Thursday, January 22, 2015

Политическите ритуали на аборигените




Най-накрая можем да въздъхнем с облекчение и да изтрием хладната геополитическа пот от морните чела. След тримесечно умуване кабинетът на новия Бойко Борисов произведе програма за управление, която не само засекрети, но и моментално унищожи с изявлението на премиера, че "събитията ще водят управленската програма на правителството". Самата идея за програма би трябвало да означава, че кабинетът ще определя събитията, а няма да се държи като кораб без екипаж, който е попаднал в торнадо и се люлее както му дойде в буреносните води.
Писането на програма очевидно се е превърнало само в някаква ритуална дейност. Нещо като огромно отбиване на номер за аборигените.

Но, ако се замислите - каква програма може да има правителство, което е изцяло зависимо от чужди сили. Една васална власт може ли да си позволи собствена визия? Точно заради това предварително е ясно, че програмата на правителството на новия Бойко е нещо като ненаучна фантастика със сюрреалистични елементи. Самото изявления за събитията е дипломатически евфемизъм. То е просто друг начин да се каже, че властта ще изпълнява това, което й наредят.
Именно в това, че самата идея за програма звучи като виц е скрита присъдата, която тегне над тази територия. Имаме власт, която не е власт и програма, която се ръководи от събитията. Тоест - всеки да се спасява както знае. Самолетът отдавна е без пилот. 
Защото истинският пилот отвън не се интересува от безопасността, а само от това как да си продаде старата техника. 

No comments: