Wednesday, February 17, 2016

Връзкарският трилър на реформаторския комсомолец Мартин Димитров




И така - в сряда сутринта страната се събуди от комшарна история, от един политически трилър, така изтощителен и страшен, че даже смел реформатор, отдаден на родината и евроатлантическите ценности би се задавил със закуската си. Тъмна и коварна ръка била прерязала спирачките на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров. Това научихме от самия него в пространна тирада пред журналисти в парламента. Човекът си карал колата, ама след това педалът на спирачките му потънал и той криво-ляво закарал машината на сервиз. След това обаче оттам му се обадили и разтърсили политическо му същество - монтьорите имали съмнения, че някой е прерязал тръбата за спирачките. Димитров - смел реформатор - избеснял и веднага звъннал на вътрешната министърка Румяна Бъчварова да й се оплаче от опита за покушение. Не стана ясно как го е успокоила министърката, но очевидно е била добра в психоанализата, защото Димитров из парламента навсякъде обясняваше колко перфектно си свършила работата тя, как го насочила къде да се обади и как силите на светлината и доброто вече могат да си отдъхнат - любимецът им е жив. Но, за да бъде пълен трилърът Димитров направо предположи, че този тъмен опит за убийствота на колата му е направен заради работата му по "източването на КТБ и съмнения за картел на пазара за горива". Разбира се, защо му е на един реформатор да пропусне да си направи малко пиар от една такава история де? Защото Димитров продължи: "Предупредих Валери Симеонов, Петър Славов и Методи Андреев, тъй като работим заедно и по двете теми..". Даа, великолепната четворка е очертана. Борците за справедливост и истина. Изтрийте сълзите и спрете туптенето на сърцата си - Мартин Димитров увери, че нямало да се откаже от своя кръстоносен поход. Реформатор от кофти спирачки не се бои. Доброто още има шанс в България.


Сега вече дайте да говорим сериозно. Нямам представа дали някой наистина е се е опитал да пререже спирачките на депутата Мартин Димитров.
По-скоро - не.
Безполезността на Димитров като политически деятел е така очевидна, че човек трябва да е голяма жертва на реформите на Москов да тръгне точно срещу този никакъв депутат. Героичните пози на един реформатор не бива да ни действат като екстази, за да не видим истината - безличното политическо съществуване едва ли може да доведе до реални заплахи.
Но на мен нещо друго в цялата история ми е много по-интересно. Научава депутатът, реформаторът, Димитров за спирачките и какъв е първия му инстинкт? Ами - да звънне направо на вътрешната министърка. Няма да се обади в районното както би направил всеки обикновен гражданин изправен пред такава заплаха. Неее, депутатът Димитров направо звънка на Бъчварова. Той смята, че това му се полага с позицията му вероятно.
И точно този Димитров е представител на партия, която иначе до утре ще ви говори как не трябва да има богоизбрани и хора над правилата, а законът трябва да важи еднакво за всички. Да, ама при първата криза реформаторчето веднага се поставя над другите и звъни направо на министърката. А вече лично тя щяла да го свърже с дознатели и следователи, вероятно от неговото районно, където е трябвало да се обади по принцип или пък просто да дрънне на 112. 
Всички да са еднакви пред закона ли? Хохохо, Мартин Димитров ясно показва своето разбиране, че той стои над другите. Това е манталитет на богоизбран. Защо му е на десния депутат да се бута с пролетариата в районното. Пфуу. Че той е реформатор, бе. На него по трудова характеристика му се полага моментално да занимава властта с проблемите си. Следващият път като му се развали крушката вкъщи сигурно ще звънне направо на министърката на енергетиката. Или пък, ако в хотелската му стая на морето има мухъл ще вдигне пряк скандал на министърката на туризма. Това е Мартин Димитров! Борецът! Той с други освен с министри не говори.

Ироничното е, че Димитров принадлежи към партията, които постоянно бесува за времената за комунизма, за връзкарството тогава, за комсомолския манталитет. Но именно в кризисни ситуации, които се случват днес, става ясно, че този манталитет е изкопиран едно към едно в кадрите на десницата. Те се чувстват елит и заради това като им припари под краката веднага търчат да се оплакват на висшестоящите. 
Равни пред закона? Това са сиромахомилски дрънканици за улова на политически балъци и градски сноби. Истинският реформатор веднага звъни на министъра.
И всичко това най-вероятно ще мине безнаказано в очите на неговите избиратели, които са твърде заети да се борят с несъществуващия комунизъм. И така не виждат този среден пръст, който Мартин Димитров им е забил в носовете.
И дори го е завъртял.
За да ги боли повече...

No comments: