Tuesday, October 07, 2014

Светлото бъдеще на изтребителите




Понякога, обикновено винаги като радикална изненада, човек може да получи истинско знание за политическата ситуация около себе си, а не да вярва на клишетата, които иначе са естествено състояние на обществена мисъл.
Помощ за разбиране на истината този път ни предостави служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов. Четете и плачете от неговото изявление: "С 8 - 10 нови изтребители България ще е петкратно по-добре"...
Което означава, че ако купим 20 изтребителя сигурно ще бъдем 10 пъти по-добре и така-нататък в изящна геометрична прогресия. Изтребителите - основен символ на просперитета на едно общество!

Нека да разграничим нещо. Българската армия със сигурност се нуждае от нова техника, ако искаме да изпълнява някакъв минимум от задължения. Но е съвсем ясно, че това правителство, този президент, този министър всъщност са лобисти на техниката не сама по себе си, а на изявена корпоративна поръчка. Трябва да се купува американско въоръжение, по възможност трета ръка и точка.
Ето как изтребителят трета ръка се превръща в символ на основния смисъл на съществуването на българската политика. Ето до това се свежда цялата ни прословута "отговорност" към НАТО. Те искат да сме консуматор на военна техника. Нищо повече. Българската политика трябва да съществува и да произвежда "стабилност", за да е сигурно, че на всеки пет години политическият елит ще постига консенсус по закупуването на нов пакет бойна техника. Толкова е простичко. Това е големият замисъл зад надутите приказки. Съвсем очевидно е, че тази власт изпълнява основните си цели. Те не са да осигурят благосъстояние на българите, по-добро здравеопазване или промяна в образованието. Целта е - на всяка цена самолетите да бъдат купени и да бъде направено така, че разни там недоволстващи гласове срещу подобни сделки и по принцип срещу агресивното посегателство срещу националния интерес, да бъдат изкарвани маргинални, платени и какво ли още не. Българският политически модел съществува и е контролиран, за да може да подсигури, че мненията  на тези нещастници, които не осъзнават ценноста на корпоративните връзки и начините по които постоянното купуване на военна техника въздейства вдъхновително на икономиката, няма да бъдат чувани и взимани предвид. Всичко останало е просто една красива розова приказка за бъдеще, която я дойде, я не.

Не хибридна война ще измислят, за да втъкнат изтребителите на обществото. Ако трябва грантовите политолози ще твърдят, че ни заплашва  извънземно нашествие само и само да подсигурят това, че България ще купува, купува, купува, показвайки, как го наричаха, съюзническа лоялност...


No comments: