадамус отдавна е предсказал излизането на цирей на носа на Председателя на Земното кълбо, четвърти клонинг на Азис.
Времето е налудничаво, ако се окаже, че съм познал кой ще ръководи Земята, може и за мен да напишат някой ред в бъдещето, а?

No comments: