Sunday, April 24, 2016

Гилотината на Йорданка Фандъкова




Политиката в България, както и неспирните иконономически екзекуции на портфейла на обикновената електорална единица се случват толкова често и идват така неизбежно, че човек дори и да не иска започва да вярва в някаква тъмна теория на конспирацията на която той е основна жертва. Покрай вдигането на цената на билетчето в София с 60 процента и аз се вдъхнових за една. Просто си спомних как ГЕРБ спечелиха последните избори в столицата. Необходимо е да се върнем за малко в онзи миг, защото без него анатомията на поредния икономически терор няма да остане разбрана докрай. В края на октомври миналата година обявяването на резултатите от вота в София се превърна в заложническа драма. В продължение на три дни членове на секционни комисии стояха заключени в зала "Арена Армеец" докато успеят да си предадат протоколите. Изборите се превърнаха в нещо като социално бедствие. За първи път в историята на прехода обикновени хора трябваше да пишат по стъклата на залата "Помощ!" или "SOS", за да покажат, че нещата са напечени сериозно, а липсата на организация се е превърнала в тероризъм. В онзи хаос, допълнително подлютен от отклонилата вниманието на медиите театрална акция на Волен Сидеров в НАТФИЗ, и до днес никой не може да каже дали резултатът в София е реален. Според мен пред очите ни се разигра фокус. На ГЕРБ им трябваше време да подсигурят на Йорданка Фандъкова резултат, който да не я прати на балотаж, защото там тя щеше да изгърми като фишек. Заради това машината за избори бе пусната на пълни обороти, а за нейното действие можем да съдим по отчаяните затворници в "Арена Армеец", оставени без храна, спокойствие, въздух и здрав сън. Така де - в името на голямата политика понякога страдат дребните обикновени хора, ама важното е, че ГЕРБ тържествуваха и размахаха отровносинята карта на България.
Още тогава много хора се питаха - за какво им е толкова София на ГЕРБ, особено след като изобщо не знаят как да я управляват. Вярно е, това е златната кокошка на България и покрай нея обръчите от фирми на ГЕРБ могат да съществуват предоволно, но парите, които са изсипали, за да стане възможно да откраднат столицата едва ли ще има лесно връщане. 

Най-накрая обаче миналата седмица нещата си дойдоха по мястото. Общинският съвет окончателно спусна гилотината на обикновените софиянци и гласува билетчето за градски транспорт от 1 лев вече да струва 1,60 лв. 60 на сто увеличение. Икономически ритник в слабините. Не си играят на дребно, ами направо пускат картечницата на бързи обороти и който оцелее - оцелее. Останалите да се оправят сами. Гилотината бе спусната с гласовете на ГЕРБ, на четиримата съветници от СДС и на Прошко Прошков, бивш кадър на ДСБ, настоящ на Кунева, изобщо перфектната карикатура на автентичния десен. 
Мотивите за увеличението са повече от смешни. Според даните на Центъра за градска мобилност в момента 15 процента от пътниците се возели с еднократен билет. Чудно ми е откъде я взеха тази статистика? Или просто са погледнали облаците и са я родили? Колега журналист наскоро се оплака, че от две години насам се опитва да се сдобие с точната цифра на столичаните, които ползват карти, а отговорът бил неизменно един и същ - не се води такава статистика. Като не се води статистика за картите как изчислиха, че 15 на сто ползват еднократни билетчета? Тази цифра се пуска за заблуждение. Тя е като димна завеса и цели да успокои притесненията, че решението на СОС на практика удря всеки софиянец и то много лошо под кръста. Нека обаче да повторим - в столицата няма ясна статистика за това как точно се ползват услугите на градския транспорт. И няма как да ги има при условие, че ЦГМ се управлява непрозрачно, а Фандъкова едва сега се сети, че е добре Центърът да се отчита поне веднъж на 6 месеца. Изобщо - софиянци за пореден път получиха поредното лакомство от безумни цени, разбъркани в един психеделичен коктейл. Цената на петрола на световните борси е исторически най-ниската от десетилетия насам, но само в София икономическата логика е обратна. Бензинът е евтин, заради това ще вдигнем билетчето. Какво да кажем за другата обичайна лъжа - цените скачат, за да можем да купим и модернизираме автобусите. Това е мантрата на прехода. Тези автобуси все ги модернизират. Досега толкова пари са налети в модернизация, че столичани тряваше да се движат на зведолети. Толкова пъти са бъркали в джобовете на гражданите с този мотив, че вече обикновеният избирател щом чуе нещо за нови автобуси му идва да си купи картечница, да се качи на старите трошки на градския транспорт и да атакува общината.

Това, което Фандъкова и нейните икономически талибани обаче не разбраха е какво точно ще се случи в София с това увеличение. Първо - рязко покачване на броя на гратисчиите. Дори цената от 1 лев беше непосилна за част от пътниците, сега техния брой ще се утрои. Второ - данните показват, че в Центъра за градска мобилност работят едва 600 контрольори. Оттук-нататък тяхната работа ще се превърне в нещо като ММА-бой. Рискът за тези хора скача тройно, защото конфликтът ще бъде постоянна част от тяхното ежедневие. В България, страната в която агресията е станала част от бруталното ежедневие, контрольорите моментално ще станат мишена. И това няма как да бъде предотвратено, защото конфликтът е заложен със солената цена на билетчето. Мнозина пак ще се движат без да я плащат. Защо контрольорите в градския транспорт не търсят билетчета от роми? Ами, защото в автобуса, ако има трима роми и тримата скачат като един да се защитават. Сега е на път това де се случи и с останалите пътниците. Не е далече деня в който контрольорите просто няма да искат да се качват на автобусите, защото ще е почти сигурно, че ще изядат боя.
Общинските съветници, които гласуваха гилотината обаче няма как да знаят това. Защото те не се движат с градски транспорт. Повечето от тях не слизат от личните си автомобили и не познават социалната действителност на столицата. Не знат за степента на икономическа изнервеност на населението. Заради това, когато цената на билетчето бе вдигната трябваше да се гласува още едно решение - Всеки от общинските съветници, който е гласувал "за", да бъде задължен всеки ден да се придвижва с градски транспорт. За да могат с очите си да видят ефектите от решението. Иначе човек, който никога не е ползвал трамвай да дава мъдри акъли колко трябва да е цената е все едно аз да нахлуя в дома на на общинар от ГЕРБ, за да му кажа в каква офшорка да си скрие откраднатите кинти.
При вдигането на цената на билетчето за пореден път не бе направен реален анализ на транспортната схема на София, която е пълна с безумия. Например големи квартали като "Люлин" се водят обслужени с метро и съответно вътрешнокварталните автобуси рязко бяха намалени. Да, но части от "Люлин" се намират на километри от метрото и за да стигнат до него гражданите трябва да чакат по 40 минути автобус, който да ги отведе дотам, ако такъв изобщо дойде. И, за да знаеш това не е необходимо да си специалист по транспорта, а просто един път да вдигнеш глава от папките и бюрократичните клишета и да се разходиш из София. И май ще се окажат истина онези подозрения, че в бюджета на София има огромна дупка, която трябва да бъде запушена по единственият начин, който ГЕРБ познават - чрез одирането на две кожи от софиянци. Това е цената за самоубийственият вот за партията на Бойко Борисов - скъпи билети, противна София, високомерни общинари и тъпа политика. Всичко останало е скъпотия и хаос, както би казал някой модерен социален поет.

Иначе в битката на Столична община да превърне София още в по-противно място за живеене особено се отличи общинският съветник от Реформаторския блок Прошко Прошков, чийто глас всъщност стана решаващ за ритника в слабините на хората. Още при обсъждането в комисия на това решение Прошков изстреля кошмрната реплика: "В момента транспортът в София е убежище за социално слаби хора“. И разкри какво всъщност дразни представителят на десницата. Това, че в автобусите се движат предимно бедняци, а пък той потомственият богаташ, разбираш ли, не иска да има нито едно пространство, където да ги вижда. Това не е просто обикновена констатация, а реплика изпълнена с класово презрение и кастова ненавист. Именно покрай Прошков се разбра какъв е идеалният софиянец в главите на управленците на града - излъскан костюмар, който не се интересува дали билетът струва 1,60 или 5 лева. Идеята е само бедните лузъри да не му се мотат из краката. Костюмарът - идеалният богат избирател 
Колкото до всички останали - моля да не смущавате господата общински съветници с присъствието си, бедняци такива!


No comments: