Thursday, March 24, 2016

Може ли политическото крило на "Америка за България" да излезе в опозиция?




Тези дни се сетих за един стар виц (от времето на първото правителство на Бойко Борисов и от дните, когато той бе още романтично обвързан с банкерката Цветелина Бориславова), който като всяка истинска притча е леко циничен, но пък толкова добре се връзва с положението тези дни, че ще рискувам да го разкажа.
Двама депутати от ГЕРБ напълно полудели от парламентарната скука и лошите сандвичи в бюфета. И двамата започнали в един и същи момент да твърдят, че са Бойко Борисов. Положението се усложнило драматично и заради това се наложило да ги изолират в психиатрия. Главният лекар обаче се хванал за главата. Прилагал им всяка терапия, всякакви лекарства, но резултатът бил неизменен - и двамата викали доста шумно, че са Бойко Борисов и това си е. Тогава психиатърът бил осенен от идея. "Да затворим и двамата в една килия за месец - споделил той с асистентите си, - така сами ще се неутрализират и ще оздравеят".
Речено-сторено. Хвърлили депутатите в отделна килия, врътнали ключа и ги оставили (това е само фикция, да не помислите, че е истина).
Минали 30 календарни дни и лекарят с нетърпение отишъл да провери дали се е получила магическата терапия. Излязъл първият пациент и го питат: "Ти кой си?". Отговорът бил разбиващ сърцето: "Аз съм Бойко Борисов". Тогава излязъл и вторият. Психиатърът с отчаяние го попитал: "И ти ли си Бойко Борисов?". Отговорът бил като парен чук: "Ааа, не, аз вече съм Цветелинка".

Дали Радан Кънев тези дни не се чувства точно така, а? Аналогията може да е цинична, неморална, хейтърска, но по какъв друг начин човек може да осмисли шантавото раздвоение на ДСБ и опитите им да извоюват легитимност за своята политическа шизофрения?
Цветелинките на психодясното този път бяха изловени по бели гащи и от тях беше поискано Непредставимото. Да излязат от властта? Те, гордите евроатлантици, да бъдат принудени да бъдат само в опозиция? Те, политическото крило на "Америка за България", да накарат кадрите си да спрат да взимат славни държавни заплати? Ооо, какъв е този вихрещ се путинизъм? Спи ли международната общност, не види ли на какви гаври са подложени доблестните демократи в България, как ги принуждават да стенат немили-недраги и се опитват да им отнемат дългокраките секретарки?
ДСБ, политическата орда на "умните и красивите", самичка попадна в капана на своята мажоретна театралност. Всъщност Радан и компания съвсем сериозно си мислеха, че техният номер е минал и че всички колективно ще приемат тяхното раздвоение – да го играят на власт, когато трябва да се подписват за заплати, и на опозиция, когато трябва да трупат точки пред харддесния електорат.
Само че тези покер блъфове лесно ги превърнаха в цветелинки, натикани в килията на собственото им лицемерие. Достатъчно беше двама депутати от ГЕРБ да поискат премиера да махне кадрите на ДСБ от властта и да размахат документи, че кумецът на Радан Кънев всеки месец солидно се облажва от държавното предприятие "ТЕРЕМ", и костовистите отново изпаднаха в медийни гърчове.
Радан Кънев направи едно телевизионно турне, в което с пяна на уста се гърчеше в диапазона на твърденията, че не носи никаква отговорност за своите собствени кадри и че неговата партия като субект била за предсрочни избори. Да, понякога не е добра идея да даваш на лудия повече от собствената му лудост - това не го лекува, а просто го вкарва по-надълбоко в пристъпа. Значи ДСБ искат предсрочни избори?
Опасявам се, че Радан Кънев за пореден път не си е направил добре сметката или целенасочено води десния кораб към водопада, където от него ще останат само съчки и кредитни карти. Предсрочните избори няма да решат нито един проблем на десницата, защото тя може да си мисли, че партиите са като рокли и могат да се сменят напролет преди всяко политическо дефиле, ама гневният беден народ вече скърца със зъби срещу всеки, който си въобразява, че е хванал цаката на такава политическа пирамида.

Всъщност с идеята за предсрочни избори Радан може да помогне единствено на политическите амбиции на следващия чалга чудотворец, чака-рака спасителя на страната, турбофолкполитическия месия Слави Трифонов и неговите неясни и тъмни управленски щения. Радан може да си мисли, че електоратът на сектата му е в кърпа вързан, но не един или двама зрелищни харакираджии са завършвали дните си, защото са вярвали в непроверяеми неща. "Умните и красивите" като едното нищо ще почнат своя флирт с Трифонов, защото за тях е важна не политиката, а шансът за кариера.
Радан като марионетка на Слави? Не се опитвам да гадая, просто разсъждавам на глас. Ами ако е вярно? На последното участие на Радан в Шоуто на Слави двамата само където не се прегърнаха? Дали десните са убедени каква е мотивацията за поведението на техния лидер? Зад всяка медийна лудост у нас, показа историята на прехода, винаги е стоял някакъв демоничен план, който в крайна сметка е прецаквал живота на хората.
У нас има персони, които могат да си представят политиката единствено и само като задкулисни интриги, тайни политически маневри. Тоест - заслушайте се. Дали пък в гласа на Радан не дочувате нотки от гласа на този, който диктува?
Разбира се, всичко това може да се окаже един пресилен сюжет, но българският опит сочи, че от всички възможни гадости винаги се случва най-голямата. Друг е въпросът, че този път няма да е толкова лесно. В желанието си да се правят на искрометни ангели на морала десебарите този път пропуснаха един простичък факт - Реформаторският блок не е техен монопол. Само едно премигване с очи - и Кунева зае освободеното от Радан място под прожекторите и в сърцето на премиера-слънце. Само едно разсейване - и Божидар Лукарски в сутрешен блок даваше изявления срещу доскорошните си авери – къневисти и костовисти. ДСБ, които влязоха като паразит във властта, на свой ред завъдиха дребни политически гадинки, които имат потенциала да им изпият кръвчицата докрай.
След всичко това няма как да не се насладим на поредната черна гавра на историята. Кънев, който се опита да откъсне партията си от орбитата на ГЕРБ, после се изпокара с партньори кой да бъде Борисов, всъщност изостави своите кадри изцяло на милостта му. И какво се оказа - сега Той има повече контрол над дясното и над ДСБ, Той държи дори експертизата дали крехкият им опит за полет от балкона е геройство или, напротив, това си е чиста проба самоубийство напук. Да не говорим за това, че кадрите на Радан, след като толкова дълго се правят на слепи и глухи за случващото се, най-вероятно при първа възможност ще хвърлят партийните си билети на боклука, за да останат още малко във висшите етажи на управлението и в орбитата на лапачката. И след всичко това, ако ДСБ не ви приличат на новопроизведени цветелинки, значи просто нямате никакво чувство за хумор. За разлика от политическия живот на България. Той винаги може да бъде сведен до виц, на който сега няма да се смеят единствено психодесните. 
Те ще плачат за държавните си заплати и за изтърваната далавера.

No comments: