Sunday, January 03, 2016

Махмурлукът Росен Плевнелиев




Историята на президентстването на Росен Плевнелиев е историята на неговите гафове. Ако някой се опита да разкаже за смислена инициатива на карикатурата от "Дондуков" 2, ще претърпи пълен интелектуален крах. За сметка на това като отпечатъци по местопрестъпление стоят гаф след гаф - от митичната снимка на Скалистите планини, представена като част от българската природна прелест, през свръхскъпото яйце като подарък на папата, стигайки до тупането в гърдите, че е бил на несъществуващ митинг на 10 ноември, кариерата на Плевнелиев като държавен глава звучи като виц. Виц, който беше смешен в началото, но след това може да предизвика единствено безпомощен гняв в душата.

И тази година държавният глава, преродената ирландска пастирка, не изневери на своята лична традиция да зарадва народа с поредния предновогодишен гаф. Този път Плевнелиев влезе в ролята на рекламно лице на Банско и в клипче, дълго близо 3 минути, чрез банални клишета, откровени тъпотии и нова порция говорене за себе си в трето лице, даде рамо на ски-бизнеса и на всички олигарси, които са закачени край него. Вероятно в друга ситуация това щеше да е просто поредната нелепица, която президентската фабрика за гафове е сътворила, но всъщност този клип се оказа почти самоубийствен. Чрез него президентът на практика удари хардкор-базата си, тези, които най-активно трепереха за това той да получи номинация за втори мандат - десните хора, които обаче имат екомислене. Знам, знам, във всяка друга държава комбинацията зелен десен щеше да изглежда като създание на алтернативна реалност, но в България често градските сноби изкупват другите си грехове чрез екоакции, така че тази прослойка е не само активна и реална, но и беше най-отявленият фен на Плевнелиев.

Само за няколко часа престой във фейсбук клипът с Плевнелиев получи толкова много негативни коментари и откровена злоба, че бе свален от официалната страница на Банско в социалната мрежа. Само че политическият гняв остана. Ако някой близък до президента е прочел гневните и мелодраматични мнения, сигурно кристално ясно е осъзнал, че чрез този гаф Плевнелиев се отдалечи със страхотна скорост от идеята да стане номинация на десницата. Най-активните му последователи вече говорят за него като за някакъв черен магьосник на олигархията и няма да му простят тази заигравка точно със ски-бизнеса.
Ето това се нарича политически неудачник. С истериите си на тема антикомунизъм Плевнелиев отблъсна всяка лява толерантност към себе си. Със смешните си гафове успя да се превърне в карикатура в очите на политически неориентираните, а сега разрита и последното си убежище сред десницата. Понякога за политиците-еднодневки се казва, че те ще останат като бележка под линия в учебниците по история. Мисля, че това не важи за Плевнелиев. Той просто няма да бъде запомнен. 
Той ще остане като някакъв тих махмурлук на политическия живот у нас, който никой, ама никой, няма да иска да помни, след като свърши.

No comments: