Tuesday, October 21, 2014

Сори, Ива! Ама оставката ти нищо не решава




Съжалявам за Ива Йорданова и за нейното патетично писмо с което обявява, че подава оставка. Това епистоларно творение е безумно, нарцистично и изобщо не си дава дори сметка за истинската стойност на проблема. Точно обратното - Йорданова прелива от самодоволство. Обявява, че тя отговаря на качествата, опита и образованието за поста, който заемаше по много подмолен начин и щяла да се яви на прозрачен конкурс, който да се излъчвал пряко, за да разсее всички съмнения. За това обаче е много късно. Нито оставката, нито разкаянието поправят нещо. Дори напротив - те ясно показват, че не само проблем има, но ще някакви огромни пиар-сили са впрегнати за заличаването на следите от тази драма.


Добре е Ива Йорданова да си припомни случаят с една корпулентна фигура от 14 юни 2013 година. С което изобщо не искам да кажа, че между двата случая има някаква аналогия. Не, тук вкарваме името на Пеевски, защото и той много бързо и ултрапатетично се оттегли от шефското място в ДАНС. И понеже Йорданова се обявява за част от протестиращите хора искам да я попитам - когато Пеевски се оттегли тогава, драга Ива, лично ти сметна ли, че това е достатъчно покаяние? Май беше точно обратното - всички започнаха да твърдят, че оставката е едва началото на проблема, защото разкрива порочния модел "Кой".


Ако онова беше моделът "Кой", то тук със сигурност имаме модел "Танцьорката". Защото големият проблем не е бързото оттегляне, а в това защо правителство създадено по образ и подобие на президента, приватизирало ангелогласното говорене в този порочен свят, бе способно на удивително непрозрачно и връзкарско назначение. Много е готино със задна дата да твърдиш, че си способен и квалифициран да заемаш поста, но проблемът никога не е бил в това. Проблемът е, че само щом се появиха на власт представителите на протестиращите хора продължиха задкулисието по абсолютно същия начин както преди. Дори сега е по-гадно, защото марионетките на задкулисието по цял ден ни надуват главата с бръмчене, че те са алтернатива, че те са победили, че техни са министерските кабинети оттук поне до края на програма Европа 2020.
Заради това изобщо не приемам фалшивата нотка на Йорданова, че разговорът за нейния личен живот е изцяло слухове и интриги. Защото, ако е вярно, че тя получава поста заради близостта си с шефа на СДС Божидар Лукарски това не е интрига, а цяло журналистическо разследване. Небесните са на власт. Такива неща не трябваше да има. Мислех, че това е останало далеч назад в миналото на сатаната Орешарски и нечистите демони тогава. Оттеглянето сега е маскировка на паническо бягство. Моделът на реакция на властта обаче е удивително един и същи като при случая "Пеевски". Премиерът Близнашки защити задкулисното назначение. Вицепремиерката Илияна Цанова, намерила време, когато не е заета да позира на фотографите как скромно се придвижва на колело до работа, също се обяви в защита на протежето си. Защо го направиха? Не беше ли очевидно, че това е някакъв дефект, абсолютно мръснишка работа? Нима ангелите изведнъж ослепяха за мрака?


Нека да повторим отново за тези, които умишлено ще изпаднат в слепота. Проблемът не е в липсата на качества у Йорданова, а във връзкарското и сенчесто назначение. Точно заради това тирадата на младата танцьорка, която звучи така: "не мога да допусна името ми да бъде свързано с каквито и да било твърдения за непрозрачни кадрови назначения" е безумна. Тя вече е свързана вовеки с непрозрачно назначение, ако пък сега я назначат отново чрез конкурс, това само ще докаже пиар-силите, които са впрегнати.
Заради това ми е жал за Ива. Тя стана жертва на своите хора. Тяхната некадърност, порочност и фалш я прецакаха. Оттук-нататък нейното име ще бъде разнасяно като знак и като емблема за това как лъжат протестърите на власт. Знам, че много хора ще скърцат със зъби докато четат това и ще обвиняват мен за написанот, но в този случай паветата трябва да летят по дуото Близнашки/Цанова, които уредиха и съчиниха този нечист спектакъл и го превърнаха бързо във фарс пред очите на всички.
Нека представителката на протестиращите хора да види кристално ясно кои са я оплели кои я пожертваха като агнец пред всевиждащото око на медиите.


Точно заради това, драга Ива, оставката ти нищо не решава. Сори. Кой, кой, кой, кой, кой, кой те назначи без конкурс? Кой реши, че ти си най-добрата? Кой те защитаваше въпреки явния фал? Кой показа, че нищо ново не е? И най-важното, ако си наистина представител на протестиращите, драга Ива, сега ти е времето да питаш - кой, кой, кой, кой, кой мълча за този скандал? Кой мълча като риба, когато всичко това ставаше и къде бяха приятелчетата ти от улицата, за да ти кажат какъв гаф е това. Ще повторя отново - сори. Но разплитането на истината започва едва сега.


No comments: