Thursday, October 30, 2014

Психология на васала




Можете ли да си представите следната ситуация -  Сергей Станишев като лидер на ПЕС отива в италианския сенат и почва да командва Матео Ренци кого да кани в правителството и какви политики да следва?. Или пък нещо повече - Станишев да си намери стая в сградата на италианската законодателна власт, а лидерите на политическите партии да се редят на опашка да влязат при него, да му целуват ръка, а после да дават бодри интервюта как са се озарили от непреходен европейски блясък след тази среща.
Трудно ще е да си представите нещо такова, нито културата на Станишев, нито климатът в италианската политика ще позволи подобно отношение. Защото Италия може да има много проблеми, но политическият елит има ясното усещане за достойнство, независимост

И сега контрастът с посещението на лидерът на ЕНП Жозеф Дол тук. Посещение запомнило се с това, че френският политик даде акъл по всички теми на обществения живот, привика лидерите на основните партии на среща (а един от тях - Николай Бареков - се видя с Дол във ВИП-а на летището, защото бе пропуснал да му целуне ръка в парламента), а най-накрая дори пусна ръка и на столичната кметица Йорданка Фандъкова. И на никого не му дойде наум, че подобно поведение е политически неморално. Сякаш психологията на васала вече трайно е вкоренена в съзнанията на политиците и те дори не могат да видят как изглеждат отстрани.

Вместо това вестниците са пълни с интервюта на гаулайтера от ЕНП, който раздава акъл с пълни шепи и се държи като фактически господар на българската политика. Май нашите елити не могат да разберат, че това, че представят безпрекословното подчинение като абсолютна ценност и като цивилизационен избор всъщност завинаги провалят своята легитимност в очите на обикновените хора. Тук не опираме до фигурата на Дол, опираме до манталитетът на управленците у нас. Васалите никога не ги канят на голямата гощавка, а ги крият в по-малката стая. 
Това може би обяснява настоящото положение на България.


No comments: