Friday, December 16, 2016

Борисов - мажоритарчик номер 1 на отечеството




Запознах се обстойно със снощния поток на мисълта на премиера в оставка, който в по-големи дози има ефекта на невропаралитичен токсин върху съзнанието на случайния избирател. В крайна сметка се изясни, че Той виждал смисъл в удължаването на живота на парламента, но единствено за да приеме мажоритарното гласуване.
Премиерът в оставка разкри и съкровеното си желание - да се приеме френската система, защото било богонеугодно на втория тур да остават само двама.
Величествено.
Борисов - мажоритарчик номер 1 на отечеството.

Има един траен урок, който целият преход се опитва да преподаде на политическите сили, но те категорично отказват да го научат. Опитът да печелиш избори с промяна на правилата винаги избухва като бомба в ръката на разсеян джихадист от умерената опозиция. Няма голяма партия, която да не е изпитала на гърба си тежката тояга на тази игричка. Сега дойде реда в плаващите пясъци да влезе самият Борисов. Вероятно в някакви потни и среднощни заседания неговият мрачен кръг от иванкръстевци е правил заклинания за победа и са се кикотели демонично: "Хохохохоохох, сега да ги видим останалите".

ГЕРБ обаче не са партия, а конфедерация на клиентелистки кръгове (диагнозата е на проф. Иво Христов) и поради тази причина мажоритарната система не е лечение на тяхната слабост, а земетресение за пълно разрушаване.
Мажоритарният вот освобождава местните бизнес-елити от необходимостта да зависят от милостта на Борисов за влизане в парламента. Така ГЕРБ не само ще се разпадне на кланове, но поне две-трети от тези кланове ще почнат да виждат във фигурата на Стария дон пречка и ще се опитат да го екзекутират. Политически, само политически, вие да не си помислихте нещо друго, ей...

Заради това седнах и разтревожен почнах да обмислям Бойко Борисов. Неговият проблемъ не е, че му беше необходим цял месец да измисли схема за оцеляване. Проблемът е, че той се е банализирал. Всички знаеха, че Борисов е бременен с интрига, но никой не подозираше, че тя ще е толкова плоска. Да, ГЕРБ имат политическо пространство да я осъществят, но това е все едно да извършиш неконтролиран химически експеримент, който може да ти думне лабораторията. В неговия край Борисов ще рони тежки сълзи, че изобщо някога му е дошло наум да напусне пожарната.
Ама ще е късно :))))


No comments: