Friday, March 11, 2016

Политическата кифла ГЕРБ




В стила на жълтите агенции можем да опишем вчерашните политически истерии на гербаджийката Ирена Соколова със следното палаво заглавие: "ШОК! УЖАС! 18+ (СНИМКИ). Сексскандал разтърси парламента и накара сърцата на стенографките да да се разтуптят"
Става дума за парламентарните излияния на Соколова, която в стил парламентарно риалити обвини БСП в импотентност. Вероятно, ако беше спряла дотук репликата й щеше да остане в историята единствено като израз на абсолютната липса на стил, вкус и етикеция, но проблемът дойде от това, че Соколова продължи. В мелодраматично излияние тя разкри уникалната драма на ГЕРБ - "това създава проблем при нас, защото търсим опора при други партии".

Ето как ГЕРБ преоткриха себе си като женското начало в политиката и като една същинска политическа кифла почнаха да се оплакват, че опозицията е дезинтересирана и я пренебрегва. И като една истинска кифла, разбираш ли, са тръгнали да давят мъката при други партии и да търсят водка с утеха, политически мнозинства с АБВ, съдебни реформи с десницата и връщане на казармата с Патриотичния фронт. Живи да ги ожалиш тези политически мъченици, които скитат немили-недраги из безрадостния парламентарен пейзаж.
Когато човек чете парламентарния пърформанс на Соколова в бързината може да пропусне един особено важен факт от нейната биография. Това, че самата тя е била член на БСП. Да, точно така политическата раздавачка на конско е била част от левицата, но като четем какви ги е говорила май е по-добре, че си е тръгнала. Няма по-злобен човек от този, който иска да заличи биографията си. Не се е родил по-голям реваншист от този, който знае, че миналото му е изобличително.

В риалитито обаче има още един интересен момент. Очевидно този път ударът на левицата е попаднал където трябва. Демографската катастрофа в която се намира България е най-голямото изобличение на десните престъпления на прехода. Именно тя показва най-ясно до каква безизходица е стигнала държавата. И на този фон да излиза някаква политическа комплексарка и да хвърля жълти обвинения е върховен цинизъм. Това е белег за интелектуално бедствие, за липса на всякаква визия, за колективна парализа на мозъчните клетки. Когато единствената ти реакция на един проблем е да се нахвърлиш срещу този, който го диагностицира, тогава значи вече се намираш в терминално политическо състояние. С една реплика Соколова разкри цялото безхаберие на ГЕРБ, открехна вратата към мизерията на техния парламентаризъм и към това, че имаме власт, която наистина се държи като случайна кифла от модно списание. Тя не управлява, а цупи устни. Не действа, а само хълца. Не върши нищо, а мисли единствено за модни тоалети.
Кифленска работа! 
Тоест гербаджийска.


No comments: